Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, ο θρύλος του ροκ εν ρολ, Έλβις Πρίσλεϊ, αναγνώριζε ότι δεν ήταν αυτός ο καλύτερος τραγουδιστής της γενιάς του, και μάλιστα είχε κατονομάσει το πρότυπό του, τον Αμερικανό τραγουδιστή της Rockabilly, Ρόι Όρμπισον. Ο Όρμπισον ήταν περισσότερο γνωστός για την εισαγωγή ενός πιο σκληρού φωνητικού τόνου στη μουσική βιομηχανία, ενώ το χαρακτηριστικό του ενδυματολογικό στυλ μαζί με το slick-back κούρεμα και τα φαρδιά Ray Ban υιοθετήθηκαν εν μέρει και από τον Έλβις.

Ο Όρμπισον ήταν ένας από τους γνωστότερους μουσικούς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, κάτι που αποδεικνύεται και από τις πωλήσεις των δίσκων του, που είχαν ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια άλμπουμ σε όλο τον κόσμο – κάτι που δεν ήταν εύκολο κατόρθωμα, ειδικά εκείνη την περίοδο. Κυρίως όμως έλαβε τον ακλόνητο σεβασμό του Έλβις Πρίσλεϊ.

Ενώ βρισκόταν στη σκηνή κατά τη διάρκεια συναυλίας του στο Las Vegas Residency, ο Έλβις είπε στο κοινό του ότι ο Όρμπισον ήταν «ο μεγαλύτερος τραγουδιστής στον κόσμο», κάτι που φάνηκε να ασπάζονται πολλοί μουσικοί σε βάθος χρόνων, καθώς συνεργάστηκε με τους Beatles και τον Φρανκ Σινάτρα, μεταξύ άλλων. Παρότι ο σεβασμός μεταξύ των δύο καλλιτεχνών ήταν αμφίδρομος, ο Πρίσλεϊ δεν ερμήνευσε ποτέ κάποιο από τα κομμάτια του Όρμπισον, διότι υποστήριζε ότι «δεν θα μπορούσε να τραγουδήσει κανένα από τα κομμάτια του Ρόι καλύτερα από τις αρχικές εκτελέσεις, αφού εκείνος έχει την τελειότερη φωνή». Ο Όρμπισον μάλιστα περιόδευσε μαζί με τον Έλβις τη δεκαετία του 1960 στις ΗΠΑ και έγιναν καλοί φίλοι, ενώ την ίδια περίοδο άνοιξε και τις εμφανίσεις των Beatles στις ΗΠΑ, γεγονός που τον κάνει τον μοναδικό καλλιτέχνη που υπήρξε opening act τόσο για τον Έλβις όσο και για τους Beatles.

Παρά τη στενή σχέση του Όρμπισον με τον Έλβις, δεν κατάφεραν ποτέ να συνεργαστούν καλλιτεχνικά. Όχι χωρίς προσπάθεια. Βάσει μίας ιστορίας που έγινε γνωστή αρκετά χρόνια αργότερα, ο Όρμπισον έγραψε το «Only the Lonely» για τον Έλβις το 1960. Ήταν τόσο ενθουσιασμένος με το τραγούδι που αποφάσισε να το πάει στον ίδιο τον Έλβις. Ο Όρμπισον πήγε στην έπαυλη του Έλβις, στην Γκρέισλαντ, και χτύπησε την πόρτα, λέγοντας στον θυρωρό ότι είχε να παραδώσει μία σύνθεση. Δυστυχώς για εκείνον, ο Έλβις δεν ήταν σπίτι. Και ο θυρωρός του είπε ότι πιθανότατα δεν θα ενδιαφερόταν, αποκαρδιώνοντάς τον.

Παρότι απογοητεύτηκε, ο Όρμπισον δεν το έβαλε κάτω. Προσπάθησε να το παρουσιάσει και στους The Everly Brothers – αλλά επίσης δεν έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον. Τελικά, ο Όρμπισον ηχογράφησε το «Only the Lonely» και το κυκλοφόρησε με το όνομά του. Έγινε το μοναδικό του κομμάτι που έφτασε στο νούμερο δύο στα US Singles Charts, σκαρφαλώνοντας κατευθείαν στο νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως λέει κι ο θυμόσοφος αγγλόφωνος λαός «one man’s trash is another man’s treasure».

Πηγή: express.co.uk, elvis.com.au