Ο χώρος πολιτισμού About διοργανώνει το «Reclaiming the Past, Regaining the Real / International Festival for music & visual arts»…

… στις 10 Σεπτεμβρίου-20 Οκτωβρίου και προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους (ερμηνευτές, συνθέτες, καλλιτέχνες, ομάδες και θεωρητικούς) να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την 1η Αυγούστου

Reclaiming the Past, Regaining the Real
music meets art
music / art meet technology
music / art / technology meet research & science
 

Contemporary Music/ Classical Music/ Electroacoustic Music/ Contemporary Art/ New Media Art/Multimedia Art

Concerts/ Presentations/ Exhibitions/ Seminars/ Workshops/ Residencies

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μαρία Αλούπη, Μαρία Μακράκη

Πρόγραμμα:

10-21 Σεπτεμβρίου
Εργαστήρια / Σεμινάρια
 

22-23 Σεπτεμβρίου
Μουσικό διήμερο / οπτικοακουστικά έργα / performances
 

27 Σεπτεμβρίου-12 Οκτωβρίου
Ομαδική έκθεση / εικαστικά δρώμενα & θεωρητικές παρουσιάσεις
 

13-14 Οκτωβρίου
Μουσικό διήμερο / οπτικοακουστικά έργα / performances
 

18 Οκτωβρίου
Εγκαίνια έκθεσης / λήξη φεστιβάλ
 

To Reclaiming the Past, Regaining the Real festival επικεντρώνεται στην παρουσίαση της Contemporary Music & Contemporary Art στο κοινό. Περιλαμβάνει τα πεδία της “Classical” & Contemporary Music, Electroacoustic Music, Contemporary Art, New Media Art & Multimedia Art. Το φεστιβάλ επιχειρεί να παρουσιάσει τις νέες τάσεις στους παραπάνω τομείς, παρέχει επιμόρφωση σε νέους καλλιτέχνες μέσω σεμιναρίων και εργαστηρίων καθώς επίσης ερευνά το σημείο συνάντησης της μουσικής τέχνης με τις εικαστικές τέχνες, τις επιστήμες και τη θεωρία. Το κεντρικό σημείο συνάντησης του φεστιβάλ είναι στην Αθήνα κάθε Σεπτέμβριο & Οκτώβριο κάθε έτους. Συναυλίες, έργα & projects που περιλαμβάνονται στο φεστιβάλ θα μεταφέρονται επίσης και σε άλλους χώρους στο Βερολίνο, στο Ίνσμπρουκ, την υπόλοιπη Ελλάδα και σε συνεργαζόμενους φορείς στην Αθήνα.

Οι στόχοι του φεστιβάλ:
Παρουσίαση μεγάλου εύρους των κατευθύνσεων/τάσεων της σύγχρονης μουσικής ως ιστορική συνέχεια της λεγόμενης “κλασσικής μουσικής” καθώς και των σύγχρονων εξελίξεων στις εικαστικές τέχνες.
Η επικοινωνία των δύο τεχνών (εικαστικών και μουσικής) αυτοτελώς ή ως συνδυαστικά μέσα.
Η παραγωγή νέων μουσικών και εικαστικών έργων μέσω των workshops και των residencies.
Διοργάνωση και παρουσίαση έργων που παρήχθησαν από το φεστιβάλ, σε χώρους εγνωσμένου κύρους στην Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ.
Επιμόρφωση νέων καλλιτεχνών

Πρόσκληση σε ερμηνευτές, συνθέτες, καλλιτέχνες, ομάδες & θεωρητικούς, να συμμετάσχουν:
Ερμηνευτές με 1 – 3 μουσικά έργα, καλλιτέχνες & Ομάδες με performance ή οπτικοακουστικό έργο μπορούν να συμμετέχουν:
 22 & 23 Σεπτεμβρίου / Reclaiming the past / Μουσικό διήμερο, 18.00 – 23.00
13 & 14 Οκτωβρίου / Regaining the Real / Μουσικό διήμερο, 18.00 – 23.00

Δηλώσεις συμμετοχής στα μουσικά διήμερα έως 1η Αυγούστου 2012, ηλεκτρονικά στην διεύθυνση: info@about-art.gr
 

Statement:
Έχουν περάσει παραπάνω από 20 χρόνια από τότε που ένα τουλάχιστον μέρος ενός πνευματικού κατεστημένου, μεταμφιεσμένου σε ριζοσπαστική πρωτοπορία, μας ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες του τέλους της Ιστορίας, την οριστική επικράτηση του ενός συστήματος, την άρση των αντιθέσεων, την κατάργηση εν τέλει της Διαλεκτικής, την επίτευξη με άλλα λόγια του Μέλλοντος. Η Συγχρονικότητα του Μετα-Μοντέρνου, ο αυτοαναφορικός Χωρόχρονος, η κυριαρχία της υποκειμενικότητας της Αφήγησης, σε συνδυασμό με μία αισιοδοξία, μία ευφορία μίας οικονομίας σε ανάπτυξη και τις πολλαπλές όψεις της Παγκοσμιοποίησης με προεξάρχουσα την Πολυ-Πολιτισμικότητα προβλήθηκαν σαν κάτι που δεν υπήρξε ποτέ: το Τέλος του Νέου ή έστω το τέλος της αναζήτησης του.
 

100 χρόνια ωστόσο από τις ιστορικές πρωτοπορίες του 20ου αιώνα και σχεδόν 200 από την πρώτη χρήση του όρου Avant Garde με την σύγχρονη έννοια, η Ιστορία, η διαδοχή γεγονότων μικρών και μεγάλων, σημαντικών και ασήμαντων, με αιτιατή σύνδεση μεταξύ τους ή και τυχαίων είναι παρούσα και διεκδικεί εκ νέου με ένταση τα δικαιώματα της. Το Μέλλον δεν σταμάτησε ποτέ να επέρχεται, το Παρελθόν να ζητά την αποτίμηση του, το Παρόν να απαιτεί την στιγμιαία, σημειακή μοναδικότητα του. Στην Κοινωνία και την Τέχνη, η Πραγματικότητα αναμένει την ανάκτησή της και το Παρελθόν, το γεγονός δηλαδή, χρειάζεται να ξαναγίνει κτήμα μας. Οι Έννοιες όπως και ο Χρόνος μένει να ξανακερδηθούν.
 

Έχει σημάνει επομένως η πρόσκληση και η πρόκληση να διερευνήσουμε ξανά τα υλικά και τις τεχνικές, το περιεχόμενο, την έκφραση και ιδίως τις δομές, να συνδεθούμε εκ νέου με ένα παρελθόν που μας ζητήθηκε είτε να καταδικάσουμε συλλήβδην είτε να διαγράψουμε από την μνήμη μας, να κατοικήσουμε ξανά σε μία καθημερινότητα όπου οι ιδέες και τα πράγματα συνυπάρχουν σε μία δυναμική ισορροπία και όπου η Ουτοπία ξαναγίνεται αυτό που πάντα ήτανε: εργαλείο και πρόγραμμα δράσης, τάση και όχι υποχρέωση.
 

Και πάλι θα χρησιμοποιήσουμε τις δύο συμπληρωματικές και αντίθετες προσεγγίσεις, τα δύο θεμελιώδη όργανα παρατήρησης, το τηλεσκόπιο που μέσω της μελέτης του χώρου μας αποκαλύπτει τα βαθιά μυστικά του χρόνου, την διερεύνηση του πολύ μεγάλου τους θεμελιώδεις νόμους του στοιχειώδους και το μικροσκόπιο, που μέσω της ανατομίας του πολύ μικρού, του προσωρινού, του τώρα μας προϊδεάζει για την ουσία της διάρκειας,
 

Καλούμε λοιπόν, καλλιτέχνες και ομάδες, να συμμετάσχουν στην προσπάθειάς μας χαρτογράφησης μίας νέας πραγματικότητας, με την συλλογή στοιχείων και παρατηρήσεων, την πρόταση πρωτότυπων ή και ήδη δοκιμασμένων προσεγγίσεων, όπου με την βάσανο της πειραματικής μεθόδου, της πράξης με άλλα λόγια, οι ιδέες και οι πρακτικές αναμετρούνται, και το νέο διαρκώς αναγεννάται.
 

Πρέπει ωστόσο να πούμε πως παρόλα αυτά υπάρχει και η υποψία/άποψη πως το πραγματικό δεν είναι παρά μία ψευδαίσθηση, μία επινόηση, μία κατασκευή, μία Χίμαιρα ή ακόμα και μία απάτη, πως η Πραγματικότητα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.
 

Εργαστήρια / Σεμινάρια
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής & εικαστικών τεχνών “Reclaiming the Past, Regaining the Real” που συνδιοργανώνουν ο Χώρος Πολιτισμού ABOUT:, η Counting Art και η Camerata Europaea (Berlin) περιλαβάνονται τα ακόλουθα εργαστήρια και σεμινάρια:
 

σεμινάριο σύνθεσης με τον Μηνά Μπορμπουδάκη // 10 – 14 Σεπτεμβρίου 2012
δημιουργώντας διαδραστικούς ψηφιακούς κόσμους με τον Ανδρέα Δικτυόπουλο // 10 – 14 Σεπτεμβρίου 2012
σεμινάριο φλάουτου με την Ναταλία Γεράκη // 14 – 21 Σεπτεμβρίου 2012
εργαστήριο “Οι συνθετικές τεχνικές του John Cage με τον Ανάργυρο Δενιόζο // 17 – 20 Σεπτεμβρίου 2012
εργαστήριο με την Αγγελική Καθαρίου (συνθέτες γράφουν για φωνή) // 16, 17, 19, 20 Οκτωβρίου 2012
 

Το εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος στοχεύει αφενός στην επιμόρφωση των νέων καλλιτεχνών και αφετέρου στην παραγωγή νέων έργων / projects. Τα έργα που θα προκύψουν από τα εργαστήρια και τα σεμινάρια του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν σε χώρους εγνωσμένου κύρους στην Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ.
 

Διοργανωτές

Χώρος Πολιτισμού ABOUT:
Camerata Europaea Orchestra (Βερολίνο)
Counting Art