Το Sani Resort στρέφοντας το βλέμμα στη σπουδαιότητα της οικολογίας και της προστασίας της φύσης παρουσιάζει, ένα νέο θεσμό, το Sani Eco Days.

Η Σάνη Α.Ε. πιστεύει ότι, προκειμένου οι επισκέπτες και οι κάτοικοι να ενδιαφερθούν για το περιβάλλον και να εκτιμήσουν τη σημασία του, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να «ζήσουν» τη φύση. Οι φιλοξενούμενοι στο Sani Resort μπορούν να διανύσουν χιλιόμετρα από δασικά μονοπάτια και να κολυμπήσουν σε κάποιες από τις πιο καθαρές ακτές. Η εταιρεία αναγνωρίζει δε ότι το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα καθορίζεται από τις καθημερινές λειτουργίες ολόκληρου του Sani Resort και τον μονάδων.

Για την εταιρία, αυτό είναι οικογενειακό καθήκον, υποχρέωση και τρόπος σκέψης. Γι αυτό και δημιούργησε το Sani Green, ένα πρόγραμμα-πλαίσιο στο οποίο υπάγονται όλες οι οικολογικές πρωτοβουλίες της, με στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας και συγκεκριμένα στους τομείς ενέργειας, νερού και απορριμμάτων, όπως και την δημιουργία περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή. Πρωτοβουλίες του Sani Green συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την προστασία των υγροτόπων της Σάνης, την φύτευση και φροντίδα πάνω από 10,000 δέντρων στην Κασσάνδρα σε καμένες περιοχές με τους Φίλους του Πρασίνου Θεσσαλονίκης, και την στήριξη του Αρκτούρου μέσω οικο-ξεναγήσεων στο δάσος που συνδημιούργησε, και την πώληση του Sani Teddy Bear.

Στα πλαίσια του Sani Green διοργανώνονται και φέτος μια σειρά από εκδηλώσεις οικολογικού χαρακτήρα με τίτλο «Sani Eco Days». Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στη φύση αλλά και στους υγροτόπους της Σάνης όπου παιδιά και ενήλικες έχουν την ευκαιρία να διασκέδασουν με διαδραστικά οικολογικά παιχνίδια.

 

Οι εκδηλώσεις

Οι δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα γύρω από τη Sani Marina. Οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν να αποθανατίζουν τη φύση μέσω της ζωγραφικής και της φωτογραφίας, πως να χρησιμοποιούν με  εναλλακτικούς τρόπους ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά, να παρακολουθήσουν παιδικές παραστάσεις θεάτρου-κουκλοθεάτρου και θεατρικά εργαστήρια με θέμα την οικολογική συνείδηση, να περιηγηθούν στα μονοπάτια των υγροτόπων της Σάνη, να παρελάσουν μαζί με τοπικές μπάντες στη Sani Marina, να συμμετέχουν στο  Κυνήγι του Xαμένου Θησαυρού και να χορέψουν στο τέλος της βραδιάς παρέα με παραδοσιακά συγκροτήματα.

Παράλληλα, μπορούν να αγοράσουν  τοπικά προιόντα (μέλι, κρασί, κοσμήματα, γλυκά κουταλιού, υφαντά, φρούτα κ.α) από την υπαίθρια αγορά και να γευτούν έναν εκπληκτικό μπουφέ γεμάτο από «μεζέδες του ούζου και του ψαρά». 

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης οικολογικές οργανώσεις (Ορνιθολογική εταιρία, WWF, Aρκτούρος, Ανιμα κ.α)  με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Sani Eco Days

17.00-23.00 ECO MARKET (περίπτερα πώλησης τοπικών προιόντων όπως μέλι, κρασί, γλυκά, φρούτα , βιβλία οικολογίας, έκθεση ζωγραφικής και τέχνης κ.α) ΤΟΠΟΣ: SANI MARINA

17.00-19.00 Εργαστήριο φωτογραφίας και ζωγραφικής ΤΟΠΟΣ:  ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ CINEMA

ORFEAS

18.00-19.00 Κυνήγι χαμένου Θησαυρού ΤΟΠΟΣ: ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ CINEMA ORFEAS

18.30- 19.30 Θεατρικό εργαστήρι  ΤΟΠΟΣ: ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΣΤΗ SANI MARINA

19.45-21.00 Συναυλία με νεανικά συγκροτήματα ΤΟΠΟΣ: GREEN MUSIC STAGE ΣΤΗ SANI

 

MARINA

21.00- 22.00 Μουσική και χορός με παραδοσιακά ελληνικά χορευτικά συγκροτήματα. Μπουφές με «μεζέδες του ούζου» ΤΟΠΟΣ: ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΗ SANI MARINA

 

Το πρόγραμμα Sani Green

Το Sani Resort, με μία σειρά δράσεων στα πλαίσια του προγράμματος Sani Green, διασφαλίζει τη σωστή διαχείριση της λειτουργίας των επιχειρήσεων του, έτσι ώστε να ωφεληθούν οι μελλοντικές γενιές, ενισχύοντας παράλληλα τη φιλοσοφία διακοπών που προσφέρει. Στo Sani Resort, oι φιλοξενούμενοι μπορούν να διανύσουν χιλιόμετρα από δασικά μονοπάτια, σε περισσότερα από 1200 στρέμματα δάσους, τα οποία φροντίζει μία αφοσιωμένη ειδική δασική ομάδα, καθώς επίσης να κολυμπήσουν σε κάποιες από τις πι0 καθαρές ακτές, όπως έχουν πιστοποιηθεί από το ανεξάρτητο ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, το οποίο για 15 συνεχή έτη επιβραβεύει της παραλίες του Sani Resort με τη διάκριση της Μπλε Σημαίας για τη καθαριότητα και την οικολογική τους διαχείρηση. Επεκτείνωντας τη σωστή οικολογική διαχείρηση σε όλες τις καθημερινές του λειτουργίες, το Sani Resort δεσμεύεται για τη συνεχή βελτίωση των επιδοσεών του στους τομείς της εξοικονόμισης ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρησης νερού, της μείωση των απoρριμάτων, της επιλογής φιλικών προς το περιβάλλον προμηθειών, καθώς επίσης και την ευαισθητοποίησης των υπαλλήλων, των φιλοξενούμενων και της τοπικής κοινωνίας σε περιβαλλοντικά θέματα. Μερικά παραδείγματα των δράσεων που αναλαμβάνονται είναι:

•           Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας μέσω ενεργειών όπως αντικατάσταση συμβατικών λαμπτήρων με φθορισμού, τοποθέτηση θερμικών ηλιακών και συστημάτων συμπαραγωγής

•           Ανακύκλωση νερού για πότισμα κήπων και τοποθέτηση μειωτών ροής νερού.

•           Ανακύκλωση χαρτιού, γυαλιού, λευκοσιδήρου, πλαστικού, καμένων λαδιών, μπαταριών, παλιών συσκευών, μελανοδοχείων και κεριών.

•           Προμήθεια πάνω από 60% τοπικών λαχανικών και φρούτων

•           Αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων και πιστοποιημένων οικολογικών χαρτιών

•           Εξάλειψη μιας χρήσης πλαστικών

•           Εκπόνηση μελέτης για τον υγρότοπο Σάνης και συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την καταγραφή των πουλιών και εφαρμογή σχετικών μέτρων προστασίας, όπως η εγκατάσταση τεχνητών νησίδων για φώλιασμα απειλούμενων ειδών. Εκπαιδευτικές δράσεις όπως συμμετοχή στο Eurobirdwatch και επισκέψεις τοπικών σχολείων της Χαλκιδικής στον υγρότοπο.

•           Φύτευση 10,000 δέντρων στην ευρύτερη περιοχή της Κασσάνδρας

•           Υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας, με πρωτοβουλίες όπως την διαμόρφωση αυλών σχολείου της περιοχής ώστε να μπορούν τα παιδιά να παίζουν σε ένα πιο πράσινο περιβάλλον, προώθηση τοπικών ομάδων και εθίμων, ελεύθερη είσοδο στην εγκαταστάσεις και στα φεστιβαλ για τους νέους της τοπικής κοινωνίας

•           Στήριξη του Αρκτούρου μέσω των οικο-διαδρομών και ξεναγήσεων στο δάσος (με 20% των εσόδων να πηγαίνουν στην οργάνωση), όπως και την πώληση του Sani Teddy Bear, με 100% του κέρδους να διατίθεται στον Αρκτούρο

•           Δημιουργία του Sani Animal Rescue, πρόγραμμα στείρωσης και υιοθεσίας αδέσποτων της περιοχής, στο οποίο δεκάδες άτυχα ζώα έχουν βρει σπίτι στην Ελλάδα και το εξωτερικό

•           Διοργάνωση σεμιναρίων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το προσωπικό και σχετικών manual Σας προσκαλούμε να μας συνοδέψετε στο ταξίδι μας για πιό πράσινες διακοπές. Παρακαλώ βοηθήστε το πρόγραμμα Sani Green δίνοντας μας τα σχόλια σας και τις ιδέες σας.

Για τις πρωτοβουλίες μας έχουμε βραβευτεί με τις διεθνείς πιστοποιήσεις Green Key και Travelife Gold.

Στις εκδηλώσεις Sani Eco Days συμμετέχουν ενδεικτικά οι ακόλουθοι φορείς

Εμπορικός Σύλλογος Μουδανιών

Βιολογικό μέλι Άβατον

Ζαχαρώδη Παράσχου

Σύλλογος Γυναικών Απάμεια

Χορευτικός όμιλος Φώκαιας και Ολύνθου

Εκδόσεις Ψυχογιός

Εκδόσεις Κωνσταντινίδης

Κουκλοθέατρο Ιρίνας Μπόικο

Πανελλήνιος Σύλλογος Θεατρολόγων

Θεατρική εταιρεία Angelus Novus

Eικαστική δράση Action Art

WWF

Aρκτούρος

Ορνιθολογική εταιρία