Η Gallery genesis παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Riders on the storm, με αφορμή την συμπλήρωση 4 χρόνων λειτουργίας της γκαλερί.

Οι «Riders on the Storm» (Καβαλλάρηδες στην Καταιγίδα), ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια των Doors περιλαμβάνεται στο άλμπουμ τους «L.A. Woman» (1971) και στην πολυετή ιστορία του έχει κατακτήσει πολλές κορυφές στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το μέλος της μπάντας Robby Krieger, ή έμπνευση των «Riders» οφείλεται στο τραγούδι «(Ghost) Riders in the Sky: A Cowboy Legend». Στην ηχογράφηση του «Riders on the Storm» που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 1970 με τη βοήθεια του μηχανικού τους Bruce Botnick ,  ενσωματώθηκαν ηχητικά εφέ από αληθινούς κεραυνούς και βροχή, παράλληλα με το επίσης ηλεκτροφόρο άκουσμα του ηλεκτρικού πιάνου του Ray Manzarek Fender Rhodes που μιμείται με τη σειρά του τον ήχο της βροχής.

Ο Jim Morrison ηχογράφησε αρχικά τα κύρια φωνητικά του κομματιού και στη συνέχεια ψιθύρισε τους στίχους με πρόσθετη εγγραφή, δημιουργώντας το γνωστό εφέ της ηχούς. Σύμφωνα με τον Manzarek, οι «Riders» υπήρξαν το τελευταίο τραγούδι που ηχογραφήθηκε από τα μέλη των The Doors, και το τελευταίο τραγούδι του Morrison που κυκλοφόρησε. Το single κυκλοφόρησε το 1971, λίγο πριν τον θάνατο του Morrison, μπαίνοντας στη λίστα των Hot 100 στις 3 Ιουλίου 1971, την ίδια ημέρα που ο Morrison άφηνε την τελευταία του πνοή.

Ο drummer της μπάντας John Densmore έγραψε το 1990 το αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «Riders on the Storm», περιγράφοντας τη ζωή του με την θρυλική μπάντα. Ο Ray Manzarek και ο κιθαρίστας Roy Rogers συμπεριέλαβαν το τραγούδι σε ορχηστρική μορφή στο άλμπουμ τους του 2008 «Ballads Before the Rain». Τον Νοέμβριο του 2009, οι «Riders» εισήχθησαν στο Grammy Hall of Fame, στην κατηγορία της μουσικής Rock.

Φημολογείται ότι το τραγούδι παίχτηκε μόνο μια φορά ζωντανά, στο tour του «The L.A. Woman» στο The Warehouse της Νέας Ορλεάνης της Λουιζιάνα, στις 12 Δεκεμβρίου του 1970. Αυτή υπήρξε και η τελευταία δημόσια εμφάνιση των The Doors με τον Jim Morrison. Ήταν μόλις η δεύτερη αλλά και η τελευταία ημέρα του tour, που ακυρώθηκε αμέσως μετά.  

Η ομαδική εικαστική έκθεση «Riders on the Storm», σχεδιάστηκε για τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της Γκαλερί Genesis τον Φεβρουάριο του 2014, διαδεχόμενη το «Survival Kit» (Φεβρουάριος 2011) και το «Human Resourses» (Φεβρουάριος 2012) που εστίαζαν το βλέμμα των συμμετεχόντων και των επισκεπτών σε αυτοσχέδιες λύσεις για μια πόλη «εκτάκτου ανάγκης» που απαιτεί καινούριους τρόπους διαχείρισης του έξωθεν και του οικείου μας περιβάλλοντος κόσμου και σε μια διαδικασία  αυτογνωσίας και ενεργοποιημένης δράσης με ισχύουσα μονάδα μέτρησης του κόσμου τον άνθρωπο καθώς η ατομική ανθρώπινη υπόσταση εξακολουθητικά συρρικνώνεται τόσο σε παγκόσμια όσο και τοπική κλίμακα, αλλά και το «I Never Promised You a Rose Garden» (Φεβρουάριος 2013), που έθετε ως τίτλο και κυρίως ως σημείο εκκίνησης την επίγνωση της μη ύπαρξης του ιδεατού «τριανταφυλλώνα» και την αναζήτηση μικρών πηγών αισιοδοξίας και κρυμμένων «τριαντάφυλλων», αντίστοιχα.

Ξανακοιτώντας πίσω, αντιλαμβάνομαι πλέον ότι οι ετήσιες αυτές εκθέσεις δεν είναι τίποτε άλλο από ένα επίκαιρο «ημερολόγιο καταστρώματος», από έναν ανεμοδείκτη καταστάσεων και συναισθημάτων που καταγράφει τις ψυχικές, αισθητικές και νοητικές μεταπτώσεις της πόλης και των ανθρώπων της. Με το 2014 να προχωρά προς τον δεύτερο μήνα του, οι «Καβαλλάρηδες» μεσούσης της Καταιγίδας είμαστε βεβαίως εμείς. Άλλοτε σκοτεινοί και αμφίβολοι σαν τους καιρούς που διανύουμε, άλλοτε απαστράπτοντες, ευθυτενείς και θαρραλέοι, σαν έτοιμοι από καιρό να διασχίσουμε τους κεραυνούς μέσα στη νύχτα. Με ποια πολεμοφόδια και με ποια συντροφιά; Ας αφήσουμε τα έργα να μιλήσουν…

Ίρις Κρητικού

Οι καλλιτέχνες: Ανδρέας Γεωργιάδης, Άννα Αμπαριώτου, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος, Βασίλης Λιαούρης, Γεύσω Παπαδάκη, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Δημήτρης Γιαννέλος, Δημήτρης Πολυχρονιάδης, Δικαία Δεσποτάκη, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Κατερίνα Πέτρουλα, Κυριακή Μαυρογεώργη, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Κωνσταντίνος Μάσσος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Νικόλας Χριστοφοράκης, Πάβλος Χαμπίδης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Στέλιος Πετρουλάκης, Φίκος, Χαρίτων Μπεκιάρης, Χριστίνα Ακτίδη

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού