Ο «Ελληνικός Κόσμος» προσκαλεί παιδιά και γονείς στα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα Σαββατοκύριακα του Γενάρη 2016, με ευχές για μία ακόμα πιο δημιουργική χρονιά. Από τους Ινδιάνους της Αμερικής και τα περίεργα δημιουργήματα της Φύσης, μέχρι τους μακρινότερους γαλαξίες του διαστήματος και πάλι πίσω στη γη, τα ταξίδια δεν έχουν τελειωμό, εδώ στον «Ελληνικό Κόσμο»!

Σαββατιάτικα οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα

9/1/2016

«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου»

Σε κοιτάζω, με κοιτάζεις… Άραγε με ποιον να μοιάζεις;

Μαγεμένος ή μη, πάντα κάτι έχει να μας πει!

Με καθρέφτες, αντικείμενα ιδιαίτερα και «μαγικά», τα παιδιά γνωρίζουν τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους γύρω τους. Μεταμορφώνονται, πειραματίζονται και εκφράζονται μέσα από το παιχνίδι.

Με τη βοήθεια ενός καθρέφτη, παιδιά και γονείς μπαίνουν στη διαδικασία να παρατηρήσουν τους εαυτούς τους, να αντιληφθούν τα διαφορετικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά, αλλά και να συνεργαστούν και να παίξουν ομαδικά. Ο καθρέφτης αυτή τη φορά αποτελεί έμπνευση για παιχνίδι και δημιουργία!

16/1/2016

«Μια σταγόνα ταξιδεύει»

«Γεια σας! Είμαι μια σταγόνα που διαρκώς ταξιδεύει!»

Νερό… σύννεφο… πάγος… βροχή… Ακολουθούμε το ταξίδι του νερού μέσα από νεροϊστορίες, παίζουμε και πειραματιζόμαστε με πρωταγωνιστή το υγρό στοιχείο!

Πειράματα, θεατρικό παιχνίδι και νεροιστορίες ταξιδεύουν ενήλικες και παιδιά σε μια σειρά από δραστηριότητες που θα εισάγουν τους μικρότερους σε ένα από τα πιο μαγευτικά φυσικά φαινόμενα, τον κύκλο του νερού!

23/1/2016

«Ο Αέρας …ο παιχνιδιάρης»

Είναι το στοιχείο της φύσης που μας ακολουθεί παντού! Τον αισθανόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να τον δούμε. Θέλετε να ανακαλύψουμε πού κρύβεται; Παιχνίδια, πειράματα και απλές κατασκευές θα μας οδηγήσουν σε μερικές από τις πιο απίθανες κρυψώνες του!

Ένα ταξιδιάρικο πούπουλο υποδέχεται γονείς και παιδιά για να τους γνωρίσει με έναν καινούριο αόρατο φίλο: τον Αέρα. Τα παιδιά ανακαλύπτουν από πού ξεκινά τα ταξίδια του, τρέχουν, παίζουν και χορεύουν μαζί του.

30/1/2016

«Ξεφόρτωσε την ελιά, να σε φορτώσει λάδι»

«Απ’ το κλαδάκι κρέμεται, στην αγορά πουλιέται, το εξωτερικό της τρώγεται, το κόκαλο πετιέται».

Ο καρπός και ο χυμός της ελιάς, ο κύκλος εργασιών παραγωγής του ελαιολάδου, οι ευεργετικές ιδιότητες του στον οργανισμό ανοίγουν κύκλο δραστηριοτήτων ιδιαίτερα δημιουργικών, ώστε να ανακαλύψουμε το πολύτιμο δέντρο της ελληνικής γης.

Για παιδιά 3-5 ετών

Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά

Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα

3/1/2016

«Αναζητώντας τον Μέγα Αλέξανδρο»

Γενναίος, τολμηρός, στον κόσμο ξακουστός… Αλέξανδρος, ο Μέγας. Από τη Μακεδονία, στις Ινδίες και από την ιστορία, στην αιωνιότητα. Ταξιδεύουμε μαζί του…

Μέσα από το παιχνίδι ανακαλύπτουμε τη μυθική, πια, προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πού έζησε τα παιδικά του χρόνια και ποια πρόσωπα στάθηκαν στο πλάι του μεγαλώνοντας; Ποιον δρόμο ακολούθησε στην εκστρατεία του; Πώς συνδέθηκε με λαϊκούς μύθους και πώς αποτυπώθηκε σε εικαστικές απεικονίσεις;

10/1/2016

«Ένας Ινδιάνος στο Μουσείο…»

….μας αποκαλύπτει μυστικά του δικού του πολιτισμού. Γιατί οι Ινδιάνοι είχαν περίεργα ονόματα όπως… Μεγάλη αρκούδα, Τρελό άλογο ή Κόκκινο σύννεφο; Ποιοι ήταν οι Τσερόκι, οι Απάτσι και οι Σιού; Πώς ήταν τα σπίτια τους και τι συμβόλιζαν τα Τοτέμ της φυλής τους;

Ανακαλύπτουμε πώς ζούσαν οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής, από τότε που ο παραδοσιακός τρόπος ζωής τους άρχισε να αλλάζει, εξαιτίας της άφιξης των ευρωπαίων αποίκων, ως τη σημερινή εποχή. Οι παραδόσεις, ο τρόπος ζωής, οι συνήθειες, οι μύθοι, η νοηματική γλώσσα, με την οποία επικοινωνούν.

17/1/2016

«3…2…1…Εκτόξευση!»

Τι θα έλεγες για ένα ταξίδι στο διάστημα; Δεν είναι εύκολη υπόθεση! Αν θέλεις κι εσύ να γίνεις μέλος του πληρώματος, δεν έχεις παρά να έρθεις στην παρέα μας.

Μέσα από τις δραστηριότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος ταξιδεύουμε στη Σελήνη, στον Άρη, στους Αστεροειδείς και πέρα από αυτούς! Ανακαλύπτουμε το ηλιακό μας σύστημα, σημαντικές αποστολές στο διάστημα, επανδρωμένες ή μη, αλλά και την καθημερινότητα σε ένα διαστημικό σταθμό! Πώς είναι άραγε να ζεις με έλλειψη βαρύτητας;

24/1/2016

«Αισθήσεις … 5 και μοναδικές»

Πώς θα ήταν, άραγε, αν έλειπε μία απ’ αυτές; Μπορείς να «δεις» με κλειστά τα μάτια; Να «ακούσεις» με κλειστά αυτιά; Αξίζει να το δοκιμάσεις…

Με βιωματικές δραστηριότητες και παιχνίδια ανακαλύπτουμε τις πέντε αισθήσεις, τη σημαντικότητα της κάθε μιας ξεχωριστά, αλλά και τη μαγεία του να απολαμβάνουμε την καθημερινότητά μας μέσα από αυτές!

31/1/2016

«Όταν η Φύση δημιουργεί…»

Έχεις επισκεφθεί ένα απολιθωμένο δάσος; Έχεις κολυμπήσει σε μια ροζ λίμνη; Έχεις βρεθεί πάνω σε βράχια που μοιάζουν να αιωρούνται; Δεν είναι τόποι φανταστικοί, υπάρχουν κάπου πάνω στη γη και τα έχει δημιουργήσει η ίδια η φύση!

Ανακαλύπτουμε κρυμμένες πανέμορφες γωνιές του πλανήτη μας, που μοιάζουν φανταστικές, αλλά δεν είναι. Πού οφείλεται η παράξενη αυτή ομορφιά τους; Πώς διαμορφώνονται τα τοπία; Πώς ο άνθρωπος, μέσω των δημιουργημάτων της ίδιας της φύσης, δημιουργεί μύθους; Η φύση με την ποικιλομορφία της προκαλεί τον θαυμασμό μας και η επαφή με αυτή μας ευαισθητοποιεί ως προς την προστασία της!

Για παιδιά 5-12 ετών

Διάρκεια προγραμμάτων: 90 λεπτά