Το Σχολείο του Σινεμά διοργανώνει και φέτος Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ, το οποίο θα ξεκινήσει μέσα στον Νοέμβρη.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει ένα θεωρητικό και ένα πρακτικό κομμάτι. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις για την ιστορία, την αισθητική, τα είδη, τους κώδικες , τις τεχνικές και τις μεθόδους του “δημιουργικού ντοκιμαντέρ” (κινηματογραφικής αισθητικής ντοκιμαντέρ, όχι τηλεοπτικό, όχι επιστημονικό, όχι αθλητικό, όχι ρεπορτάζ). Και παράλληλα θα προχωρήσουν στη δημιουργία μιας ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους διάρκειας έως 15 λεπτά.

Τα στάδια της δουλειάς στο πρακτικό κομμάτι, από το άλφα ως το ωμέγα, αφορούν την εύρεση του θέματος, την σύλληψη της ιδέας, την πραγματοποίηση της έρευνας, τη συγγραφή του σεναρίου, την προετοιμασία της παραγωγής, την υλοποίηση του γυρίσματος, την διεργασία του μοντάζ. Όλα μαζί αφορούν την δημιουργία μιας ταινίας ντοκιμαντέρ που παρέχει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα ανάγνωσης και κατανόησης της πραγματικότητας σε βάθος αλλά και παρέμβασης σε αυτήν και αλλαγής της.

Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στον κινηματογράφο.

Στο θεωρητικό κομμάτι μέσα από την προβολή αποσπασμάτων αντιπροσωπευτικών ταινιών ντοκιμαντέρ οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με την Ιστορία του Ντοκιμαντέρ αλλά και με τον τρόπο δουλειάς επιλεγμένων σημαντικών δημιουργών ντοκιμαντέρ, ελλήνων και ξένων. Επίσης θα γνωρίσουν τις πιο σημαντικές Σχολές Ντοκιμαντέρ και τις Μεθόδους Δουλειάς που χρησιμοποιούν.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου καλεσμένοι κινηματογραφιστές ειδικευμένοι στο ντοκιμαντέρ θα παραβρεθούν για να μιλήσουν με τους συμμετέχοντες για το έργο τους και τον τρόπο δουλειάς τους.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας αφού το σεμινάριο μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.

Συντονιστής Σεμιναρίου Γιάννης Καραμπίτσος
Συνεργάτης Εισηγητής Σεμιναρίου Γιώργος Σαβόγλου και ομάδα Συνεργατών τωρινών Σπουδαστών ή προηγούμενων χρόνων που συμμετέχουν βοηθώντας και ταυτόχρονα κάνοντας την Πρακτική τους.

Στους συμμετέχοντες παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”.