Το τέταρτο της άλμπουμ στην ECM, με τίτλο “Τραγούδια της Θεσσαλονίκης”, παρουσιάζει η Σαβίνα Γιαννάτου σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, την Κυριακή 8η Μαρτίου, ξεκινώντας την Ευρωπαϊκή περιοδεία της από το Gazarte!

Ένας δίσκος-αναφορά στη Θεσσαλονίκη, την ιδιαίτερη πατρίδα των Primavera en Salonico, διεισδύοντας σε βάθος στην πλούσια και σύνθετη ιστορία της. Γνωστή κάποτε και ως Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων, η Θεσσαλονίκη υπήρξε φιλόξενο σπίτι για μια σειρά από πολιτισμούς, θρησκείες, εθνικές κοινότητες. Έλληνες, Εβραίοι, Τούρκοι, Βούλγαροι, Σέρβοι, Αρμένιοι, Σλαβομακεδόνες και Έλληνες του Πόντου έχουν μοιραστεί την ποικιλόμορφη ζωή της πόλης.

Η Σαβίνα Γιαννάτου δίνει φωνή σε όλους αυτούς, ερμηνεύοντας ακόμη και ένα ιρλανδικό τραγούδι, σε αυτό το πολύγλωσσο ρεπερτόριο, στο οποίο η ερμηνεία της λάμπει και γίνεται εκπρόσωπος των μύθων της πόλης.

Οι Primavera en Salonico, ένα από τα πιο ευρηματικά γκρουπ κάθε μουσικού ιδιώματος, καθώς συνδιαλέγεται με τις εμπνευσμένες και πολυποίκιλες ενορχηστρώσεις του Κώστα Βόμβολου. Αυτό το έντονα ιδιοσυγκρασιακό γκρουπ απαρτίζεται από μουσικούς που έχουν συνεργαστεί για περισσότερα από 20 χρόνια. ιδρύθηκαν το 1993 για να ερμηνεύσουν τις ενορχηστρώσεις του Κώστα Βόμβολου σε μια επιλογή Σεφαραδίτικων τραγουδιών με ερμηνεύτρια τη Σαβίνα. Αλλά οι μουσικοί δεσμοί ανάμεσα σε αρκετά από τα μέλη τους ξεκινούν ακόμα πιο παλιά, στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Συνεργαζόμενοι μεταξύ τους, έχουν παίξει παραδοσιακή μουσική και εντελώς πειραματική μουσική και το φάσμα της εμπειρίας τους, ανοίγει νέες προοπτικές στην απόδοση των τραγουδιών.

Ακούστε για παράδειγμα την ενορχήστρωση του παραδοσιακού Σεφαραδίτικου “La cantiga del fuego” (Το τραγούδι της φωτιάς), που μιλάει για τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε την πόλη το 1917. Η Σαβίνα και το γκρουπ ανασυνθέτουν τις φλόγες που λαμπυρίζουν σε μια απόκοσμη εισαγωγή και έπειτα αποδίδουν έναν θρήνο που θα μπορούσε να εκφραστεί μόνο από παραδοσιακούς μουσικούς με σύγχρονη αυτοσχεδιαστική γνώση. Ένα Αρμένικο λαϊκό τραγούδι, από τη συλλογή του Komitas, μεταμορφώνεται σε μια μινιατούρα μουσικής δωματίου. Ένα τραγούδι των Σούφι Μπεκτασήδων από την Τουρκία υμνεί τον γαμπρό του Μωάμεθ σαν το φως που γεμίζει τον κόσμο και φέρνει στο προσκήνιο το νέι και τα κρουστά σε ένα βαθιά συγκινητικό παίξιμο. Ενώ οι σαρδόνιοι στίχοι του ιρλανδέζικου τραγουδιού Salonica από την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, εμπνέουν τη Σαβίνα για μια σχεδόν μπρεχτική ερμηνεία: «Κι όταν ο πόλεμος τελειώσει, τι θα κάνουν οι στρατιώτες; Θα περπατούν με ένα πόδι και μισό, κι οι λιποτάκτες θα έχουν και τα δυο…»

Τα Τραγούδια της Θεσσαλονίκης είναι παραγωγή του Manfred Eicher, και ηχογραφήθηκαν στο στούντιο Sierra, στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο του 2014.

Το άλμπουμ θα παρουσιαστεί σε μια σειρά παραστάσεων σε Ευρωπαϊκή περιοδεία: Ascona (19 Μαρτίου), Heidelberg (20 Μαρτίου), Den Haag (21 Μαρτίου), Utrecht (22 Μαρτίου), Ghent ( 24 Μαρτίου), Antwerp (25 Μαρτίου), Vienna (26 Μαρτίου), Villach (27Mαρτιου,) Glarus (28 Μαρτίου), Rapperswill (29 Μαρτίου).