To Booze Cooperativa και οι φωτογράφοι Μιχάλης Καραγιάννης και Καμίλο Νόλλας (μέλη της ομάδας phasma2) προτείνουν τρίμηνο σεμινάριο φωτογραφίας «ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΚΚΟ ΣΤΑ ΠΙΞΕΛ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ» με έναρξη τον Μάρτιο 2015.

Η φωτογραφία κατά τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν έχει καμία σχέση με εκείνην που όλοι γνωρίσαμε. Μολονότι έχει καταλάβει ισότιμη θέση ανάμεσα στις εικαστικές τέχνες δεν είναι πια το αξιόπιστο μέσο καταγραφής και επικοινωνίας του προηγούμενου αιώνα. Σε αυτό συνέβαλαν αφενός η τηλεόραση και αφετέρου η έλευση της υψηλής ψηφιακής τεχνολογίας και η ενσωμάτωση της σε οικονομικές κόμπακτ κάμερες και κινητά τηλέφωνα.

Την εποχή όπου το μέγεθος, η ποσότητα, η τεχνική και η πληθώρα βρίσκονται στον αντίποδα της αισθητικής και του περιεχομένου καλούμαστε να επιλέξουμε ανάμεσα στη δημιουργική φωτογραφία και εκείνη των social media. Αν υποθετικά αυτά τα δύο άκρα οριοθετούν μια νοητή γραμμή, εμείς θα κινηθούμε κατά μήκος της.

Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα και αναφορές σε εργασίες άλλων φωτογράφων θα αναλύσουμε τα διαφορετικά είδη της φωτογραφίας. Η τεχνική, η φόρμα, η σύνθεση και το κάδρο είναι λίγα από αυτά που θα αναλύσουμε ώστε να αναδείξουμε το προσωπικό ύφος του καθενός και εντέλει να μάθουμε να φωτογραφίζουμε με λιτό και απέριττο τρόπο.

Όπως τα γραπτά των καλών συγγραφέων είναι αποτέλεσμα σβησίματος, έτσι κι εμείς θα μάθουμε να αφηγούμαστε μία ιστορία με λίγες και καλές εικόνες.

Κατά προτίμηση: συμμετέχοντες με ψηφιακό εξοπλισμό

Επίπεδο: Ερασιτέχνες και προχωρημένοι ερασιτέχνες

Ενδεικτικό πρόγραμμα:

    Εκμάθηση της φωτογραφικής μηχανής μέσα από τεχνικές ασκήσεις,

    Εκμάθηση βασικών εργαλείων photoshop,

    Βίντεο και πολυμέσα,

    Βασικές αρχές στούντιο και λύσεις DIY,

    Σύνθεση και αισθητική,

    Οπτική αφήγηση: Παράδοση ενός φωτογραφικού πρότζεκτ από κάθε συμμετέχοντα

Σημ.: Το τελικό/ωρολόγιο πρόγραμμα διαμορφώνεται ανάλογα με το επίπεδο και τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 9-12 άτομα/τμήμα

Στους συμμετέχοντες παρέχετε έκπτωση 30% για αγορά επιλεγμένου φωτογραφικού εξοπλισμού από το κατάστημα Geramas και δυνατότητα ένταξης σε ειδικά προγράμματα αγοράς φωτογραφικού εξοπλισμού.

Προτείνεται προαιρετικά η διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας με τις φωτογραφίες των συμμετεχόντων στο τέλος του σεμιναρίου (Μάιος) και εκδήλωση κλεισίματος των μαθημάτων. Στη περίπτωση διοργάνωσης έκθεσης φωτογραφίας το κόστος δε περιλαμβάνεται στην τιμή του σεμιναρίου.

Ο Μιχάλης Καραγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε φωτογραφία στη σχολή FOCUS και είναι φωτορεπόρτερ από το 1992. Φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί στα μεγαλύτερα διεθνή έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενώ έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδιοκτήτης του φωτοειδησιογραφικού πρακτορείου phasma και ιδρυτικό μέλος της ομάδας phasma2 και της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ). Συνεργάτης των πρακτορείων Reuters, Agence France Presse (AFP), Associated Press (AP). Έχει δεχθεί βραβείο ΕΒΓΕ.

Ο Καμίλο Νόλλας γεννήθηκε στο Παρίσι το 1968. Σπούδασε φωτογραφία στη Λιέγη, στη Λυών και στην Αθήνα. Από το 1992 εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος και ως δάσκαλος φωτογραφίας. Φωτογραφίες του ανήκουν σε δημόσιες συλλογές (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μουσείο Καπνού Καβάλας, Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας) και ιδιωτικές στην Ελλάδα, Ελβετία, Αγγλία και Βέλγιο. Η πρώτη του ατομική έκθεση Καπνομάγαζα (2007) παρουσιάστηκε, στην Αθήνα, στο Παρίσι, στην Κωνσταντινούπολη και άλλες έντεκα πόλεις της Ελλάδος. Το τρίγλωσσο ομότιτλο λεύκωμα που συνόδεψε την έκθεση, και που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, βρέθηκε στη παγκόσμια λίστα των 100 καλύτερων λευκωμάτων φωτογραφίας στην Photoespana 2007. Το 2009-2010 δέχθηκε υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright και το υλικό που προέκυψε από την παραμονή του στην Αμερική παρουσιάστηκε σε ατομική έκθεση στο Νέο Μουσείο Μπενάκη (2011) με τον τίτλο Mobile in NY – Εν Κινήσει στη Νέα Υόρκη σε επιμέλεια του τεχνοκριτικού Fred Ritchin. Παράλληλα εκδόθηκε ομότιτλος δίγλωσσος κατάλογος από τις εκδόσεις Καστανιώτη.