Το ARTWALL Project Space εγκαινιάζει την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016 το εικαστικό project με τίτλο Searching for a Godot- Deus Ex machina’s stories.

Μήπως κοιμόμουνα όταν οι άλλοι υποφέρανε;

Περιμένοντας τον Γκοντό, Σάμουελ Μπέκετ

Λίγο πριν τη συμπλήρωση 68 χρόνων από την πρώτη έκδοση του Περιμένοντας τον Γκοντό, ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα που σημάδεψαν τον περασμένο αιώνα, ο «Γκοντό» μοιάζει να διατηρεί περισσότερο από ποτέ άλλοτε την επικαιρότητά του.

Το εικαστικό project Searching for a Godot- Deus Ex machina’s stories επιχειρεί μέσα από μια σύγχρονη προσέγγιση να αναδείξει τον εννοιολογικό πλουραλισμό του Περιμένοντας τον Γκοντό καθώς και την πολιτική και κοινωνική του διάσταση, εστιάζοντας στην διερεύνηση της θεωρίας του «από μηχανής Θεού».

Η ιστορία ωστόσο του «Γκοντό», δεν ξεκίνησε στα μέσα του 20ου αιώνα. Η θεωρία του «από μηχανής θεού» (deus ex machina) 1 βρίσκει τις ρίζες της στο αρχαίο ελληνικό θέατρο και συνεχίζει να παραμένει ζωντανή ακόμη και σήμερα. Το Περιμένοντας τον Γκοντό, εγκαινιάζει τη δεκαετία του ’50 ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του θεάτρου.

Να αναζητήσουμε ποιος είναι και τι αντιπροσωπεύει ο «Γκοντό» που την έλευσή του μάταια αναμένουν και θα αναμένουν επ’ άπειρο οι δύο αντί- ήρωες του Μπέκετ, όπως το επιχείρησαν πολλοί από τους μελετητές του- ταυτίζοντάς τον άλλοι με το Θεό, άλλοι με το θάνατο – θα ήταν σαν να μας διέφευγε η ευρύτητα του συμβολισμού του έργου.

Το έργο φαίνεται να έχει ιδιαίτερη απήχηση σε καιρούς κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Στην παρούσα οικονομική συγκυρία η επικαιρότητά του ανανεώνεται και πάλι.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: ‪Μίνως Κεφαλάς, Παναγιώτης Κεφαλάς, Μαρία Κοσμαδάκη, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Αλίκη Παλάσκα, Εύη Ρουμάνη, Χρήστος Χρυσόπουλος‬.

Επιμέλεια: Μαρία Ξυπολοπούλου

Έργο: Παναγιώτης Κεφαλάς