«Τα σκιάχτρα της Σαντορίνης» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής που θα παρουσιαστεί στο Μεγάρο Γκύζη και η οποία θα

εγκαινιαστεί από τις 9 μέχρι τις 29 Ιουλίου 2011

Λίγα λόγια για την έκθεση

Τα σκιάχτρα! Γλυπτά αυτοσχέδια δημιουργήματα της λαϊκής φαντασίας, με φόντο την ύπαιθρο, ταπεινά ανθρώπινα ομοιώματα στέκουν εκεί στο χωράφι, παράξενες φιγούρες, φόβητρο κάθε ιπτάμενου «εισβολέα», ακοίμητοι φρουροί, άψυχοι σιωπηλοί αγροφύλακες, συνεργάτες και αγόγγυστοι βοηθοί στη δούλεψη των αγροτών.

Ντυμένα με αποφόρια, κουρέλια και άλλα ταπεινά άχρηστα υλικά, τα σκιάχτρα, φορώντας το ψαθάκι ή κάποιο άλλο «σκιάδι», παριστάνουν τους «μπαμπούλες» στα πουλιά. Αβίαστα, με μία εντυπωσιακή αμεσότητα, ο πολυμήχανος γεωργός χειρίζεται τη δομή, τους άξονες, τα υλικά, τα χρώματα, τα ανακυκλώσιμα αντικείμενα, δημιουργώντας σύγχρονες εικαστικές εγκαταστάσεις στο καλλιεργημένο τοπίο. Κάποτε δημιουργούνταν από ασβέστη, ξύλο και σίδερο. Σήμερα είναι παράγωγα μιας δημιουργικής ανακύκλωσης.

Η διαχρονική παρουσία των σκιάχτρων αλλά και ο συμβολισμός τους ενέπνευσαν τη λαϊκή και την καλλιτεχνική φαντασία, αφού τα συναντάμε σε λαϊκά δρώμενα, παραμύθια, σε τραγούδια και θεατρικές παραστάσεις. Τα σκιάχτρα της Σαντορίνης,  πέρα από τη χρηστική τους αξία, παραμένουν σύγχρονα εικαστικά προϊόντα.

Η ζωγράφος Ρένα Κουρπά, με το πινέλο της στραμμένο στη φύση της Σαντορίνης και ειδικά στα σκιάχτρα που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι αγρότες για να προστατέψουν τις καλλιέργειές τους από τα πουλιά, εκθέτει τη δουλειά της των τελευταίων ετών, με τίτλο “Τα σκιάχτρα της Σαντορίνης”, στο Μέγαρο Γκύζη από τις 9 ως τις 29 Ιουλίου, αποδίδοντας εικαστικά αυτό το αυτοσχέδιο φθαρτό ανθρώπινο δημιούργημα της λαϊκής φαντασίας, το σκιάχτρο.
 

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μεγάρου Γκύζη