Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο αφρικανικού χορού με την Nayeli Vargas Canizales, στο Quilombo.

H Nayeli Vargas ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στους αφρικάνικους παραδοσιακούς χορούς στην Πουέμπλα του Μεξικού το 2006. Από τότε άρχισε να συμμετέχει σε σεμινάρια και να μαθαίνει για τον πολιτισμό και τους παραδοσιακούς χορούς της Δυτικής Αφρικής στο Μεξικό.

Έχει μαθητεύσει δίπλα σε Αφρικανούς δασκάλους στο Κονακρί της Γουινέας, στο Μεξικό, στην Ισπανία και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων οι διεθνούς φήμης χορευτές από τη Γουινέα Karim Keita και Mbemba Bangoura, οι οποίοι έχουν επίσης διατελέσει διευθυντές αφρικάνικων μπαλέτων και ομάδων χορού διεθνούς εμβέλειας. Μεταξύ τους και ο “δάσκαλος των δασκάλων” Youssuf Koumbasa, με μία σταδιοδρομία που ξεπερνά τα 40 χρόνια.

Κατά την εκπαίδευσή της στη Γουινέα συμμετείχε σε παραστάσεις εθνικών μπαλέτων και δούλεψε με δασκάλους διεθνούς εμβέλειας. Έχει διδάξει σε Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Ισπανία, Ελλάδα, Αίγυπτο και Ινδία, με ιδιαίτερες συμμετοχές σε παραστάσεις διεθνώς αναγνωρισμένων ομάδων.

Οφέλη του Αφρικάνικου χορού

“… μας τυλίγει σε ένα επεκτατικό κύμα

 που κάνει την καρδιά, το σώμα και την ψυχή μας

να δονείται δυνατά”

Σε σωματικό επίπεδο:

Βελτιώνει συντονισμό, δύναμη, ταχύτητα, αντοχή και ελαστικότητα.

Βοηθά το καρδιαγγειακό και αναπνευστικό σύστημα.

Βελτιώνει το μυοσκελετικό σύστημα και τη στάση του σώματος και προσφέρει μεγαλύτερη ενέργεια και τόνωση.

Σε επίπεδο κίνησης και συντονισμού

Αναπτύσσει τις ικανότητες συντονισμού (αίσθηση χόρου, χρόνου, ρυθμού, ισορροπίας και συντονισμού, μεταξύ άλλων).

Βελτιώνει τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Αναπτύσσει τις κινητικές ικανότητες.

Σε επίπεδο έκφρασης

Παρέχει ένα εξαιρετικό μέσο επικοινωνίας και βελτιώνει πτυχές της σωματικής έκφρασης και επικοινωνίας.

Εργάζεται εις βάθος με κοινωνικές και εκφραστικές δυσκολίες, σε πολλές περιπτώσεις εξουδετερώνει την υπερβολική συστολή.

Σε κοινωνικό επίπεδο

Ευνοεί την ανάπτυξη επικοινωνιακών αξιών ανταλλαγής, συγκέντρωσης και σεβασμού, οι οποιές αναπτύσσουν τη συνεργασία, την επικοινωνία, τη διάδραση και την ένταξη στην ομάδα.

Αναπτύσσεται την αίσθηση της διαπολιτισμικότητας, οδηγώντας σε μια ευαισθητοποίηση προς τον “άλλον”.

Στόχος του σεμιναρίου

Η δημιουργία ενός χόρου για την αυτογνωσία μέσα από το χορό και τη μελέτη των βασικών ενεργειών που μας συγκροτούν και πώς αυτές εκδηλώνονται στο σώμα. Οι συμμετέχοντες θα βρουν εργαλεία για να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους ως προς την προσωπική τους ανάπτυξη και να τις εκφράσουν μέσα από το χορό. Επίσης, η διερεύνηση της παράδοσης της Δυτικής Αφρικής μέσα από τη μουσική και το χορό της, η οποία μας εμπλουτίζει με την αρχαία σοφία της.

Ηλικίες

15 και πάνω (ανάλογα την ομάδα)

Για όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν και να βελτιώσουν τη σωματική, συναισθηματική και πνευματική τους κατάσταση.

Περιγραφή του σεμιναρίου

Εισαγωγή

Διατάσεις και ζέσταμα

Τα πρώτα 10-15 λεπτά είναι αφιερωμένα στην προετοιμασία κάθε μέρους του σώματος για κινήσεις που απαιτούν σωματική προσπάθεια. Αυτή η στιγμή επιτρέπει στο μαθητή να ετοιμαστεί σωματικά και πνευματικά για τη χορευτική δραστηριότητα, βελτιώνει την απόδοσή του και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού. Αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και τη σταθεροποιεί στο μυικό επίπεδο ύστερα από τα πρώτα 10 λεπτά ζεστάματος.

Αυτό το διάστημα περιλαμβάνει ασκήσεις συντονισμού και ανάπτυξης σωματικών δεξιοτήτων.

Εκγύμναση και Ενδυνάμωση

Διάστημα 10 λεπτών αφιερωμένο στην ενδυνάμωση συγκεκριμένων σημειών-κλειδιών και μυικών ομάδων που έχουν μεγαλύτερη σημασία στο συγκεκριμένο χορό.

Κατά την εισαγωγή, οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με τη μουσική και το ρυθμό που συνοδεύουν το χορό του κάθε μαθήματος. 

Ας χορέψουμε

Έκθεση και Ανάλυση

15 λεπτά εισαγωγής στο ρυθμό και τη χορογραφία της ημέρας. Ανάλυση του κάθε βήματος και παρουσίαση της χορογραφίας για μία πιο εύκολη κατανόηση.

Εκτέλεση και Επανάληψη

15 λεπτά κατά τα οποία οι συμμετέχοντες εκτελούν επαναλαμβανόμενα τη χορογραφία, ώστε να τη μάθουν και να την κάνουν δική τους.

Χαλάρωση και Στοχασμός

Αυτή είναι η στιγμή για να τεντώσουμε και να χαλαρώσουμε κάθε μέρος του σώματος και να ξεκουράσουμε τους μυς που εξασκήθηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου. Επίσης, για να στοχαστούμε επάνω σε αυτά που καταλάβαμε και μάθαμε και επάνω στα νέα επίπεδα που κατέκτησαν το σώμα και το πνεύμα μας μέσα από τη μουσική και το χορό της ημέρας.

Επίπεδο

Μεσαίο

Απαιτούμενα για τη συμμετοχή

Μυαλό και σώμα ανοιχτά προς την ανακάλυψη μιας μορφής τέχνης που χαρίζει υγεία, δύναμη και σωματικές και πνευματικές δεξιότητες.

Σεβασμός και αφοσίωση

Άνετα ρούχα

Μεγάλη πετσέτα ή στρώμα yoga