Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μιχαηλίδη με τίτλο ‘Scrap’, την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013.

Σε συνέχεια προηγούμενης ενότητας έργων που παρουσιάστηκαν το 2002 στη γκαλερί Νέες Μορφές με τον τίτλο ‘Ο Ήχος της Σκουριάς’ και όπως είχε γράψει η Κατερίνα Κοσκινά στον κατάλογο της τότε έκθεσης, ο Γιάννης Μιχαηλίδης « έχει ενδυθεί ο ίδιος το ρόλο ενός επιστήμονα-μάγου σε ένα περίεργο εργαστήριο παραγωγής φυσικών φαινομένων που συνδυαζόμενα με τη ζωγραφική δημιουργούν έργα τέχνης.»

Η νέα σειρά έργων του, με τίτλο ‘Scrap’ απαντά στην αμηχανία της ερώτησης της Ιστορίας της Τέχνης σχετικά με τη νεκρή φύση.

Εστιάζοντας στην οξειδωμένη επιφάνεια μιας μηχανής σε αχρηστία, μιας πρώην παραγωγικής οντότητας που παραμένει από καιρό αδρανής, ο Γιάννης Μιχαηλίδης μετασχηματίζει αριστοτεχνικά την επιφάνεια του ζωγραφικού χαρτιού στην ίδια την εικόνα της σκουριάς, εκπληρώνοντας έτσι τη βασική αρχή της εικαστικής ουσίας.

Η ζωγραφική του Γ. Μιχαηλίδη αντλεί από την απλότητα και το μεγαλείο της φύσης, από τη ταπεινότητα της λεπτομέρειας, από το πέρασμα του χρόνου και πραγματώνει ένα καλλιτεχνικό έργο υψηλής αισθητικής αξίας.