Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει στο Σχολείον τη μουσική προσωπογραφία του Κ. Π. Καβάφη, του Νίκου Ξυδάκη, σε ποίηση Διονύση Καψάλη, με τη συμμετοχή επτά βιολοντσέλων της Όπερας του Καΐρου και της Ορχήστρας Κλασικής Αραβικής Μουσικής Al Mahabba.

Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό μουσικό έργο που αφηγείται τον βίο του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, μία μουσική προσωπογραφία, ένα αδρό σχεδίασμά του, που φιλοδοξεί να δώσει περισσότερο την αίσθηση του ανθρώπου, τη γοητεία που ασκεί επάνω μας ο κόσμος της ποίησής του.

Τα επιμέρους τραγούδια στοιχειοθετούν μεμονωμένα επεισόδια, περιστατικά του βίου του με αναφορές στην Κωνσταντινούπολη, στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, στον εύθραυστο ερωτισμό του, στο σπίτι της οδού Lepsius, στο νοσοκομείο στην Αθήνα όπου νοσηλεύτηκε, στα οποία αναμιγνύονται διακριτικά καβαφικοί απόηχοι ή και φράσεις ατόφιες από ποιήματά του

Η μουσική που ακούγεται είναι η μουσική της πολιτείας που έζησε, της Αλεξάνδρειας. Έτσι όπως διαχέεται στους δρόμους, στα σπίτια, στα καφενεία ή από πλανόδιους μουσικούς.

Μουσική: Νίκος Ξυδάκης, Ποίηση: Διονύσης Καψάλης, Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα, Σκηνική επιμέλεια: Άγγελος Μέντης, Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Ήχος: Γιάννης Παξεβάνης, Ενορχήστρωση: Γιώργος Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Μπουζάνης.

Ερμηνεύουν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και ο Νίκος Ξυδάκης, αφήγηση: Δημήτρης Μαρωνίτης, Διονύσης Καψάλης, μουσική διεύθυνση – πιάνο: Δημήτρης Μπουζάνης.