Από την Πέμπτη 21 Μαïου η ταινία «Σαγκάη» του Ινδού σκηνοθέτη Ντιμπακάρ Μπανερτζέ βασισμένη στο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού «Ζ», θα προβάλεται στο κινηματογράφο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema καθημερινά στις 21.00, για 7 μόνο προβολές. 


Ο συγγραφέας του βιβλίου «Ζ», Βασίλης Βασιλικός, θα παρευρίσκεται στον ιστορικό χώρο του ΑΛΚΥΟΝΙΣ τις ημέρες των προβολών, διαθέσιμος να συνομιλήσει με το κοινό για το έργο του.

Μία ιστορία πολιτικής διαφθοράς σε μία φανταστική πόλη στη σύγχρονη Ινδία.

Το «Ζ», που το 1969 είχε μεταφέρει αριστουργηματικά στην οθόνη ο Κώστας Γαβράς, γίνεται τώρα… «Σαγκάη». Το θέμα παραμένει το ίδιο. Ένας πολιτικός ακτιβιστής δολοφονείται την ημέρα της ομιλίας του και ένας εισαγγελέας αναλαμβάνει να βρει τους πραγματικούς υπαίτιους. 

Το βιβλίο «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού, εμπνέει στην άλλη πλευρά του ημισφαιρίου, ενώνοντας δύο λαούς με τεράστια ιστορία.

Σύνοψη

Ένας γιατρός – πολιτικός ακτιβιστής παρασύρεται από τρίκυκλο στον προαύλιο χώρο της προγραμματισμένης ομιλίας του. Ένας αδέκαστος και επίμονος εισαγγελέας αναλαμβάνει να ξετυλίξει το νήμα ενός εμφανούς σχεδίου δολοφονίας. Μια ιστορία πολιτικής διαφθοράς σε μια φανταστική πόλη στη σύγχρονη Ινδία, για την Ελλάδα αποτελεί καταγεγραμμένη ιστορία. Την ιστορία της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Σκηνοθεσία: Ντιμπακάρ Μπανερτζέ

Σενάριο: Βασίλης Βασιλικός

Πρωταγωνιστούν: Εμραάν Χασμί, Αμπχάι Ντεόλ, Πρασένζιτ Σατερτζέ

Διάρκεια: 120 min

«Αν και οι συντελεστές άλλαξαν τις ιδιότητες και την ιστορία, ο αγώνας των μοναχικών ηρώων κόντρα στη δικτατορία της σκέψης είναι το κυρίαρχο μήνυμα αυτού του φιλμ».

Βασίλης Βασιλικός


«Διαβάζοντας το μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού βρήκα τρόπους για να το προσαρμόσω στην Ινδία των καιρών μας.

Η φτώχεια σε αντιπαράθεση με τον τεράστιο πλούτο. Η μισαλλοδοξία. Η απόλυτη  διαφθορά των ισχυρών. Και μια ιστορία βίας»

Ντιμπακάρ Μπανερτζέ


H ταινία, εκτός από την πολύ θετική ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς, απέσπασε και τρία βραβεία:

Filmfare Award for Best Costume Design (2013) – Manoshi Nath & Rushi Sharma

IRDS Film Awards for Social concern, 2012: Best direction – Dibakar Banerjee[15]

Stardust Award for Best Supporting Actor (2013) – Prosenjit Chatterjee