Ο σκηνοθέτης Χρήστος Θεοδωρίδης καταθέτει μια εξαιρετικά επίκαιρη σκηνική ανάγνωση του βαθιά πολιτικού έργου της κορυφαίας Λούλας Αναγνωστάκη. Με τίτλο «Σ’ εσάς που με ακούτε» που έγινε σύνθημα, η παράσταση μάς προσκαλεί να βουτήξουμε στο παρελθόν και ν’ αναδυθούμε στο παρόν, γεμίζοντας τα πνευμόνια μας με τον αέρα του μέλλοντος. Να συνομιλήσουμε με το τώρα και να αναρωτηθούμε τι φοβόμαστε, τι ελπίζουμε και πώς μοιάζει το αύριο που κοιμάται μέσα μας.

Το κείμενο της πάντα επίκαιρης και με το ανήσυχο βλέμμα της στραμμένο στην πολιτική, Λούλας Αναγνωστάκη, στην πρωτότυπη σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοδωρίδη, ενός από τους πιο ανερχόμενους νέους σκηνοθέτες γίνεται σύνθημα και προκαλεί συζήτηση.

Το κοινό με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις προσωπικές ιστορίες που «ακουμπούν» στην έντονη επιθυμία όλων των ανθρώπων του κόσμου για ελευθερία, ισότητα και ουσιαστική αποδοχή της διαφορετικότητας.

Ζητήματα διαχρονικά βαθιά πολιτικά με τον άνθρωπο στο επίκεντρο να παλεύει και να διεκδικεί τα αυτονόητα.

Δεν φοβάμαι πια…

Σ’ εσάς που με ακούτε

Η παράσταση:

Βερολίνο, 2001 ή 2023.
Βερολίνο, τώρα.

Σε μια πόλη σύμβολο του ταραγμένου παρελθόντος της Ευρώπης, επικρατεί πολιτική και κοινωνική αναστάτωση αλλά και η λήθη που “προσφέρει” η καθημερινότητα. Αύριο, θα γινεί μια τεράστια ειρηνική συγκέντρωση. Αύριο, όλοι θα πρέπει να μιλήσουν. Όλοι θα πρέπει να δηλώσουν τη θέση τους, στον νέο κόσμο. Μέσα στο σπίτι της Μαρίας και του Χανς, μαζί με αυτούς, η Σοφία, ο Άγης, η Τρούντελ, ο Νίκος, ο Τζίνο, η Έλσα, ο Ιβάν κι εμείς, οι θεατές, θα μετρήσουμε τα τραύματα μας. Τις αφόρητες συλλογικές ήττες, τις εφήμερες προσωπικές νίκες. Το ατομικό επίπεδο που διαμορφώνει το πανανθρώπινο, το πολιτικό επίπεδο που ορίζει τη ζωή του καθένα μας ξεχωριστά. Ίσως ανακαλύψουμε πως είμαστε της Γης οι χαμένοι, μα αυτό δεν θα μας σταματήσει από το να χορεύουμε, να τραγουδάμε, να ερωτευόμαστε, να γελάμε, να ελπίζουμε.

Να ελπίζουμε.
Να ελπίζουμε, πως μια μέρα κι εμείς θα νικήσουμε.

Η Λούλα Αναγνωστάκη στο Σ’ εσάς που με ακούτε, ίσως ένα από τα σημαντικότερα έργα της, μας προσκαλεί για άλλη μια φορά, να βουτήξουμε στο παρελθόν και ν’αναδυθούμε στο παρόν, γεμίζοντας τα πνευμόνια μας με τον αέρα του μέλλοντος. Να συνομιλήσουμε με το έργο και να αναρωτηθούμε τι φοβόμαστε, τι ελπίζουμε και πώς μοιάζει το αύριο που κοιμάται μέσα μας.

Σ’ εσάς που με ακούτε

Συντελεστές της παράστασης «Σ’ εσάς που με ακούτε»:

 • Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοδωρίδης
 • Δραματουργική επεξεργασία: Χρήστος Θεοδωρίδης, Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου
 • Επιμέλεια κίνησης – χορογραφία: Ξένια Θεμελή
 • Σκηνικά: Εδουάρδος Γεωργίου
 • Κοστούμια: Μαρίνα Κελίδου
 • Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
 • Μουσική επιμέλεια: Χρήστος Θεοδωρίδης
 • Βοηθός Σκηνοθέτη: Ξένια Θεμελή
 • Βοηθός Σκηνογράφου: Δανάη Πανά
 • Β’ Βοηθός Σκηνογράφου: Ερατώ Γεωργίου
 • Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος
 • Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud)
 • Παίζουν οι ηθοποιοί: Πάρης Αλεξανδρόπουλος (Τζίνο), Σεμίραμις Αμπατζόγλου (Τρούντελ), Νικόλας Δροσόπουλος (Νίκος), Ελένη Θυμιοπούλου (Μαρία), Γιώργος Κολοβός (Ιβάν), Νίκος Μήλιας (Άγης), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Σοφία), Δημήτρης Ναζίρης (Χανς), Μπέττυ Νικολέση (Έλσα)

Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά, χωρίς διάλειμμα

* Η παράσταση είναι κατάλληλη για άνω των 13 ετών.

* Κατά τη διάρκεια της παράστασης για τις ανάγκες της δράσης ακούγεται πυροβολισμός και ένας ηθοποιός ανάβει τσιγάρο.

Διαβάστε επίσης:

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Πάμε «Θέατρο μαζί» και τον Νοέμβριο 2023!