Η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ.) διοργανώνει σεμινάριο για το Μπαρόκ και τον Καραβάτζο στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013.

 

Η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ) στοχεύοντας στην εξοικείωση του ελληνικού κοινού με τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα προσκαλεί ιστορικούς τέχνης διεθνούς κύρους οι οποίοι πραγματοποιούν ολοήμερα σεμινάρια που εστιάζονται στην παρουσίαση της καλλιτεχνικής παραγωγής μιας περιόδου ή/και στο έργο ενός σημαντικού καλλιτέχνη. Το πρόγραμμα σεμιναρίων της Ε.Ε.Ι.Τ εγκαινιάσθηκε με μεγάλη επιτυχία το 2011 με το «Σεμινάριο για τον Ρέμπραντ» με εισηγητή τον καθηγητή Έρνστ βαν ντε Βέτερινγκ, έναν από του κορυφαίους ειδικούς για το έργο του ολλανδού ζωγράφου.

 

Για το 2013 πρώτος προσκεκλημένος της Ε.Ε.Ι.Τ είναι ο ομότιμος καθηγητής του Freie Universität του Βερολίνου, RudolfPreimesberger. Ο αυστριακός καθηγητής έχει διατελέσει διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορίας της Τέχνης του Μονάχου και θεωρείται διεθνώς αυθεντία στο ιταλικό Μπαρόκ και τη ζωγραφική του Caravaggio. Ο καθηγητής Πράιμεσμπεργκερ στο «Σεμινάριο για το Μπαρόκ και τον Καραβάτζο» θα επικεντρώσει αρχικά το ενδιαφέρον του στις έννοιες που έχουν συνδεθεί με το καλλιτεχνικό αυτό φαινόμενο. Στη συνέχεια θα αναφερθεί στο έργο του Caravaggio και, τέλος, σε ένα τρίτο μέρος, θα επιχειρήσει να εξετάσει συγκεκριμένα έργα του ζωγράφου σε συνάρτηση με τις βασικές έννοιες που θα έχει αναπτύξει στο πρώτο μέρος του «Σεμιναρίου».

 

Ο επόμενος προσκεκλημένος της Ε.Ε.Ι.Τ τον Δεκέμβριο του 2013 είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϋ, T. J. Clark.