«Στη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, την οποία είµαι αρκετά µεγάλος ώστε να τη θυµάµαι, τα πράγµατα ήταν άσχηµα – υποκειµενικά, πολύ χειρότερα σε σχέση µε το σήµερα. Ωστόσο υπήρχε η αίσθηση ότι µε κάποιο τρόπο θα τα καταφέρναµε, η προσδοκία ότι η κατάσταση θα βελτιωνόταν…»

Στο πρώτο του µεγάλο βιβλίο µε θέµα την εισοδηµατική ανισότητα, ο Νόαµ Τσόµσκυ ανατέµνει τα θεµελιώδη δόγµατα του νεοφιλελευθερισµού και εξετάζει, µε βλέµµα καθαρό, ψύχραιµο και υποµονετικό, τα οικονοµικά δεδοµένα της ζωής. Ποιες είναι οι δέκα βασικές αρχές για τη συσσώρευση πλούτου και εξουσίας στην Αµερική και στον δυτικό κόσµο σήµερα; Στο Ρέκβιεµ για το αµερικανικό όνειρο, ο Τσόµσκυ αφιερώνει ένα κεφάλαιο σε καθεµία από αυτές τις δέκα βασικές αρχές και παραθέτει αποσπάσµατα από βασικά κείµενα που έχουν επηρεάσει τη σκέψη του, προκειµένου να ενισχύσει τα επιχειρήµατά του.

Για τη δηµιουργία του Ρέκβιεµ για το αµερικανικό όνειρο, ο Τσόµσκυ και οι επιµελητές του, οι κινηµατογραφιστές Πίτερ Χάτσισον, Κέλλυ Νυκς και Τζάρεντ Π. Σκοτ, πέρασαν µαζί αµέτρητες ώρες σε διάστηµα πέντε ετών, από το 2011 µέχρι το 2016. Μετά την κυκλοφορία της κινηµατογραφικής εκδοχής, ο Τσόµσκυ και οι επιµελητές επέστρεψαν στις πολλές µαγνητοσκοπηµένες ώρες και στις αποµαγνητοφωνήσεις και δηµιούργησαν ένα τεκµήριο µε τρεις φορές περισσότερο κείµενο σε σχέση µε την ταινία. Το βιβλίο που προέκυψε είναι αναµφίβολα το πιο περιεκτικό και πυκνό στη µακρά καριέρα του Τσόµσκυ, ένα όµορφο όχηµα για τη µεταφορά του τολµηρού και ασυµβίβαστου οράµατός του και της οπτικής του για την οικονοµική πραγµατικότητα και του αντίκτυπού της στην πολιτική και ηθική ευηµερία της Αµερικής ως έθνους.

Ο συγγραφέας

Ο Νόαμ Τσόμσκυ γεννήθηκε το 1928 και είναι οµότιµος καθηγητής στο Τµήµα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέττης (MIT). Παράλληλα µε τη συµβολή του στους κλάδους της γλωσσολογίας, της φιλοσοφίας, της γνωσιακής θεωρίας κτλ., έχει γράψει σειρά πολιτικών έργων, ήδη από τη δεκαετία του 1960, όταν κυκλοφόρησε το Αµερικανική ισχύς και νέοι µανδαρίνοι. Από τις Εκδόσεις Πατάκη έχουν εκδοθεί τα εξής βιβλία του: Εξουσία και τροµοκρατία (2003), Ηγεµονία ή επιβίωση (2004), Νέοι ορίζοντες στη µελέτη της γλώσσας και του νου (2005), Αποτυχηµένες πολιτείες (2007), Ισχύει ό,τι πούµε εµείς (2008) και Ποιος κυβερνά τον κόσµο; (2017).