Η αίθουσα τέχνης Kunsthalle Athena παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση, στο πλαίσιο του ReMap3, με θέμα το καλοκαίρι και τον χειμώνα …

Η έκθεση Καλοκαίρι Μέσα στο Χειμώνα κινείται σε ένα εννοιολογικό φάσμα που έχει ως αφετηρία το καλοκαίρι και το χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό μιλάμε για το καυτό ελληνικό ηλιόλουστο καλοκαίρι, το οποίο πλέον αντιλαμβανόμαστε στον υπερθετικό του βαθμό για τις ανάγκες αυτής της έκθεσης. Σε αντίθεση με αυτό, ο χειμώνας εγγράφεται σημασιολογικά ως μια περίοδος νάρκης, μια αλλαγή ταχύτητας μετά από τις εξωστρεφείς διαθέσεις του καλοκαιριού. Η εποχή του χειμώνα λοιπόν εμφανίζεται εδώ σαν «αναβολή» της άνθισης, μια περίοδος λιτών εκφράσεων και χειρονομιών σε σύγκριση με την εύθυμη και αισιόδοξη φύση του καλοκαιριού.

Η έκθεση περιγράφει λοιπόν μια δυναμική-συγκρουσιακή σχέση ανάμεσα στις δύο εποχές που πλέον αντιπροσωπεύουν κάτι παραπάνω από μια καιρική συνθήκη: είναι το καλοκαίρι εκείνο που παραμένει εύθραυστο μέσα σε αυτόν το συμβολικό και διάχυτο χειμώνα ή είναι ο χειμώνας αυτός που προσπαθεί να επιβιώσει μέσα σε μια «εκτυφλωτική» καλοκαιρινή ατμόσφαιρα;

Στην Kunsthalle Athena, η Ελλάδα φαντάζει ως τόπος/χώρα/έθνος ριζικά εμπλεκόμενη σε αυτή τη διττή και αμφίβολη συνθήκη, σε μια κατάσταση που διαμορφώνει αποφασιστικά την όψη και το περιεχόμενό της. Εγκλωβισμένη μέσα σε ένα ρεύμα αναταραχών που ακόμα και αυτήν τη στιγμή αναδιαρθρώνουν το πολιτικοοικονομικό της γίγνεσθαι, η Ελλάδα υφίσταται πλέον χωρίς καμία αμφιβολία μια ιστορική αλλαγή στις δομές της.

Η έκθεση θα λάβει χώρα στο απόγειο της καλοκαιρινής περιόδου και θα προσπαθήσει να φέρει σε μια συμβολική και κυριολεκτική αντιπαράθεση το χειμώνα με το καλοκαίρι, πλέον ως ευρύτερες κατηγορίες, με κρισιμότερο σημασιολογικό φορτίο και όμως απόλυτα σαφείς μέσα στην αλληγορική τους διάσταση. Ελπίζουμε πως οι επισκέπτες που θα περάσουν από την Αθήνα θα κάνουν και αυτοί μια στάση στην Kunsthalle Athena για να γνωρίσουν μια διαφορετική και πιο «σκληρή» πραγματικότητα από αυτή που συναντάει κάποιος στα τουριστικά θέρετρα και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Θα είναι μια εκτίμηση του πού και πώς στεκόμαστε συλλογικά στην παρούσα συγκυρία και ταυτόχρονα μια προσπάθεια επαναξιολόγησής της αλλά και των δυνατοτήτων που τελικά μπορεί να προκύψουν από αυτή. Υπό αυτήν τη σκοπιά, η έκθεση μπορεί να αναγνωσθεί και ως μια πρόβα για την «αβεβαιότητα» και την αντιμετώπισή της, μια δύσκολη αλλά ίσως και εποικοδομητική αβεβαιότητα που προκύπτει από τις παρούσες κοινωνικοπολιτικές μεταβολές και εμφανίζεται εγγενής της καταστάσεως αλλά όχι και μη διαχειρίσιμη.

Σε συνεργασία με τους επιλεγμένους καλλιτέχνες, θα επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε και να στηρίξουμε ένα περιβάλλον που θα στέκεται σε αντιδιαστολή με το κυρίαρχο τελετουργικό του τυπικού «ελληνικού καλοκαιριού». Ο διπολικός τίτλος δεν υποστηρίζει άρα απλώς ένα θεματικό πλαίσιο, αλλά περιγράφει μια διάχυτη αίσθηση. Έτσι, τα ζητήματα αυτά δεν προσεγγίζονται μέσα από αδιαπραγμάτευτες πολιτικές χειρονομίες ούτε επιχειρείται να αποδοθεί θεαματικά η πολιτική πάλη της τωρινής συγκυρίας.  Πρόθεσή μας είναι να αρθρώσουμε μέσα από τις ποιότητες της τέχνης ένα λόγο συμπληρωματικό ως προς τη φύση των γεγονότων της τελευταίας περιόδου (και γενικότερα παρόμοιων γεγονότων) και της αντίστοιχης δυσκολίας στην ερμηνεία τους, αλλά και να περιγράψουμε ή ακόμα να προκαλέσουμε ήπιες και παραγωγικές συγκρούσεις.

Εξάλλου, μιλάμε για ένα ψυχρό καλοκαίρι φέτος στην Ελλάδα, εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής της κρίσης.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Alexandra Croitoru, Greece is for Lovers, Βαγγέλης Γκόκας, Jim Mangan, Rä di Martino, Δημήτρης Πρωτοπαπάς, Στεφανία Στρούζα, Βασιλεία Στυλιανίδου, Κίμων Τσακίρης, Guido van der Werve