Το Εθνικό Θέατρο «Stary» της Κρακοβίας και ο σκηνοθέτης Κρίστιαν Λούπα παρουσιάζουν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο

των 46ων Δημητρίων στη Θεσσαλονίκη το έργο του Τόμας  Μπέρνχαρντ, «Ρίττερ, Ντένε, Φος». Η παράσταση θα παρουσιαστεί το Σάββατο 1η και την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 21.00 στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Εικαστικός καλλιτέχνης, συγγραφέας και σκηνοθέτης, ο Κρίστιαν Λούπα (γεν. 1943) είναι μία από τις μεγαλύτερες μορφές του ευρωπαϊκού θεάτρου. Δάσκαλος της σκηνοθεσίας στην Ακαδημία Δραματικής Τέχνης της Κρακοβίας εδώ και περίπου τριάντα χρόνια, θεωρείται ο πνευματικός πατέρας μιας ολόκληρης γενιάς πολωνών σκηνοθετών, ανάμεσά τους ο Γκζέγκορζ Γιαρζίνα και ο Κρίστοφ Βαρλικόφσκι.

Από το 1986, ο Κρίστιαν Λούπα συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο Στάρυ της Κρακοβίας, ένα από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά θέατρα της Πολωνίας. Οι παραστάσεις του, για τις οποίες συνήθως δημιουργεί ο ίδιος και το δραματουργικό και το εικαστικό υλικό, έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν κερδίσει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις, ενώ, ο ίδιος έχει τιμηθεί για το σύνολο του έργου του και με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου.

Δύο αδελφές, υποδέχονται τον αδελφό τους στο οικογενειακό σπίτι όπου κατοικούν. Εκείνες είναι ηθοποιοί, σχεδόν αποσυρμένες από το επάγγελμα. Εκείνος φιλόσοφος. Στο μικρό, ασφυκτικό σύμπαν αυτής της συνάντησης, κάτω από τα πορτρέτα της οικογένειας, ο Μπέρνχαρτ εισχωρεί στις νευρώσεις και τις ακυρωμένες επιθυμίες, συγχέει επιδέξια τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και το θέατρο και συνθέτει ένα έργο δωματίου με μουσικές παραλλαγές που εκτελούνται από τρία πρόσωπα, τα οποία αγωνίζονται ανελέητα να επιβιώσουν μέσα στη δυσαρμονία. Γι’ αυτό το έργο με την υπόγεια ένταση, ο Μπέρνχαρτ αντλεί από την οικογενειακή ιστορία του φιλοσόφου Λούντβιχ Βιτγκενστάιν, αλλά και από τις προσωπικότητες αγαπημένων του ηθοποιών.

Στην παράσταση του Λούπα, ο Piotr Skiba, η Malgorzata Hajewska-Krzysztofik και η Agnieszka Mandat, τρεις σπουδαίοι ερμηνευτές του θεάτρου Στάρυ, δημιουργούν έναν σκηνικό κόσμο που μοιάζει ολότελα έγκλειστος, αδιαπέραστος από τη φυσική παρουσία των θεατών, ένα σαγηνευτικό θέατρο κεκλεισμένων των θυρών.

«Ο Κρίστιαν Λούπα είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του πολωνικού θεάτρου ακριβώς γιατί γνωρίζει πώς να μαγνητίζει το κοινό, περικλείοντας μέσα σε έναν φαινομενικά αθώο, καθημερινό κόσμο, όλες τις αγωνίες και τις εντάσεις, τα συναισθήματα σε όλες τις αποχρώσεις τους» (Polytika)

«Ο Λούπα μας οδηγεί μέσα από τον δαίδαλο των ανθρώπινων συναισθημάτων. Βυθίζεται στην ψυχή των ανθρώπων, μέχρι να ακουμπήσει στα σκοτεινά της βάθη. Κάθε βράδυ, ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί του ακολουθούν με την ίδια αφοσίωση αυτό το μονοπάτι.» (Teatr)

Μετάφραση: Jacek St. Buras
Σκηνοθεσία-σκηνογραφία: Krystian Lupa
Μουσική: Jacek Ostaszewski
Διανομή:
Ρίττερ: Małgorzata Hajewska-Krzysztofik
Ντένε: Agnieszka Mandat
Φος: Louis Piotr Skiba
Οδηγός σκηνής: Zbigniew S. Kaleta
Υποβολέας: Iwona Gołębiowska

Στα πολωνικά με ελληνικούς υπέρτιτλους
Διάρκεια: 3 ώρες με δύο διαλείμματα