Η Fo Kia Nou 24/7 Gallery παρουσιάζει την έκθεση της Mary Cox και του Παναγιώτη Βούλγαρη με τίτλο Relics/ Distant Nature.

Η αντίληψη μας για την φύση στο αστικό περιβάλλον μπορεί να είναι διφορούμενη καθώς συνυπάρχουμε και αλληλεπιδρούμε σε ένα σχεδιασμένο και τεχνητό αστικό τοπίο που είναι προϊόν αλλεπάλληλων μετασχηματισμών, συνεχών θανάτων και αναγεννήσεων. Από τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων που κατοικούμε μέχρι τα στενά δρομάκια και τις σχεδόν αφηρημένες λωρίδες πρασίνου όπως οι λόφοι της πόλης μέχρι τα σχεδιασμένα πάρκα και τους κήπους των προαστίων υποβόσκει ένας διαρκής αγώνας διεκδίκησης ζωτικού χώρου ανάμεσα στους ανθρώπους και τη φύση.

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης διερευνούν τις περιοχές αυτής της ιδιάζουσας συνύπαρξης καθώς  και τις έννοιες του χρόνου και της κυκλικότητάς που προκύπτουν. Η σταδιακή αποσύνθεση των φυτών αντικατοπτρίζει την υποβάθμιση της αρχιτεκτονικής από τα προάστια μέχρι το ιστορικό κέντρο ενώ τα έργα στερούνται της ανθρώπινης ύπαρξης ως βασικής πηγής  βίαιου μετασχηματισμού του τοπίου.

Στα έργα της Mary Cox οι εγκαταλειμμένες βίλες των προαστίων, όπου η φύση έχει οργιαστικά επικρατήσει, αποτίουν φόρο τιμής σε μια αρχιτεκτονική που προήλθε από μια διαφορετική και πιο αισιόδοξη εποχή, όχι απαραίτητα ασφαλή οικονομικά  και σήμερα χάνεται.

Στην εγκατάσταση του Παναγιώτη Βούλγαρη, φυτά από την κοίτη του Ιλισού σε διαδικασία αποσύνθεσης, διαμορφώνουν ένα αλληγορικό περιβάλλον σε μια απόπειρα οντολογικής και τοπογραφικής χαρτογράφησης αυτής της οριακής περιοχής στο κέντρο της πόλης.

Η Mary Cox είναι μια Αμερικανίδα καλλιτέχνης που ζεί στην Ελλάδα από το 1993. Μέσα από έργα ζωγραφικής και μικτής τεχνικής  εστιάζει σε κοινωνικά θέματα  που πηγάζουν από την πόλη της Αθήνας.

www.artbymarycox.com

Εγκαταστάσεις, παρεμβάσεις στη φύση και το αστικό τοπίο, βίντεο και φωτογραφία συνθέτουν το έργο του Παναγιώτη Βούλγαρη, εικαστικού με σπουδές στις Καλές Τέχνες και την Αρχιτεκτονική.

https://www.behance.net/PanagiotisVoulgaris