Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 1 Μαρτίου, ώρα 20.00 στην Kourd Gallery. Η έκθεση θα διαρκέσει από 1 Μαρτίου έως 28 Απριλίου 2018.

Ο ιστορικός τέχνης Κωνσταντίνος Παπαχρίστου σημειώνει:

«Ο τίτλος της έκθεσης θυμίζει τα γαλλικά Salons του 18ου και 19ου αιώνα, καθώς και τον αντίστοιχο «πληθωρικό» τρόπο ανάρτησης των έργων. Στη Kourd Gallery, η ιδέα του Salon αποτελεί στην ουσία μια πρόκληση επαναφοράς ενός παλαιού και ουσιαστικά ξεπερασμένου τρόπου στησίματος, καταρρίπτοντας αρκετούς κανόνες μουσειολογικής ορθότητας. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια πρωτότυπη έκθεση, να νιώσει ότι εισχωρεί στη θαλπωρή ενός φιλότεχνου σπιτιού και εντέλει να απολαύσει, με ένα ασυνήθιστο τρόπο, τα εκτιθέμενα έργα.

Στη γκαλερί δεσπόζει η ξύλινη κατασκευή ως ένα αυτόνομο περιβάλλον που επικοινωνεί με τον εξωτερικό χώρο μέσω των τακτικών ανοιγμάτων, συνδέοντας οπτικά τα προγενέστερα με τα σύγχρονα έργα. Ο διάλογος μεταξύ ανομοιογενών εποχών, ρευμάτων και καλλιτεχνών, επισημαίνει χωρίς περαιτέρω προσπάθεια την κοινή συνισταμένη της ποιότητας και της ομορφιάς. Αναδεικνύει επιπλέον τη συνέχεια μιας διαδικασίας, η οποία πέρα από κινήματα και εποχές εξακολουθεί να είναι λυτρωτική και απολαυστική ταυτόχρονα τόσο για τον δημιουργό, όσο και για τον θεατή.

Μέσα από την φαινομενική απομόνωση αλλά και την ταυτόχρονη συντροφικότητα ευδοκιμεί ο διάλογος μεταξύ των έργων, προσκαλώντας τον θεατή να γίνει συμμέτοχος, διεγείροντας την κριτική του αντίληψη και σκέψη και καθιστώντας τον κοινωνό αυτής της διαδικασίας.»

Έργα των καλλιτεχνών που εκτίθενται είναι τα ακόλουθα:

Ζέττα Αντσακλή, Κατερίνα Βαφειά, Κωνσταντίνος Βολανάκης, Δημήτριος Γαλάνης, Γεώργιος Γουναρόπουλος, Τάσος Δήμος, Ευγνώμων Διαλετής, Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, Ειρήνη Κανά, Εβίτα Κανέλλου, Αλέξανδρος Κορογιαννάκης, Μιχάλης Μακρουλάκης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Γιώργος Μαυροειδής, Ιωάννης Μόραλης, Δαυίδ Μπενφοράδο, Μιχαήλ Παρλαμάς, Γιάννα Περσάκη, Άλκης Πιερράκος, Συμεών Σαββίδης, Μηνάς Σεμερτζιάν, Θεόδωρος Ράλλη-Σκαραμαγκά, Γιάννης Σπυρόπουλος, Νίκος Στεφάνου, Θάνος Τσίνγκος, Μαρία Φιλιππακοπούλου, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, Laurent Casimir, Julia Beatrice How, Ardad Kemenczky, Σχολή Gregorio Lazzarini, Edward Lear, Edwin Longsden Long, Barbara Webb και Glisson White.

Έργα της Kourd Gallery βρίσκονται και στο Artsy.net.

Οι φωτογραφίες των εσωτερικών χώρων της έκθεσης και της πρόσκλησης αυτής, είναι του Πέτρου Σοφικίτη.