Στις 11 Μαΐου 2015, 7-10 μμ, εγκαινιάζεται η έκθεση της XΡΙΣΤΙΝΑΣ ΜΗΤΡΕΝΤΣΕ με τίτλο  RE-SPOND-INVENT-CREATE στο ΕΒΡΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Στις 7-8μμ θα παρουσιαστεί μια performance για την οποία το κοινό παρακαλείται να φέρει τα αγαπημένα του βιβλία.

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος είναι ένα από τα μουσεία-πρότυπα αφήγησης της λεγόμενης «δύσκολης κληρονομιάς». Η παρουσία της Christina Mitrentse αποτελεί την πρώτη έκθεση σύγχρονων μορφών τέχνης του μουσείου αυτού και είναι μια «σπουδή», μια εικαστική κριτική ματιά απέναντι στην ιστορία, τη θρησκευτική ανεκτικότητα, την παιδεία, το μουσείο ως χώρο, ως έννοια και ως ρόλο. Η παρουσία της Christina Mitrentse αποτελεί μια πολυεπίπεδη εικαστική σπουδή μνήμης στην εδραιωμένη συλλογή του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Καλύπτει πολλές πτυχές του ανθρώπινου βίου την ιστορία, την εκπαίδευση, τη θρησκευτικότητα, την οικιακή οικονομία, την ενδυμασία.

Η εδραιωμένη στο Λονδίνο Ελληνίδα εικαστικός συνθέτει εδώ έναν δικό της «Λόγο». Πρόκειται για ένα ποιητικό σύνολο που συγκροτείται με πολλαπλά υλικά εκφραστικά μέσα. Βιβλία, πάπυρος, δέρμα, μεταξοτυπίες, υφαίνουν έναν δικό της ιστό γύρω από την μουσειολογική σχεδίαση της έκθεσης. Τα έργα της είναι σμιλεμένα με τεχνικές vintage και έχουν σαφείς επιρροές από τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα της Ευρώπης. Το σύνολο των γλυπτών αλλά και η ζωντανή παρουσία της με την επιτόπια εγκατάσταση Metalibrary αποσκοπούν στη δημιουργία μιας νέας έντονα βιωματικής μουσειακής εμπειρίας.

Η Christina Mitrentse είναι εξοικειωμένη στην διαπραγμάτευση των συλλογών ως εννοιολογικό και θεωρητικό τρόπο λειτουργίας της σύγχρονης επιμελητικής και καλλιτεχνικής πρακτικής στην μέχρι τώρα πορεία της. Αναδημιουργεί, ανακαλύπτει εκ νέου, απαντάει, επεκτείνει, κρατάει  το διάλογο ανοιχτό και ζωντανό. Δεν προσπαθεί να μεταρρυθμίσει ή να ταξινομήσει τα έργα και να τα παρουσιάσει με κάποιο συστηματικό τρόπο, όπως με τον διαχωρισμό των κλάδων που εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Το αρχείο της συλλογής συνδιαλέγεται με τα νέα καλλιτεχνικά έργα που παράγονται ως σαφής αλλά και ιδιοσυγκρασιακή σύγχρονη απάντηση, δημιουργώντας νέες ποιητικές «κοινωνίες», εμπειρίες και ανταλλαγές. Η έκθεση επιχειρεί να διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους μια συλλογή μπορεί να υπάρξει ως οντότητα. Ενσωματώνοντας διάφορες αναγνώσεις, και χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές, η Christina Mitrentse διαπραγματεύεται με την έννοια της ίδιας συλλογής και της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ σύγχρονης τέχνης και της καλλιτεχνικής παραγωγή της.

Επιμέλεια: Μίνα Καραγιάννη B.Sc., M.Sc. Επιμελήτρια/Μουσειολόγος