Τα 47α Δημήτρια στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν την παράσταση «Ρόουζ» από τη Θεατρική Σκηνή της Ζωής Λάσκαρη …

σε σκηνοθεσία Adolf Shapiro. Η παράσταση θα παρουσιαστεί από την Παρασκευή 5 έως και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012, στις 21:00, στο Θέατρο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των 47ων «Δημητρίων» και του κύκλου «100 χρόνια εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη». 

Δεκαέξι χρόνια μετά την τελευταία εμφάνιση της Ζωής Λάσκαρη σε θεατρική σκηνή της Θεσσαλονίκης – 1996, συνεργασία με ΚΘΒΕ για το έργο «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά – η δημοφιλής πρωταγωνίστρια επανέρχεται με ένα έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ, Μάρτιν Σέρμαν.

Η Ρόουζ είναι μία ουκρανικής καταγωγής ηλικιωμένη Εβραία, που επέζησε του Ολοκαυτώματος, ζώντας επί δύο χρόνια κρυμμένη στους υπονόμους της Βαρσοβίας, για να καταφύγει τελικά στην Αμερική. Το θεατρικό μονόπρακτο, που από τους κριτικούς χαρακτηρίστηκε ως «επική μινιατούρα» και «διαδρομή δύναμης», ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και στη συνέχεια στο Μπρόντγουεϊ. Ο Σέρμαν αποτύπωσε στο έργο του στην αληθινή ιστορία της γιαγιάς του.

Τη Ζωή Λάσκαρη σκηνοθετεί ο διεθνούς φήμης θεατράνθρωπος Άντολφ Σαπίρο, που έχει στο ενεργητικό του σπουδαίες παραστάσεις κλασικών συγγραφέων και έχει διδάξει θέατρο στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Η παράσταση, που έκανε την πρεμιέρα της πέρυσι στο θέατρο «Αθηναϊς», προκάλεσε αίσθηση τόσο για τη δύναμη και την ειλικρίνεια της ερμηνείας της Λάσκαρη όσο και για τη σκηνοθεσία του Σαπίρο.

Συντελεστές:
Ερμηνεία: Ζωή Λάσκαρη
Σκηνοθεσία: Adolf Shapiro
Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Παραγωγή: Θεατρικός Οργανισμός «ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ»
Φωτογραφίες παράστασης: Ολυμπία Κραγασάκη