Εγκαινιάζεται το Σάββατο 25 Ιουλίου 2015 στις 9.00 μμ. στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Μαρίνας Βερνίκου με τίτλο ‘Sea Through II’. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015.

Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης και ιστορικός τέχνης «Η δουλειά της Μαρίνας Βερνίκου με τίτλο “Sea Through ΙΙ” αποτελείται από μία σειρά φωτογραφιών θαλασσινών τοπίων. Συγκεκριμένα, αποτυπώνει θαλασσινά τοπία ανά τον κόσμο χρησιμοποιώντας ποικίλους χρόνους έκθεσης και βαθμούς εστίασης του φωτογραφικού διαφράγματος.

 

Οι εικόνες, πέραν των προσδιοριστικών τίτλων τους (Polyaigos, Sifnos, Mykonos – Greece), είναι αταύτιστες. Οι εξπρεσιονιστικές φωτογραφίες της δηλαδή δεν αφήνουν τον θεατή να μαντέψει τον τόπο, όπου η φωτογράφος έκανε τις λήψεις, ούτε το σημείο πάνω στο οποίο έχει στηρίξει την φωτογραφική της μηχανή για να επιλέξει ή να αποκλείσει μια συγκεκριμένη γωνία θέασης. Αποτυπώνει τις διακυμάνσεις των ατμοσφαιρικών συνθηκών – ώρα της ημέρας, κατάσταση του καιρού – προβάλλοντάς τις ανεξάρτητα από τη γεωγραφική τους θέση.

 

Η καλλιτέχνης αντλεί το υλικό της από την ίδια τη φύση: από τα χρώματα, τις διακυμάνσεις του υγρού στοιχείου, μέσα από γραμμές ευθείες και ακανόνιστες. Όλα τα παραπάνω βοηθούν τα έργα, ώστε να μην παρουσιάζονται ως απεικόνιση της πραγματικότητας, αλλά ως εικόνες, που δημιουργήθηκαν για να φέρουν στην επιφάνεια όσα αισθανόμαστε και όχι απαραίτητα όσα βλέπουμε».

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Η Μαρία Βερνίκου γεννήθηκε στην Αθήνα, Ελλάδα. Σπούδασε Communications and Photography στο Emerson College της Βοστόνης και Business Administration στο Harvard Extension School. Από το 2001 έχει παρουσιάσει τα έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, το Παρίσι, το Μονακό, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Έχει δημοσιεύσει τέσσερα βιβλία φωτογραφίας.

2015 Skoufa Gallery Mykonos, Greece

2015 Art Athina International Art Fair, Athens, Greece

2015 ‘From Caravaggio to Modern Days’ Piazza Delpopolo, Rome, Italy

2015 Palazzo Guicciardini Bongianni, Florence art award ‘Sandro Botticelli’

2014 Hangaram Art Museum of Seoul Arts Centre, Korea

2014 Louvre Museum ‘Salon Art’, Paris, France

2014 Exhibition ‘Salon Gustave’, Eifel Tower, Paris, France

2014 ‘Staging the domestic’ The Hospital Club, London, UK

2014 Art Monaco, Grimaldi Forum, Monaco

2014 Red Round gallery, Rhodes, Greece

2014 ‘Peace’, Red Round gallery, Rhodes, Greece

2013 Gallery Zoumboulaki, Athens, Greece

2012 Pentelikon, Greece

2011 Eugenides Foundation, Greece

2011 ‘TO TAMA’ Art Gallery Chryssa, Greece

2010 ‘LIGHTNESSOF BEING’ Institute of Fine Arts Tsichritzis, Greece

2010 ‘PALIRROIA’ Chalkida Red House, Greece

2009 ‘NEW GENERATION GREAT MASTERS’, Cultural Center Melina Merkouri, Ydra, Greece

2008 Milenia Fine Art, New York, USA