Η έκθεση αποτελεί μέρος των δράσεων του προγράμματος Έρευνας & Σχεδιασμού Second Nature, το οποίο αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και το 3D printing για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το αρχιτεκτονικό γραφείο The New Raw

Τι είναι τα «δίχτυα-φαντάσματα» και πώς μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε σε ένα βιώσιμο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας;

Οι αλιείς συχνά χάνουν ή εγκαταλείπουν τα δίχτυα τους στη θάλασσα. Τα δίχτυα αυτά αποκαλούνται «δίχτυα-φαντάσματα», επειδή παραμένουν στον βυθό της θάλασσας για χρόνια, παγιδεύοντας ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά, ενώ αποτελούν ένα από τα πιο θανατηφόρα θαλάσσια απορρίμματα, μια εξαιρετικά σημαντική περιβαλλοντική απειλή παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα Second Nature συλλέγει «δίχτυα-φαντάσματα» από τον βυθό της θάλασσας και τα μετατρέπει σε πρώτη ύλη, καθώς από το πλαστικό τους δημιουργούνται πολύχρωμα νήματα, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για τρισδιάστατη εκτύπωση. Με τη βοήθεια του 3D printing, λοιπόν, μετατρέπονται σε ψηφιακά κατασκευασμένα κοχύλια, αλλά και σε πολύχρωμα επιτραπέζια σκεύη και έπιπλα, απολύτως χρηστικά. Με αυτόν τον τρόπο τα δίχτυα αποκτούν μια «δεύτερη ζωή», ενώ παράλληλα προτείνεται μια βιώσιμη λύση για το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τις Ημέρες Θάλασσας στον Πειραιά, φιλοξενεί την έκθεση «Second Nature – A New Life», όπου παρουσιάζεται η σειρά των τρισδιάστατα εκτυπωμένων αντικειμένων που κατασκεύασε η ομάδα The New Raw από τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα, ενώ προβάλλεται και το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Second Nature» της υποψήφιας για Όσκαρ κινηματογραφίστριας Δάφνης Μαντζιαράκη. Πρόκειται για μια ταινία που παρακολουθεί την πορεία της μετατροπής των «διχτυών-φαντασμάτων» από παγίδες θανάτου σε τρισδιάστατα εκτυπωμένα κοχύλια, σύμβολο της θαλάσσιας ομορφιάς και καθαρότητας. Να σημειωθεί ότι το ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στο Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Σίδνεϋ.


* Η πρωτοβουλία Second Nature αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και το αρχιτεκτονικό γραφείο The New Raw και περιλαμβάνει σειρά δράσεων, οι οποίες θα ανακοινώνονται σταδιακά.

Περισσότερα για το Second Nature μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα www.secondnature.gr

#secondnaturestories


Διαβάστε επίσης: 

Second Nature: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα Έρευνας και Σχεδιασμού