Η Ομάδα Καλλιτεχνών SourLiBooM σε συνεργασία με τους Duende Ensemble και τον John Britton (καλλιτεχνικός διευθυντής του DUENDE International Ensemble) διοργανώνει το σεμινάριο Ensemble Physical Theatre & Αυτοσχεδιασμού ‘Self-with-Others’ στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2015 στον Χώρο Τέχνης SourLiBooM.

Ο εαυτός του performer και η δημιουργική συνύπαρξη με τους άλλους

Ensemble – Σύνδεση μεταξύ δυναμικών και μοναδικών performer σε ένα ensemble γκρουπ μεγαλύτερης δυναμικότητας από το κάθε άτομο χωριστά.

Ensemble – Πώς να είσαι ο εαυτός σου και πώς να υπάρχεις μαζί με τους άλλους.

Ensemble – Η τέχνη του να δημιουργούμε μια «ζωντανή performance» που επικοινωνεί πραγματικά.

Το σεμινάριο θα μας μεταφέρει στην καρδιά της έννοιας του ensemble γκρουπ ως κάτι που δημιουργείται από τους ίδιους τους performer, στιγμή προς στιγμή, σε μια συνεχώς εξελισσόμενη σχέση μεταξύ τους.

Ξεκινώντας από τη βασική πεποίθηση ότι η performance είναι ευχαρίστηση – και ότι η δουλειά μας ως performers είναι να επιδιώκουμε την ευχαρίστηση στη δράση μας- το σεμινάριο συνδυάζει λεπτομερή και βαθιά σωματική εξάσκηση μέσω δομημένων αυτοσχεδιασμών και κινησιολογικών συνθέσεων ατομικά, σε ζευγάρια και σε γκρουπ.

Η δουλειά αυτή υπογραμμίζεται από ένα σύνολο αρχών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις παραστατικές τέχνες:

· Η σημαντικότητα του να βρίσκουμε ε υ χ α ρ ί σ τ η σ η στη διαδικασία της εξερεύνησης, συνέχειας και συνέπειας της δράσης.

· Η δόμηση της προσοχής, η κατεύθυνση και διοχέτευση της ενέργειας.

· Ο ρόλος της θετικής αξιολόγησης και ανατροφοδότησης.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε:

σπουδαστές θεατρικών σχολών

επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς

χορευτές/ performers

γενικότερα σε όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη της σωματικής έκφρασης και του αυτοσχεδιασμού.

Το σεμινάριο αυτό είναι επίσης ιδανικό για όσους θέλουν να δημιουργήσουν ή ήδη είναι μέλη σε θεατρικά-χορευτικά ensemble/ομάδες.

Βιογραφικό John Britton

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του International Ensemble ‘DUENDΕ’ με έδρα τη

Μ. Βρετανία, με μέλη καλλιτέχνες διαφόρων τεχνών από διάφορα μέρη του κόσμου.

Καθηγητής (Λέκτορας) “Performance” στο Πανεπιστήμιο του Huddersfield (UK) όπως και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Ensemble Physical Theatre: Training & Performance”. Διδάσκει στη Σουηδική Ακαδημία Μπαλέτου της Στοκχόλμης.

Μελετά και αναπτύσσει τη δική του προσέγγιση στο Ensemble Σωματικό Αυτοσχεδιαστικό Θέατρο εδώ και 20 χρόνια με σεμινάρια στη Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Μεξικό και Αυστραλία. Η δουλειά του βασίζεται τόσο στο θέατρο όσο και στον χορό έχοντας επιρροές από την Ευρωπαϊκή Εργαστηριακή Θεατρική Έρευνα.

Είναι performer (με ειδικότητα στον σόλο αυτοσχεδιασμό που έχει παρουσιαστεί στη

Μ. Βρετανία, Αυστραλία, Μεξικό, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Πορτογαλία και Ελλάδα), συγγραφέας και σκηνοθέτης με ειδικότητα στο ‘Ensemble Σωματικό Θέατρο’, δουλεύοντας κυρίως με τη δική του διεθνή θεατρική ομάδα DUENDE με περφόρμερ από Αγγλία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Καναδά και Ελλάδα (με τη συμμετοχή των Αλίκη Δουρμάζερ και Εύα Τσούρου).

Έχει συγγράψει το βιβλίο “Encountering Ensemble” το οποίο και εκδόθηκε από την Bloomsbury/ Methuen το καλοκαίρι του 2013.

Έχουν δημοσιευθεί εκτενή άρθρα για τη δουλειά του στο επιστημονικό περιοδικό ‘Total Theatre Magazine’ (Looking for the Empty Spaces, Spring 2009) και το άρθρο του “The Pursuit of Pleasure” – ‘Η Αναζήτηση της Ευχαρίστησης’ συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο ‘Theatre, Dance and Performance’, Routledge, Μάρτιος 2010.

Τον Ιούλιο του 2012 πραγματοποίησε σε συνεργασία με τους DUENDE και την Εύα Τσούρου & Αλίκη Δουρμάζερ το 1ο Residencial Workshop ‘Performing on the Edge’ στα Φαρά της Λέσβου, το οποίο και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ξεκινάει για πρώτη φορά το Διεθνές Σχολείο Ensemble Physical Theatre, διάρκειας 2,5 μηνών με πρώτο σταθμό την Αθήνα και απώτερο στόχο τη διοργάνωση και φιλοξενία του σε περισσότερες χώρες.