Ο Rodrigo Leão έχει μια μοναδική και εξαιρετικά πλούσια καριέρα συνδεδεμένη με τις σημαντικότερες στιγμές της πορτογαλικής μουσικής των τελευταίων 30 ετών. Εμείς θα έχουμε τη χαρά να τον απολαύσουμε στις 9 Απριλίου στο Gazarte μαζί με τους Cinema Ensemble!

Η καριέρα του Rodrigo Leão εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα βιβλίο ή μια ταινία με διαφορετικά κεφάλαια αλλά πάντοτε συνδεδεμένα. Ο ίδιος εξηγεί ότι πράγματα που έκανε στην αρχή της καριέρας του τα επαναλαμβάνει ακόμα και σήμερα.

Το 1982, ξεκινάει η σταδιοδρομία του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη με το γκρουπ Sétima Legião παρέα με τον Pedro Oliveira και τον Nuno Cruz φέρνοντας ένα νέο, φρέσκο αέρα στην πορτογαλική μουσική σκηνή. Τρία χρόνια αργότερα η συνάντηση του Rodrigo Leão με τον Pedro Ayres Magalhaes οδήγησε στην δημιουργία του σπουδαίου συγκροτήματος με την τεράστια παγκόσμια απήχηση στην δεκαετία του ‘90 Madredeus.

Με τους Madredeus ο Rodrigo Leão άφησε το μπάσο  και ξεκίνησε να παίζει πλήκτρα, πράγμα που συνεχίζει να κάνει μέχρι και σήμερα. Τα πέντε άλμπουμ που ηχογράφησαν οι Madredeus με τις λαμπρές συνθέσεις του Rodrigo Leão, άνοιξαν τα σύνορα για ένα μαγικό ταξίδι της πορτογαλικής μουσικής σε όλο τον κόσμο. Το 1993 παράλληλα με το γκρουπ  ο Rodrigo Leão ξεκινάει να γράφει μουσική για τον κινηματογράφο και συνεργάζεται με τον Wim Wenders, επίσης κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ «Ave Mundi Luminar», ένα πρώτο δείγμα της πολύ προσωπικής ματιάς του καλλιτέχνη για τον κόσμο.

Με το πρώτο αυτό προσωπικό του άλμπουμ ο Rodrigo Leão ξεκινάει την εξερεύνηση νέων ηχοχρωμάτων που ακουμπούν στη σύγχρονη κλασσική μουσική και το μινιμαλισμό, δημιουργώντας ένα πολύ προσωπικό ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων. Ο ίδιος λέει «στη μουσική μου θα βρεις τον Michael Nyman, το tango ή τη γαλλική μουσική».

Μετά τα«Ave Mundi Luminar» (1993), «Mysterium» (1995), «Theatrum» (1996) «Alma Mater» (2000), the live «Pasión» (2002 ) το 2004 κυκλοφορεί το «Cinema», το άλμπουμ που για πολλούς θεωρείται το σημαντικότερο της καριέρας του Rodrigo Leão με εξαιρετικές συμμετοχές μουσικών όπως ο Beth Gibbons, o Rosa Passos και ο Ryuichi Sakamoto.

Το «Cinema» βρίσκεται στην πρώτη θέση των πωλήσεων και το περιοδικό Billboard το κατατάσσει στα καλύτερα της χρονιάς.  Ο Pedro Almodovar  χαρακτηρίζει το Rodrigo Leão σαν έναν από τους πιο εμπνευσμένους συνθέτες στον κόσμο τη στιγμή που ο συνθέτης ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην πλούσια καριέρα του με το άλμπουμ «A Mãe» με συνεργασίες όπως ο Neal Hannon, Stuart A. Staples των Tindersticks, και o μεγάλος αργεντινός καλλιτέχνης Daniel Melingo.

O Rodrigo Leão μας εξηγεί ότι τα καινούργια αυτά τραγούδια γράφτηκαν στο δρόμο με το βλέμμα του στραμμένο σε διαφορετικά ηχοχρώματα του κόσμου που του επέτρεψαν να εξερευνήσει νέα συναισθήματα και εικόνες. Ηχογράφησε ακόμα και με το κινητό του τηλέφωνο, ήχους του δρόμου, παιδιά να παίζουν και πουλιά να κελαηδούν, ταξιδεύοντας στην Αμερική, στην Ιταλία και στην Ινδία