Τα σαράντα χρόνια φωτογραφικής δημιουργίας ανήκουν σε έναν από τους σημαντικούς σύγχρονους φωτογράφους. Η αναδρομική έκθεση του Τσέχου Josef Koudelka παρουσιάζει όλα τα θέματα και τα στάδια της δουλειάς του μέχρι σήμερα.

Ο Josef Koudelka καθιερώθηκε διεθνώς με τις φωτογραφίες του από την εισβολή των στρατευμάτων του Συμφώνου της Βαρσοβίας στην Πράγα (Αύγουστος 1968), ενώ από το 1975 αποτελεί τακτικό μέλος του φωτογραφικού πρακτορείου Magnum.

Στην έκθεση που φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για της Γαλλικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα παρουσιαστεί ένα ενδεικτικό μέρος από όλες τις φάσεις της δημιουργίας του φωτογράφου.

Η έκθεση θα ξεκινήσει με τις ενότητες Το Ξεκίνημα και Η Αναζήτηση, οι οποίες περιλαμβάνουν πρωτότυπες φωτογραφίες από το τέλος του 1950 και τις αρχές του 1960, και θα συνεχίσει με μια επιλογή από τις καλύτερες εργασίες του, όπως Το Θέατρο, Οι Τσιγγάνοι, Η Εισβολή, Εξορίες και θα τελειώσει με το Χάος, τη σύγχρονη πανοραμική του δουλειά.

Οι φωτογραφίες που θα δούμε είναι επιλογή του Josef Koudelka, με σκοπό να μας αποκαλύψει τον κόσμο όπως τον είδε ο ίδιος.