Το έργο του Vartan Avakian πηγάζει από την αντίληψη των δεδομένων ως ‘επιγραφής’. Τα δεδομένα υπάρχουν σε γλυπτική μορφή, σαν απολιθώματα που διασώζονται μέσα στον χρόνο. Αντίστοιχα, ο καλλιτέχνης αντιλαμβάνεται τη μνήμη ως μια διαδικασία ανασκαφής που φέρνει στο φως και αποκωδικοποιεί ίχνη και υπολείμματα των δεδομένων. H έκθεση “Residual Histories” βρίσκεται σε απευθείας διάλογο με την πρόσφατη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη με τον τίτλο ‘All That Is Seen and Unseen’ στο Künstlerhaus Bethanien στο Βερολίνο.

Στην έκθεση στην Kalfayan Galleries o Avakian εξετάζει τα τυπωμένα βιβλία ως γλυπτικά αντικείμενα που διαφυλάσσουν πληροφορίες. Αυτά τα σύμβολα της ιστορίας, εμποτισμένα με το βάρος του πολιτισμού και της εξουσίας, είναι την ίδια στιγμή μοναδικά αλλά και αναπαραγώγιμα. Ο Avakian στοιχειοθετεί μία σειρά πρωτοκόλλων εργασίας, διαδικασιών, και τελετουργιών ώστε να αποσπάσει και να αποκαλύψει τα πολυάριθμα κρυφά επίπεδα των δεδομένων που παραπέμπουν σε παλίμψηστο. Ο καλλιτέχνης όχι μόνο αποκαλύπτει αυτά τα επίπεδα, αλλά στις εγκαταστάσεις του τα διαχωρίζει από την αρχική τους μορφή και τα μετατρέπει σε γλυπτικά απολιθώματα. Tα έργα του προβάλλουν σαν οργανικές αλληγορίες της διαδικασίας μετάδοσης της πληροφορίας.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Vartan Avakian είναι ένας πολυσχιδής εικαστικός ο οποίος εκφράζεται μέσα από ποικίλα μέσα: εγκατάσταση, βίντεο, φωτογραφία κα. Σπουδές: Architecture and Urban Culture, Πανεπιστήμιο Politegravecnica de Catalunya και CCCB στη Βαρκελώνη. Communication Arts, Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Λιβάνου. Ο Vartan Avakian είναι ιδρυτικό μέλος της κολλεκτίβας “Atfal Ahdath”, που εδρεύει στη Βηρυτό. Έλαβε βραβεία από το Αραβικό Ταμείο Τεχνών και Πολιτισμού, της Βηρυτού (Λίβανος) (2014) και το βραβείο Abraaj (2013).