Η επιμελήτρια της έκθεσης σημειώνει αναφορικά με το έργο της Μαρίας Σπυράκη:

«Πληθωρικό σε σύμβολα και γεωμετρικά μοτίβα, το εικαστικό σύμπαν της Μαρίας Σπυράκη ξεδιπλώνεται και αναδιπλώνεται ασταμάτητα στα μάτια του θεατή ως ένα πεδίο ατέρμονων εσωτερικών συγκρούσεων. Η καλλιτέχνης μετατρέπει αριστοτεχνικά τον καμβά σε μια graffiti αρένα συγκρουσιακών μηχανισμών και στερεοτύπων. Επιλέγοντας ως σημεία αναφοράς της επαναλαμβανόμενα σύμβολα με σκληρή, συχνά επιθετική χροιά, και ενσωματώνοντας παράλληλα στοιχεία της ποπ κουλτούρας και της street art, οριοθετεί ένα πλαίσιο εικαστικής έκφρασης με έντονο συναισθηματικό και ψυχολογικό υπόβαθρο, ενώ ταυτόχρονα καταγράφει έναν αιχμηρό κοινωνιολογικό προβληματισμό.

Αν μη τι άλλο, τα «πεδία μάχης» που χαρτογραφεί εικαστικά η Μαρία Σπυράκη αποτυπώνουν την αγωνία της σύγχρονης γυναίκας να ανταποκριθεί επάξια στους πολλαπλούς της ρόλους σε σημείο που συχνά την αναγκάζουν να λειτουργεί μηχανικά (γυναίκα-ρομπότ), να τολμήσει να αναδείξει την αρσενική της πλευρά ή ακόμα και να την επιβάλλει όπου χρειαστεί (γυναίκα-αιχμηρό μέταλλο), να τιθασεύσει τα πρέπει και τις εξωτερικές συμβάσεις, να εναντιωθεί και να προτάξει σθεναρά τα θέλω της (γυναίκα-κεραυνός), χωρίς ωστόσο να αποκηρύσσει τίποτα από τη θηλυκή της φύση (γυναίκα-αστέρι), όπως ακριβώς ορίζει η ματαιότητα του σημερινού επιφανειακού τρόπου ζωής (γυναίκα-νεκροκεφαλή). Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σαφές κοινωνιολογικό και πολιτισμικό σχόλιο μέσα από μια εσωτερική αφήγηση, που τελικά οδηγεί σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση.

Με στράτευμα το προσωπικό της σημειακό σύστημα και όπλο το εικαστικό της ιδιόλεκτο, η Μαρία Σπυράκη εναντιώνεται, συγκρούεται, παρεμβαίνει, θρηνεί, ομολογεί, διεκδικεί, λυτρώνεται, μετατρέποντας εν τέλει την προσωπική της καταγραφή από πεδίο μάχης, σε πεδίο δόξας».

Βιογραφικό Μαρίας Σπυράκη

Η Μαρία Σπυράκη γεννήθηκε στην Αθήνα το Νοέμβριο του 1977. Είναι απόφοιτη της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Oxford Brookes University και του Greenwich University στο Λονδίνο. Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο, ενώ η ζωγραφική αποτελεί για εκείνη το κυριότερο μέσο έκφρασης. Έχει συμμετάσχει σε επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις, ενώ η έκθεση με τίτλο Riot Territories που παρουσιάζεται στην γκαλερί Art Zone 42 είναι η πρώτη της ατομική.