Η Titanium Yiayiannos Gallery εγκαινιάζει την έκθεση ζωγραφικής και καλλιτεχνικού κοσμήματος της Rosemonde Bron – Pache, με τίτλο

«La volonté d’ exister c’est de surprendre l’ infini», την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου η οποία θα διαρκέσει έως και τo Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011.

Η Rosemonde Bron – Pache γεννήθηκε το 1945 και εξέθεσε για πρώτη φορά δουλειά της στο Λονδίνο το 1968. Αποφοίτησε με έπαινο από την École Cantonale des Beaux Arts της Λοζάννης το 1967. Την ίδια χρονιά κέρδισε το βραβείο της Société Suisse des Femmes Peintres et Sculpteurs και το 1971 το βραβείο Κριτικής Επιτροπής και το βραβείο Kοινού του ιδρύματος Lélo Fiaux στη Λοζάννη. Ζει και εργάζεται στη Λοζάννη.

 
Κάθε φορά που τη ρωτάει κάποιος για την τεχνική της απαντάει με ένα βίαιο χτύπημα του έργου που βρίσκεται δίπλα της για να δείξει ότι είναι γερό! Η μόδα στην τέχνη αγαπάει το ευαίσθητο, το εφήμερο, το εικονικό. Η Rosemonde όμως επιμένει ότι θέλει να δρα εκτός μόδας. Χαρακτηρίζει, λοιπόν, τους πίνακές της ως «αντι-πίνακες» και καλεί τον επισκέπτη να τους αγγίξει, να «δει» με τα χέρια του, να αφεθεί στον αισθησιασμό των πολλαπλών τους επιπέδων και των ανάγλυφων σχημάτων που δημιουργούνται απ\’ τα υλικά που χρησιμοποιεί όπως γύψο, ξύλο και κόλλα.

Κατά τη διάρκεια της σαρανταετούς εικαστικής της δράσης, έχει διαμορφώσει ένα προσωπικό ύφος βαθιά επηρεασμένο από την τέχνη των «πρώτων πολιτισμών» και κυρίως αυτών της Αφρικής.

Τη λατρεία αυτή για την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία τη συναντούμε και στα κολιέ που φτιάχνει. Ταξιδεύει στα πιο απίθανα μέρη, συλλέγοντας θραύσματα και απομεινάρια από λαϊκά κοσμήματα και αντικείμενα για να τα συνταιριάξει δημιουργώντας μονάδες σε μία άγνωστη ως τώρα συνάφεια. Κομμάτια που δίνουν την εντύπωση πως κουβαλούν μαζί τους προσευχές και ξόρκια της κουλτούρας απ\’ την οποία προήλθαν, συνδυάζονται σε κολιέ, ή «αντι-κολιέ» όπως η ίδια τα ονομάζει. Κοσμήματα – μικρά γλυπτά, μοναδικά, πρωτότυπα, με βαθιές ρίζες στην παράδοση που, χωρίς αμφιβολία, μοιάζουν μαγικά και αποτρεπτικά του κακού – και στην προκειμένη περίπτωση και του κακού γούστου!