Ο Κανάρης Τσίγκανος, καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα πραγματοποιήσει (από τις 19 Μαρτίου) 5 μαθήματα Διαστημικής, Αστροφυσικής και Κοσμολογίας, στα οποία θα μιλήσει για τα 100 χρόνια επιστημονικών ανακαλύψεων στην εξερεύνηση και μελέτη τού πλανητικού μας συστήματος. Ανακαλύψεις που αφορούν στη φυσική τού Ήλιου, στην Αστροφυσική και την Κοσμολογία, που τελικά οδηγούν στην κατανόηση τής θέσης τού ανθρώπου στο σύμπαν.

Στον κύκλο των 5 μαθημάτων ο καθηγητής Κανάρης Τσίγκανος θα συνοψίσει τις συναρπαστικές ανακαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια τού προηγούμενου αιώνα και μέχρι σήμερα στην Αστροφυσική και την Κοσμολογία, την Ηλιοσφαιρική Φυσική και την εξερεύνηση τού πλανητικού μας συστήματος. Στόχος των διαλέξεων είναι «να ενωθούµε όλοι για να κατανοήσουµε το Σύµπαν».

Η Διεθνής Αστρονοµική Ένωση (International Astronomical Union, IAU), ο παγκόσµιος οργανισµός πολλών χιλιάδων ερευνητών αστρονόµων και καθηγητών πανεπιστηµίων, ιδρύθηκε το 1919 και το 2019 συµπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας. Με αφορμή τα εκατοστά γενέθλια τής IAU, θα γίνουν στην Ελλάδα εκδηλώσεις για τα «100 έτη κάτω από τον ίδιο ουρανό». Ο καθηγητής Κανάρης Τσίγκανος είναι συντονιστής εκ μέρους τής Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης IAU των εκδηλώσεων αυτών στην Ελλάδα.

Πρόγραμμα

Τρίτη 19 Μαρτίου
Ανακαλύψεις από την παρατήρηση και τη μελέτη τού Ήλιου μας

Τρίτη 26 Μαρτίου
Ανακαλύψεις από την εξερεύνηση τού πλανητικού μας συστήματος

Τρίτη 2 Απριλίου
Οι μεγάλες ανακαλύψεις στην Αστροφυσική

Τρίτη 9 Απριλίου
Οι μεγάλες ανακαλύψεις στην Κοσμολογία

Τρίτη 16 Απριλίου
Κατανοώντας τη θέση τού ανθρώπου στο Σύμπαν


Πληροφορίες: www.stoabibliou.gr/ep/form