Οι  Guy-Rousseau και Μάρκος Κώτσιας ερμηνεύουν ένα κλασικό σύγχρονο ρεπερτόριο, με γαλλικά και ελληνικά έργα κυρίως γραμμένα στον εικοστό αιώνα. Θα ακούσουμε έργα των Maurice Ravel, Μάνου Χατζιδάκι, Francis Poulenc, Μανώλη Καλομοίρη, Γιάννη Κωνσταντινίδη και Αλέξανδρου Μαρκέα. Τα Τέσσερα ελληνικά τραγούδια του Μαλτέζου συνθέτη Camilleri θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.

Renaud Guy-Rousseau

Ο Renaud Guy-Rousseau γεννήθηκε το 1990 στο Παρίσι. Είναι καθηγητής κλαρινέτου στο Ωδείο του 17ου διαμερίσματος του Παρισιού από το 2016. Στα 23 του, έγινε μέλος της Εθνικής Ορχήστρας της Γαλλίας ως σολίστ μπάσου κλαρινέτου. Μέλος του Συνόλου Furians, συνεργάστηκε με τις περισσότερες γαλλικές σχολές, το μουσικό σύνολο Les Dissonances και με όργανα εποχής με τους Les Siècles και La Chambre Philharmonique. Στο εξωτερικό, έχει συμμετάσχει σε παραγωγές της Pacific Music Festival Orchestra στην Ιαπωνία, της Venice Fenice Orchestra, της Oslo Filharmonien και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου.

Η αγάπη του για την παραδοσιακή μουσική και τον αυτοσχεδιασμό τον οδήγησε να συνεργαστεί κατ’ επανάληψη με το Sirba Octet, εξερευνώντας το klezmer και gypsy ρεπερτόριο. Εμφανίζεται, επίσης, σε ντουέτο με τον ακορντεονίστα Félicien Brut και μοιράζεται το πάθος του για τη μουσική της εποχής μας με το σύνολο TM + ή σε στενή συνεργασία με σύγχρονους συνθέτες.

Ο Renaud Guy-Rousseau συμμετείχε στις 3 Ιουνίου, στο Lullaby Project που διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μάρκος Κώτσιας

Ο Μάρκος Κώτσιας ξεκίνησε τις πιανιστικές του σπουδές το 1999 με δάσκαλο τον αείμνηστο Γιώργο Ιωαννίδη, συνεχίζοντας στο ωδείο Αθηνών (τάξη Χ.Τόμπρα). Εισήχθη στη Σχολή Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ το 2004 και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο Φ. Νάκας (τάξη Αλ. Παπαστεφάνου). ‘Έλαβε δίπλωμα πιάνου (παμψηφεί Άριστα & Ά Βραβείο) το 2008, αποσπώντας τον ίδιο χρόνο το Ά Βραβείο στον διαγωνισμό YAMAHA MUSIC FOUNDATION EUROPE (YMFE).

Εισήχθη στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία της Στουτγκάρδης (τάξη Prof. A.Marchand), από όπου και αποφοίτησε (K.A. Diplom Klavier). Συμμετείχε σε masterclasses κορυφαίων πιανιστών του σήμερα (K. Gerstein. P.Nagy, F. Nicolosi κ.α.), έχει εμφανισθεί σε σειρές συναυλιών ως σολίστ αλλά και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου συμπράττοντας με ταλαντούχους μουσικούς της γενιάς του σε Ελλάδα και Γερμανία, και έχει διακριθεί στην πιανιστική συνοδεία κλασσικού μα και νεότερου ελληνικού τραγουδιού πλάι σε σημαίνοντες ερμηνευτές.

Συνεργάζεται με Έλληνες μουσικούς και συνθέτες της διασποράς, όπως επίσης και στο πλάι της υψιφώνου Σόνιας Θεοδωρίδου ανά την Ελλάδα και την Ανατολική Ευρώπη, συμμετέχοντας σε συναυλιακές παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και σε δισκογραφικές παραγωγές της μονωδού. Εργάστηκε ως πιανίστας στο Ελληνικό Ωδείο Χαλανδρίου, στη Melissa art school Έλντας Πανοπούλου, στο Φεστιβάλ Αιγαίου Σύρου, στα masterclass διεύθυνσης ορχήστρας του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου κ.α. Από το 2015 και για δυο χρόνια προσλαμβάνεται ως πιανίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου και συμμετέχει σε μεγάλες παραγωγές της ΕΛΣ ως εκγυμναστής μπαλέτου, μουσικός πληκτροφόρων ορχήστρας και συνοδός τραγουδιού. Συμμετείχε φέτος στην παραγωγή “Βέμπο-Κάλλας: Μια φανταστική συνάντηση” πλάι στις Κάτια Πάσχου και Αργυρώ Καπαρού. Διδάσκει πιάνο στο Ωδείο «AMADEUS».

Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το El Sistema Greece.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μάνος Χατζιδάκις (1925-1994), Για μια μικρή λευκή αχιβάδα
Charles Camilleri (1931-2009), Four Greek Songs
Μανώλης Καλομοίρης (1883-1962), Ελληνικό τραγούδι για κλαρινέτο και πιάνο
Maurice Ravel, Cinq mélodies populaires grecques (1906)
Αλέξανδρος Μαρκέας (1965), Féroce pour piano et clarinette
Μανώλης Καλομοίρης, Νυχτερινό για πιάνο
Francis Poulenc (1899-1963), Sonate pour clarinette et piano (1962)
Γιάννης Κωνσταντινίδης (1903-1984), Μικρή σουίτα σε δωδεκανησιακές μελωδίες (1948)