Το φετινό φεστιβάλ συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια παρουσίας. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από όσους έχουν παρακολουθήσει ή συμμετάσχει σε αυτό στο παρελθόν. Κάθε χρόνο το Resistance Festival προσπαθούσε, και σε μεγάλο ποσοστό τα κατάφερνε, να μην είναι «μία από τα ίδια». Οι πολιτικές εκδηλώσεις του, οι διεθνείς συμμετοχές και το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα μαρτυρούν ότι το πετύχαμε.

Αυτήν τη χρονιά το βάρος πέφτει στα μεγάλα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα που ανοίχτηκαν το προηγούμενο διάστημα σε διεθνές και ελλαδικό επίπεδο και προσπαθήσαμε να τα αναλύσουμε και μέσα από τις σελίδες του Δρόμου. Πρώτα από όλα η εμφάνιση του «λαϊκισμού» στις διάφορες εκφάνσεις του αναταράσσει με τις πολιτικές και οικονομικές ισορροπίες σε παγκόσμια κλίμακα. Οι μεγάλοι παίκτες καλούνται να πάρουν θέση και να επιλέξουν στρατόπεδο ανάμεσα στην επιλογή «εθνικής αναδίπλωσης» και της παγκοσμιοποίησης. Το τοπίο παραμένει ακόμα θολό, όπως λεπτές είναι και οι γραμμές πολλές φορές που διαχωρίζουν μεταξύ τους αυτούς τους δύο εν δυνάμει παγκόσμιους πόλους.

Δεν θα μπορούσε να λείπει και μία αναγκαία θεματολογία που αφορά με πιο συγκεκριμένο τρόπο την ελληνική κατάσταση. Μετά από δύο χρόνια σιωπής, ουσιαστικά, της ελληνικής κοινωνίας, χρειάζεται να αναλύσουμε το τι έγινε και να προσπαθήσουμε να δώσουμε πραγματικές απαντήσεις. Απαντήσεις που δεν χωρούν τις ευκολίες του παρελθόντος. Μονάχα έτσι θα μπορέσουμε να περάσουμε σε μία νέα φάση για τη χώρα μας και τον λαό.

Άλλο ένα θέμα αφορά τις αντιστάσεις που αναπτύσσονται μέσα από την τέχνη. Αφού ο πολιτισμός αποτέλεσε και αποτελεί κομμάτι όχι μονάχα των αντιστάσεων που ξεδιπλώνονται ανά τον κόσμο, αλλά ακόμα και της ανασυγκρότησης της κοινωνίας. Στην προσπάθεια «να διώξουμε τα σκοτάδια μας» και να κοιτάξουμε πέρα από την σημερινή ζοφερή πραγματικότητα.

Οι καλεσμένοι

Πέρα από τις διεθνείς αποστολές από κόμματα και κινήματα που, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα παρευρεθούν στο φεστιβάλ μας από την Αργεντινή ως τη Νορβηγία και από την Χώρα των Βάσκων ως την Υεμένη. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους στο φεστιβάλ ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Κάρλο Φορμέντι και η Αμερικανικής καταγωγής ακαδημαϊκός, μαρξίστρια και συγγραφέας Έλενα Σίαν.

Επίσης ο Κάρλος Λατούφ σκιτσογράφος από την Βραζιλία, γνωστός για τα δεκάδες σκίτσα του για την υποστήριξη του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και όχι μόνο. Τέλος, θα συμμετέχει και η ακαδημαϊκός και ακτιβίστρια από το Πουέρτο Ρίκο, Ντέμπορα Σαντάνα.

Οι συναυλίες

Παρασκευή 29/9
Μια μεγάλη γιορτή του νησιώτικου τραγουδιού, με τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού

Σάββατο 30/9
Οι Nightstalker live στη σκηνή του Resistance

+ Το μουσικό κομμάτι του φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου με ένα μεγάλο live-έκπληξη, το οποίο πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.