Το project της KUNST-STOFF productions & του Γιάννη ΑντωνίουSCALE # 1:100” θα παρουσιαστεί στις 16-19 & 23-26 Απριλίου 2015 στο Σύγχρονο Θέατρο.

Λίγα λόγια για την ιδέα πίσω από το project, Scale #1:100

Scale #1:100. Ένα σημείο συνάντησης` εκεί όπου οι τέχνες συγκλίνουν με κέντρο το σώμα. Μια σκέψη πάνω στο χορό και στην κοινωνική του οργάνωση. Μια συζήτηση που γίνεται εδώ, όπως εκφραζόταν τα τελευταία 15 χρόνια  στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια.  

SCALE|ΚΛΙΜΑΚΑ

…κατά προσέγγιση του μεγέθους, της έκτασης, του βάρους, της  απόστασης… πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, οικολογικά ή τεχνο-λογικά megatrend που περιλαμβάνουν ολόκληρο τον πλανήτη…   χρόνoς, κοινή περίοδος πρακτικής, το μέρος ή το σύνολο ενός έργου    συμπεριλαμβανομένων: κίνησης, ήχων, ρυθμού και  χρώματος…

Παραγωγή: Γιάννης Αντωνίου | KUNST-STOFF productions 

Artistic Direction/Producer: Γιάννης Αντωνίου

Project Manager: Δανάη Γιαννακοπούλου

Σύμβουλοι: Μαρία Κολιοπούλου, Γεωργία Δεμέστιχα, Τζένη Αρσένη

Με την υποστήριξη των: Σύγχρονο Θέατρο, AthensSyn, bhive, Κέντρο Χορού Ακροποδητί, ΤεχνΥζω

KUNSTSTOFF = συνθετικά, πλαστικά, ανακυκλώσιμα

kunst = τέχνη, stoff = πράγματα

Η KUNST-STOFF productions, η διεθνής εταιρεία παραγωγής σύγχρονου χορού που ιδρύθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 1998 από τους Γιάννη Αντωνίου και Tomi Paasonen,  από το 2015 έχει την έδρα της στην Αθήνα.

Η βραβευμένη με Goldie Award, KUNST-STOFF productions δια- κρίνεται για τις ασυνήθιστες και καινοτόμες  παραστάσεις της, στις οποίες μεταχειρίζεται διαφορετικές μορφές τέχνης, δημιουργώντας συχνά απροσδόκητες ανατροπές  και μια προκλητική ομορφιά. Τα τελευταία 17 χρόνια παρουσιάστηκε στις μεγαλύτερες σκηνές και φεστιβάλ στην Αμερική, (ODC Theater, Τhe Yerba Buena Center for the Arts, The San Francisco International Arts Festival, The Southern Theater in Minneapolis, Velocity Dance Center in Seattle, MANCCY Tallahassee FL, SCUBA US National Tour) και στην Ευρώπη (BERLIN TANZTAGE Festival, Dance Forum Monaco, Dock 11 in Berlin, 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αθήνας και στα Δημήτρια Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Κακογιάννη). Εκπροσώπησε την Αμερική στο Internationale Tanzmesse  of Dusseldorf.

Γιάννης Αντωνίου: Σπούδασε στην Κρατική Σχολή Χορού της Αθή-  νας­Κ.Σ.Ο.Τ. και με υποτροφία στη φημισμένη Σχολή της Όπερας του Αμβούργου. Στη Γερμανία χόρεψε στις Όπερες του Osnabruck, της Βόννης και του Αμβούργου,  και σαν guest με το Underwegs Theater στην Χαϊδελβέργη και  το member project to William Forsythe. Μετά από πρόσκληση του διάσημου χορογράφου Alonzo King ταξίδεψε στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής όπου χόρεψε σαν σολίστ με την ομάδα του Lines Ballet και την ΄Οπερα του Σαν Φρανσίσκο. Το 1998 δημιούργησε τον καλλιτεχνικό οργανισμό KUNST­STOFF όπου ως καλλιτεχνικός διευθυντής της τιμήθηκε με το Goldie Award. Ο Γιάννης Αντωνίου έχει δημιουργήσει έργα για ομάδες χορού/όπερα και ταινίες και έχει δώσει σεμινάρια και masterclasses σε πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης. Τα έργα του έχουν περιοδεύσει στις ΗΠΑ, στη Nότια Αμερική και στην Ευρώπη με εξαιρετικές κριτικές. Το 2010 δημιούργησε τον Εικαστικό Χώρο Τεχνών KUNST­STOFF arts, όπου εκτός απο τον ίδιο, πα- ρουσιάστηκαν διακεκριμένοι καλλιτέχνες  όπως η Meg Stuart, Julie Anne Stanzak, Sara Shelton Man, Tomi Paasonen, Jeremy Wade και Tony Rizzi. Εδώ και 12 χρόνια συνεργάζεται με το Θέατρο Dock11 του Βερολίνου. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Πέμπτη 16/4

Εκτός κλίμακας”, Opening Event με την υποστήριξη του AthensSyn. Μία μοναδική συνάντηση δημιουργών σε μία performans ειδικά σχεδιασμένη για το Scale #1:100. Ένας μικρόκοσμος που έχει μια δική του αναρχία αλλά δεν καταρρέει, γιατί οι άνθρωποι που τον αποτελούν έχουν μια αυτογνωσία που τους κρατάει πάντα στον άξονα. 

Συμμετέχουν οι: Τζένη Αρσένη (σκηνοθέτης), Σταύρος Αποστολάτος (performer), Γεράσιμος Αβλάμης (εικαστικός), Βάλια Παπαχρήστου (performer), Μπέττυ Δραμισιώτη (performer), Γιάννης Αντωνίου (performer), Νώντας Δαμόπουλος (performer), Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου (performer), Αναστασία  Μπρουζιώτη (performer), Μαρίζα Βινιεράτου (χορογράφος), Διονύσης Χριστοφιλογιάννης (εικαστικός), Νίκος Καλύβας (performer), Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου (μουσικός), Σάντυ Σιέμπου (εικαστικός), Γιάννης Τσιγκρής (performer), Ίρις Κατράκη (performer), Άγγελος Παπαδόπουλος (performer), Άγγελος Αντωνάκος (performer), Βάσια Ζορμπαλή (performer )

Opening party @ Fabrica (22:30)

Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε την έναρξη του Scale #1:100 στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα, Μ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός

Παρασκευή 17/4

Patterns”   

Πέντε νέοι χορογράφοι παρουσιάζουν τη δουλειά τους στο SCALE #1:100 υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Αντωνίου και της KUNST-STOFF productions.

1. u_for_ia (20΄) 

Καθημερινές πράξεις και συνήθειες που αποσκοπούν στην ευχαρίστηση, την απόλαυση και την ξεγνοιασιά συνθέτουν το u_for_ia. Μια σόλο διαδρομή προσωπικών βιωμάτων και καταστάσεων που εκτυλίσσεται στο χώρο αποτελεί τη δική μας εκδοχή σε αυτή την αναζήτηση.

Χορογραφία: Γιάννης Τσιγκρής

Χορεύει: Αγγελική Γούβη

2. Trip-trap (6΄)

Μια μουσική σύγχυση σωματοποιείται σε αδιέξοδες διαδρομές. Ένα παγιδευμένο σώμα ερευνά δύσκολες θέσεις και προσπαθεί να αποδράσει από μια κινητική πορεία καταλήγοντας πάντα εκεί που ξεκίνησε.

«it’s a trap when you lose a basic part of your body.

it’s a trip when you continue without it.

it’s a mind trap when you feel you cannot move.

it’s a loneny trip when you find the new.»

Χορογραφία, ερμηνεία: Νίκος Καλύβας

Μουσική: Krzysztof Penderecki

3. A true Story (15΄)

Η ανθρωπότητα εδώ και αιώνες μάχεται για την ελευθερία. Τώρα διανύουμε μία εποχή που θεωρούμε ότι είμαστε ελεύθεροι αλλά εί- μαστε περικυκλωμένοι από απαγορεύσεις. Το έργο διερευνά  τα όρια των δύο αυτών εννοιών και πώς επηρεάζουν τον καθένα μας. Οι άνθρωποι συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Αντιδρούν, πολεμούν, υποφέρουν, ονειρεύονται, σκέφτονται. Προσπαθούν να βρούν μία ισορροπία μεταξύ των φυσικών ενστίκτων τους και των περιορισμών που τους επιβάλλονται από την κοινωνία.

Συντελεστές: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου

Αναστασία  Μπρουζιώτη

4. «ΜΕΤΑΞΥ ΜΟΥ / BETWEEN ME» (20΄)  

Η πάλη ανάμεσα στο «θέλω» και το «πρέπει» καθορίζεται από τη συγκυρία της τυχαιότητας και βιώνεται ως ψυχική ακροβασία επάνω στα όρια της ατομικής μας ασφάλειας.

Ιδέα-σύλληψη: Σοφία Κονδυλιά

Χορογραφία: Σοφία Κονδυλιά, Ζαφειρία Τσιρακάκη και οι χορευτές

Χορεύουν: Σοφία Κονδυλιά, Ζαφειρία Τσιρακάκη, Καρολίνα Θελερίτη, Νικολέτα Κουτίτσα, Ιουλία Κουκουζέλη, Φωτεινή Αγγέλη

5. BREA(R)TH (20΄)

Από τη μία, η πάλη του ατόμου να ξεφύγει από την ατομικότητα και να αποτελέσει μέρος της συλλογικότητας, να διαλύσει τα σύνορα (χώμα), που το ίδιο χτίζει.  Από την άλλη, ο αγώνας (ανάσα) του  ατόμου και του συνόλου να προσεγγίσει το φως που συμβολίζει την πηγή ζωής και ελπίδας / εξέλιξης.

Χορογραφία, σκηνογραφία: Ίρις Κατράκη

Συντελεστές: Ίρις Κατράκη – Παύλου, Άγγελος Αντωνάκος, Βάσια Ζορμπαλή, Άγγελος Παπαδόπουλος, Γκόλια Λαμπρινή 

Σάββατο 18 & Κυριακή 19/4

Scale made/«τώρα»” (30΄)

 «…τα βλέπω όλα από ψηλά, σαν από  ρόδα σε λούνα παρκ`   ζαλίζεσαι εκεί πάνω αλλά  είναι ελεύθερα, ουρλιάζεις τον φόβο σου, δεν τον πνίγεις για άλλη μια φορά.» 

Ένα σώμα μεταμορφώνεται πάνω στη σκηνή μέσα από το Λόγο.  Μια αφαιρετική πράξη, σαν μονοκοντυλιά που ταυτίζει τον ήρωα με τον αριθμό 1.

Σύλληψη: Γιάννης Αντωνίου & Τζένη Αρσένη

Χορογραφία / Χορός: Γιάννης Αντωνίου

Συγγραφή κειμένου / Φωνή: Τζένη Αρσένη

Σκηνογραφία: Διονύσης Χριστοφιλογιάννης

Auto – da – fé (13΄)

«Είμαστε ένα. Από το τυφλό σκουλήκι στο βυθό του ωκεανού ως την απέραντη παλαίστρα του Γαλαξία, ένας μονάχα αγωνίζεται  και κινδυνεύει, ο εαυτός μας.»

Χορεύει: Νώντας Δαμόπουλος

Χορογραφία: Μαρίζα Βινιεράτου

Μουσική Σύνθεση: Δημήτρης Τσούκας

Σχεδιασμός Φωτισμού: Θωμάς Οικονομάκος

Εικαστικός: Φίλιππος Βασιλείου

Χορηγός: Choreo Theatro Company 501(c)3, New York.

Πέμπτη 23/4

Duration 

Χορογραφικό εργαστήριο από τον Σύνδεσμο Χορού / ΠΡΟΣΧΗΜΑ – YELP – LEMURIUS

Ο Σύνδεσμος Χορού και οι χορογράφοι Μαρία Κολιοπούλου, Μαριέλα Νέστορα, Κατερίνα Σκιαδά προτείνουν ένα εργαστήριο χορογραφίας τον Απρίλιο στο Σύγχρονο θέατρο στα πλαίσια του SCALE #1:100.

Η ιδέα του χορογραφικού εργαστηρίου είναι να δοθεί η ευκαιρία σε επαγγελματίες χορευτές και ερασιτέχνες να χορογραφηθούν από 3 χορογράφους του Συνδέσμου Χορού. Το εργαστήρι θα είναι κυλιό- μενο. Κάθε χορογράφος θα δουλεύει με τους συμμετέχοντες για 2 πρόβες και στην συνέχεια θα παραδίδει την ιδέα του στον επόμενο. Την τελευταία πρόβα θα τρέξουν και οι 3 χορογράφοι απο κοινού, συνθέτοντας ένα έργο που θα παρουσιαστεί  την επομένη σε μία παράσταση ανοιχτή για το κοινό.

Διάρκεια εργαστηρίου: 16-23 Απριλίου

Ώρες προβών: 1- 4 καθημερινά

Παρουσίαση: 23 Απριλίου@ Σύγχρονο θέατρο

Κόστος συμμετοχής: 65ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής: 694 4182 731 ή yelpdanceco@hotmail.com

W=FxS (20΄)

Τρέχω= κίνηση, ενέργεια. Μία ενέργεια που  κινείται με κύριο χαρακτηριστικό τη  μετατόπιση του σώματος και κατ΄ επέκταση του νού. Προέκταση του περπατήματος, μια ενστικτώδης ανάγκη του ανθρώπου που υπάρχει στην φύση από τότε που κυνηγούσαμε και μας κυνηγούσαν. Τρέχουμε για να μην μας πιάσουν, τρέχουμε για να πιάσουμε, για να φύγουμε, για να προλάβουμε, για να γυμναστούμε, για να ξεχαστούμε, για να ιδρώσουμε, για να πονέσουμε, για να δοκιμαστούμε, τρέχουμε για αυτά που ξέρουμε και για αυτά που δεν ξέρουμε… αλλά, πού πάνε όλα αυτά τα χιλιόμετρα που διανύουμε για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες; Αν υπάρχει μετατόπιση στο σώμα, τότε υπάρχει και κάπου αλλού;

Συντελεστές:  Επαμεινώνδας Δαμόπουλος, Γιάννης Γζουντέλης,   

Κατερίνα Ασημακοπούλου, Αθανάσιος Κλεισιάρης, Φίλιππος Βασιλείου, Μανούσος Γακιλάζος

Παρασκευή 24/4

W=FxS (20΄)

Τρέχω= κίνηση, ενέργεια. Μία ενέργεια που  κινείται με κύριο χαρακτηριστικό τη  μετατόπιση του σώματος και κατ΄ επέκταση του νού. Προέκταση του περπατήματος, μια ενστικτώδης ανάγκη του ανθρώπου που υπάρχει στην φύση από τότε που κυνηγούσαμε και μας κυνηγούσαν. Τρέχουμε για να μην μας πιάσουν, τρέχουμε για να πιάσουμε, για να φύγουμε, για να προλάβουμε, για να γυμναστούμε, για να ξεχαστούμε, για να ιδρώσουμε, για να πονέσουμε, για να δοκιμαστούμε, τρέχουμε για αυτά που ξέρουμε και για αυτά που δεν ξέρουμε… αλλά, πού πάνε όλα αυτά τα χιλιόμετρα που διανύουμε για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες; Αν υπάρχει μετατόπιση στο σώμα, τότε υπάρχει και κάπου αλλού;

Συντελεστές: Επαμεινώνδας Δαμόπουλος, Γιάννης Γζουντέλης,   

Κατερίνα Ασημακοπούλου, Αθανάσιος Κλεισιάρης, Φίλιππος Βασιλείου, Μανούσος Γακιλάζος

Indirect Speech (15΄) 

Ομάδα Carnation 

Το Indirect speech αποτελεί συνέχεια της ερευνητικής μας αναζήτησης γύρω από τη σχέση ήχου και κίνησης.

Το σώμα της χορεύτριας που αντιδρά άμεσα στο ηχητικό ερέθισμα, που μόνο αυτή λαμβάνει από ακουστικά, συνδέει στα μάτια του θεατή το χορό της με ένα νέο ηχητικό σύνολο, το οποίο παράγεται από το κοστούμι, που αποτελούμενο από διαφορετικά υλικά, παίρνει το ρόλο ενός μουσικού οργάνου.

Χορογραφία: Ηρώ Αποστολέλλη & Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου

Ερμηνεία: Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου

Κοστούμια: Ηρώ Βαγιώτη & Ελίνα Πούλου

Scale/play (40΄)

Οι Σταύρος Αποστολάτος και Γιάννης Αντωνίου παρουσιάζουν το ντουέτο scale/play, που αφορά στην κατάκτηση του «μέτρον άριστον». Μια περφόρμανς στα όρια της μετάβασης από την καθημερινότητα στην ποιητικότητα της επιλογής. Πες μου τί είναι τέχνη, να σου πω ποιος είσαι. Συμμετέχεις, παρατηρείς, συμπληρώνεις, διαλύεις, δημιουργείς. 

Χορογραφία / Χορός: Γιάννης Αντωνίου & Σταύρος Αποστολάτος

Σκηνογραφία: Γεράσιμος Αβλάμης

Σάββατο 25 & Κυριακή 26/4

Scale/play (40΄)

Οι Σταύρος Αποστολάτος και Γιάννης Αντωνίου παρουσιάζουν το ντουέτο scale/play, που αφορά στην κατάκτηση του «μέτρον άριστον». Μια περφόρμανς στα όρια της μετάβασης από την καθημερινότητα στην ποιητικότητα της επιλογής. Πες μου τί είναι τέχνη, να σου πω ποιος είσαι. Συμμετέχεις, παρατηρείς, συμπληρώνεις, διαλύεις, δημιουργείς. 

Χορογραφία / Χορός: Γιάννης Αντωνίου & Σταύρος Αποστολάτος

Σκηνογραφία: Γεράσιμος Αβλάμης

Sebastian (40΄)

Ακροποδητί

Ο αόρατος ήρωας από το θεατρικό έργο «Ξαφνικά πέρυσι το καλο-  καίρι» του Τ. Ουίλιαμς, είναι το ίδιο πρόσωπο που περνά από την απουσία στην παρουσία, μέσα στον Sebastian. Η παράσταση επικε- ντρώνεται σε «εκείνο που δεν βλέπουμε, εκείνο που έχει ήδη συμβεί και τελειώσει, εκείνο που δεν έγινε ποτέ εικόνα», και ακολουθεί τη διαδρομή μιας εξωτερικής και μαζί εσωτερικής αναπαράστασης.

Οι ρόλοι αντιστρέφονται, η φύση ρυθμίζει με σκληρό αλλά δίκαιο τρόπο τις ζυγαριές της και αυτός που έφαγε, θα φαγωθεί.

Σύλληψη – Χορογραφία: Αγγελική Σιγούρου

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιάννης Ρούσσος

Φωνητικός αυτοσχεδιασμός: Σαβίνα Γιαννάτου

Κοστούμια: Αγγελική Μάνεση, Αφοί Π. Αθανασόπουλοι

Ερμηνεύουν οι: Ιωάννα Αντώναρου, Φίλιππος Ευαγγέλου, Ναμπίλ ελ Μπαράζ, Αριάδνη Ψυχογιοπούλου