Έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη χορεύτρια Flamenco στον κόσμο σήμερα! Η Sara Baras έρχεται για πρώτη φορά σε τρεις πόλεις της Ελλάδας, στην Πάτρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για να μας παρουσιάσει μια υπερπαραγωγή! Η «Μέδουσα» είναι η τελευταία της δουλειά, εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία και αποτελεί μια συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ της MERIDA και του Φεστιβάλ της PERALADA, δύο φεστιβάλ των οποίων ο άξονας και η θεματολογία τους κάθε χρόνο, στηρίζονται σε έργα με θέματα από την Ελληνική μυθολογία και ιστορία. Εν αναμονή λοιπόν της επερχόμενης παρουσίασής της στα μέρη μας, η Sara Baras μας συστήνει τη «Μέδουσα» και μας μιλά για το δικό της πάθος, το Flamenco!

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

Culturenow.gr: Τον Σεπτέμβριο θα παρουσιάσετε στην Ελλάδα την παράσταση flamenco υπό τον τίτλο «Μέδουσα». Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για τη θεματική αλλά και την έμπνευση της ιστορίας;

Sasa Baras: Φυσικά… Η «Μέδουσα» είναι η τελευταία μου δουλειά και αυτή η μεγάλη και εντυπωσιακή παράσταση πρόκειται να παρουσιαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις 13 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα, στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο Ηρώδειο, σε αυτό το μαγικό μέρος και στις 17 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Θαυμάζω πολύ την ελληνική μυθολογία και εμπνέομαι από αυτή. Ο μύθος της Μέδουσας με ελκύει αρκετά καθώς έχει ομοιότητες με άλλους μύθους, αυτόν της Μήδειας για παράδειγμα. Η τιμωρία, ο μεγάλος έρωτας, το πάθος, ο θάνατος είναι στοιχεία τα οποία υπάρχουν και στο φλαμένκο και έτσι ήταν εύκολο να προσαρμοστούν.

Cul.N.: Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Ελλάδα – σε μια περιοδεία – και αποφασίσατε να παρουσιάσετε στο ελληνικό κοινό μία παράσταση εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα μηνύματα και τα δυνατά στοιχεία του συγκεκριμένου μύθου;

S.B.: Είχα επισκεφθεί μία φορά τη Θεσσαλονίκη πριν αρκετά χρόνια αλλά νιώθω πραγματικά πολύ χαρούμενη και τυχερή που θα παρουσιάσω αυτή τη φορά τη δουλειά μου σε τρεις ελληνικές πόλεις με την, όπως προανέφερα, πρόσφατη παραγωγή μου.

Όπως είπα και παραπάνω τα χαρακτηριστικά της «Μέδουσας» συμπίπτουν με αυτά του φλαμένκο και πιστεύω πως ο συνδυασμός ενός αρχαιοελληνικού μύθου ως ιστορικό background μαζί με τη μουσική του φλαμένκο και το χορό είναι πολύ ταιριαστός και το αποτέλεσμα άκρως επιτυχημένο. Αυτά όμως είναι όσα εγώ λέω και πιστεύω αλλά εσείς θα κρίνετε. Η τελική άποψη για την παράσταση είναι δική σας.

Cul.N.: Θεωρείστε ως μία από τις καλύτερες χορεύτριες φλαμένκο. Πώς νιώθετε γι’ αυτό τον χαρακτηρισμό και ποια είναι τα όνειρά σας;

S.B.: Ευχαριστώ πολύ για τα καλά και ευγενικά σας λόγια. Αυτό που προσπάθησα να σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου και της επαγγελματικής μου καριέρας είναι να είμαι αληθινή, να είμαι μόνο ο εαυτός μου χωρίς κανένα φτιασίδι, χωρίς περιττά «ψεύτικα στολίδια» ή υπερβολές.  Το φλαμένκο είναι στις ρίζες μου, στην παράδοσή μου, είναι η εθνική μου κληρονομιά, το μέλλον μου, η χώρα μου. Το φλαμένκο είναι πολύ αληθινό, πολύ αυθεντικό και αυτό θα πρέπει να το διατηρήσουμε με σεβασμό και πραγματική αγάπη, αφοσίωση και αγάπη όπως του αξίζει. Το όνειρό μου είναι να είμαι υγιής και να συνεχίσω να είμαι ένας απλός υπηρέτης της μεγάλης τέχνης του flamenco.

Cul.N.: Από όλα τα είδη της τέχνης του χορού γιατί ξεχωρίζετε το φλαμένκο; Ποια είναι τα συναισθήματα που εκφράζετε μέσα από αυτό;

S.B.: Το φλαμένκο με εκφράζει ως χορεύτρια, ως χορογράφο, ως άτομο, ως ισπανίδα περισσότερο και καλύτερα από κάθε άλλο είδος χορού. Ως εκ τούτου, του είμαι απόλυτα αφοσιωμένη. Δείχνω σεβασμό και στη δουλειά μου και στο κοινό, το έκανα πάντα, και σε αυτό ακριβώς βασίζω την επαγγελματική μου πορεία και ως άτομο και ως καλλιτέχνης.

 

Cul.N.: Στην καριέρα σας συμπεριλαμβάνονται πολύ σημαντικές συνεργασίες. Ποια από αυτές έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα για εσάς;

S.B.: Ναι, πράγματι νιώθω πολύ τιμητικά, νιώθω προνομιούχος και τυχερή για τις συνεργασίες μου, για το ότι έχω δουλέψει και συνεργαστεί με τόσους θρύλους από όλες τις τέχνες (μουσική, χορός, θέατρο, κινηματογράφος). Είναι τόσοι πολλοί, κάθε συνεργασία έχει το δικό της νόημα, το δικό της βάρος, τη δική της σημασία και σπουδαιότητα αλλά οφείλω να αναφέρω εδώ, στη δική σας ερώτηση, τον Carlos Saura τον μεγάλο και γνωστό σε όλο τον κόσμο σκηνοθέτη, τον επίσης μεγάλο τενόρο Jose Carreras και τον τεράστιο μουσικό, κιθαρίστα και flamencist, Paco de Lucia τον οποίο χάσαμε πρόσφατα.

 

Η Sara Baras θα παρουσιάσει τη «Μέδουσα» στις 13 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα, στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο Ηρώδειο, και στις 17 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.