Τρία άτομα επιλέγουν να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή με το μετρό, το πρώτο διαβάζει και μιλάει Ελληνικά, το δεύτερο μόνο διαβάζει, το τρίτο τίποτα από τα δύο. Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι η συγκεκριμένη εμπειρία για κάθε έναν/μία από αυτούς/ες;

Σκοπός του προγράμματος είναι η εξερεύνηση της αόρατης πλευράς της πόλης, όλα όσα είναι μπροστά μας αλλά δεν τα παρατηρούμε. Ποιες είναι οι αφηγήσεις των ανθρώπων που μόλις φτάνουν στην πόλη από μια άλλη χώρα; Ποιες είναι οι δυσκολίες που βιώνει ένα άτομο που μόλις έχει φτάσει στην πόλη, που δεν μιλά τη γλώσσα; Tι διαδρομές ακολουθεί για να βρει τις απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες; Πόσο φιλικά είναι τα ΜΜΜ σε ένα αλλόφωνο άτομο; Ποια η έννοια της διαδρομής και της περιπλάνησης στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πλαίσιο;

Πρόγραμμα

1η συνάντηση στο Goethe-Institut Athen
Βιωματικό εργαστήριο με θέμα τα δικαιώματα και τις έννοιες της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.

Το εργαστήρι έχει ως αφετηρία την οπτικοακουστική εγκατάσταση Archiv der Flucht [Αρχείο Φυγής], την οποία μπορεί κανείς να επισκεφτεί μέχρι τις 28 Ιανουαρίου στο Goethe-Institut Athen.

2η συνάντηση στο ROMANTSO
Περιπλάνηση και χαρτογράφηση στη γειτονιά.

Μέσα από βιωματικές ασκήσεις και συζήτηση ερευνούμε τους διαφορετικούς τρόπους χαρτογράφησης. Πώς χαρτογραφούμε μια γειτονιά με βασικό άξονα τα βιώματα και τις διαφορετικές ταυτότητες των ανθρώπων που κινούνται σε αυτή; Επιλέγουμε μια συγκεκριμένη διαδρομή, από το σημείο Α στο σημείο Β και αναρωτιόμαστε τις δυσκολίες και εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα αλλόφωνο άτομο ακολουθώντας αυτή την διαδρομή.

Παρατηρούμε την πόλη, τα μαγαζιά, τις σημάνσεις στα ΜΜΜ, τις δημόσιες υπηρεσίες κλπ. Πώς αλλάζει νόημα η έννοια της διαδρομής και της περιπλάνησης μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο.

3η συνάντηση στο ROMANTSO
Δημιουργία του δικού μας αρχείου.

Δημιουργούμε ένα παράλληλο αρχείο για την εγκατάσταση Archiv der Flucht [Αρχείο Φυγής].

Οι φωτογραφίες, οι μαρτυρίες και οι εντυπώσεις των συμμετεχόντων καταγράφονται με διαφορετικά οπτικοακουστικά μέσα ώστε να δημιουργηθεί ένα αποτύπωμα του εργαστηρίου.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 31/1/2022 στις 19:30 στο Goethe-Institut Athen.

Ένα πρόγραμμα τριών εργαστηρίων σε συνέχειες.
Ηλικίες: 16 έως 24 ετών
Διάρκεια: 120 λεπτά/συνάντηση
Μέγιστος αριθμός: 20 άτομα
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στα Ελληνικά.

Σχεδιασμός και υλοποίηση: Κοιν.ΣΕ.π απ’Ουσία

*Η είσοδος στο Ινστιτούτο θα γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.