Το Θέατρο «Πρόβα» παρουσιάζει στο Ηράκλειο της Κρήτης, για μια μοναδική παράσταση την Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο Μικρό Κηποθέατρο «Μανώλη Χατζηδάκι», το καινούργιο έργο του Παναγιώτη Μέντη με τη Μαίρη Ραζή.

 

Για την ερμηνεία της τιμήθηκε με βραβείο Ά Γυναικείας Ερμηνείας «Ελένη Χατζηαργύρη» από την Ακαδημία Θεατρικών Κορφιάτικων Βραβείων. Στην παράσταση συμμετέχει ο Γιάννης Τσουρουνάκης που υποδύεται τους τρείς σημαντικούς άντρες της ζωής της. Ο μαέστρος Δημήτρης Καραβίτης συνοδεύει ζωντανά με πιάνο τη Μαίρη Ραζή στα γνωστά τραγούδια της Ρόζας Εσκενάζυ καθώς και του Σταμάτη Κραουνάκη.

 

Λίγα λόγια για το έργο

Το θέμα του έργου είναι η μυθοπλασία της περιπετειώδους ζωής της Ρόζας Εσκενάζυ, μιας από τις σημαντικότερες γυναίκες στην ελληνική λαϊκή μουσική σκηνή. Η «Ρόζα» του Παναγιώτη Μέντη είναι μια παράσταση που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Πρόβα σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσόγκα. Η ηρωίδα θυμάται, ονειρεύεται, ανασύρει μνήμες, ξύνει πληγές, αναπολεί και παραμένει ανεξάρτητη κι ερωτευμένη με το τραγούδι και το χορό. Μία παράσταση που συνδέει το χθες με το σήμερα, αναζωπυρώνει μνήμες και εναλλάσσει τη συγκίνηση με τη χαρά, το τραγούδι με το λόγο. Η μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη γίνεται συνδετικός κρίκος των εποχών, των εικόνων, αφήνοντας όμως την κυρίαρχη θέση στο ρεμπέτικο που ζωντανεύει μέσα από την εκφραστική και γεμάτη συναίσθημα φωνή της Μαίρης Ραζή. Στο πιάνο τη συνοδεύει ο Δημήτρης Καραβίτης. Τους τρείς σημαντικούς άντρες της ζωής της ερμηνεύει ο Γιάννης Τσουρουνάκης.

 

Η Ρόζα Εσκενάζυ χαρακτηρίστηκε ως «Η μεγάλη κυρία» του ρεμπέτικου τραγουδιού. Ήξερε να ξεσηκώνει, με τα σκέρτσα και τα καμώματά της, τους σεβντάληδες θαμώνες γιατί, εκτός από έξοχη τραγουδίστρια ήταν και θαυμάσια χορεύτρια. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη του 1883 και πέθανε σε ηλικία 97 ετών. Έχει ταφεί στην Κόρινθο. Σημαντικός σταθμός στην καριέρα αλλά και στην ίδια τη ζωή της υπήρξε η Θεσσαλονίκη. Όπως το ρεμπέτικο τραγούδι, έτσι και η Ρόζα εκπροσωπεί ένα μείγμα παράδοσης: Εβραία, εκχριστιανισμένη, με πρώτη γλώσσα της τα Τούρκικα, κουβαλάει όλο το υλικό μιας πλούσιας σε διαστρωματώσεις μουσικής παράδοσης. Συγκρότησε με το βίο της την εικόνα της ανεξάρτητης ρεμπέτισσας, μιας προσωπικότητας κόντρα στην κοινόχρηστη αντίληψη για τη λαϊκή, αγροτική, μικροαστική γυναικεία παρουσία στον ελληνικό χώρο του μεσοπολέμου.Κατά τη διάρκεια της παράστασης ακούγονται με συνοδεία πιάνου γνωστά τραγούδια της σπουδαίας ερμηνεύτριας «Το Χαρικλάκι», «Η Δημητρούλα», «Η γκαρσόνα», «Του Μάνθου ο τεκές», « Γιατί φουμάρω κοκαΐνη» και πολλά καινούργια τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη, γραμμένα ειδικά για την παράσταση.

 

Ο Παναγιώτης Μέντης– ηθοποιός και συγγραφέας- είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου. Έχει βραβευθεί δύο φορές με κρατικό βραβείο για τα έργα του «Playmobil» και «Άννα είπα». Επίσης, βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Ωνάση για τα θεατρικά του έργα «SAVE» και «Ξένοι». Τα έργο «Ρόζα Εσκενάζυ» είναι από τα τελευταία του.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Κείμενο: Παναγιώτης Μέντης

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσόγκας

Μουσική σύνθεση: Σταμάτης Κραουνάκης

Μουσική επιμέλεια: Άρης Βλάχος

Σκηνικά – Κοστούμια: Καλλιόπη Κοπανίτσα

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σωτήρης Τσόγκας

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΆΣΤΑΣΗΣ: 90 ΛΕΠΤΑ

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Ρόζα: Μαίρη Ραζή

Χρήστος-Αλέξανδρος-Γιάγκος: Γιάννης Τσουρουνάκης

Τα τραγούδια συνοδεύει στο πιάνο ο Δημήτρης Καραβίτης

Στην προβολή εμφανίζεται ο Σωτήρης Τσόγκας