Η Strada Films παρουσιάζει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από 24 Απριλίου 2014 τo «Sacro Gra», το πρώτο ντοκιμαντέρ που κατακτά τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, αλλά και η πρώτη Ιταλική ταινία που κερδίζει το μεγάλο βραβείο εδώ και 15 χρόνια, μετά τη βράβευση του Cosi Ridevano.

Ο σκηνοθέτης, Τζιανφράνκο Ρόσι, πέρασε δύο χρόνια κινηματογραφώντας το υλικό του και οκτώ μήνες για το μοντάζ. Για το Sacro Gra έχει δηλώσει ότι εμπνεύστηκε από το βιβλίο «Αόρατες Πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο.

Σύνοψη:

Η ζωή των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται κατά μήκους του μεγαλύτερου αυτοκινητοδρόμου της Ιταλίας GRA (Grande Raccordo Anulare/ Great Ring Road). Ήρωες της ταινίας είναι οι απλοί άνθρωποι, τους οποίους γνωρίζουμε κρυφοκοιτάζοντας την καθημερινότητα τους: μια καθημερινότητα στο όριο του ουσιαστικού και του ανούσιου, του μπανάλ και του συναρπαστικού. Το κοινό τους σημείο είναι ο αυτοκινητόδρομος-δαχτυλίδι που περικυκλώνει την Ρώμη, ο αληθινός πρωταγωνιστής της ταινίας.

Ένας ευγενής και η κόρη του που έχουν αναγκαστεί να μείνουν σε ένα συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών, ένας βοτανολόγος, ένας ψαράς, ένας τραγουδιστής της όπερας, μια οικογένεια λατινοαμερικάνων κι άλλοι ήρωες συνθέτουν το προφίλ μιας χώρας σε πτώση και δίνουν τον παλμό της ζωής στο πλαίσιο του αστικού τοπίου.

Στοιχεία ταινίας: 

«Sacro Gra» / ( 93΄)

Χώρα: Ιταλία, Γαλλία

Είδος: Ντοκιμαντέρ | Έγχρωμη

Σκηνοθεσία: Τζιανφράνκο Ρόσι

Σενάριο: Τζιανφράνκο Ρόσι, Νίκολο Μπασέτι

Βραβεία- Συμμετοχές: 

Χρυσός Λέοντας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2013

Βραβείο Leoncino d’Oro Agiscuola, Φεστιβάλ Βενετίας 2013