Στις 15 Μαρτίου 2024 κυκλοφόρησε το πρώτο EP του Ravious, με τίτλο «Χέρια Γυμνά». Τα πέντε τραγούδια που συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την κυκλοφορία απευθύνονται στον καθημερινό άνθρωπο και πολίτη, είτε είναι μαθητής, είτε φοιτητής, είτε εργαζόμενος. Απευθύνονται σε όλους εκείνους, που, παρά τις υπάρχουσες συνθήκες, δείχνουν αλληλεγγύη και παλεύουν καθημερινά, χωρίς προνόμια, ενάντια στην κοινωνική εξαθλίωση και τη διαφθορά και εναντιώνονται στο σύστημα που τις θρέφει.

Ο Ravious είναι ένας καλλιτέχνης που δύσκολα μπαίνει σε «κουτιά», ενώ η μουσική του δεν περιορίζεται σε νόρμες ή σε εύκολους ήχους. Δημιουργεί rap κομμάτια από το 2012, ενώ έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ κοινωνικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα, καθώς και σε πολλές συναυλίες της εγχώριας underground rap σκηνής.

Το ύφος του Ravious, αν και αντλεί κυρίως από old school (90’s rap) επιρροές, δεν περιορίζεται σε αυτές, αλλά εξερευνά και πιο σύγχρονους ήχους, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μουσικές παραγωγές.

Λίγα λόγια για το «Χέρια Γυμνά»

Το «Χέρια Γυμνά» περιέχει καθημερινές ανθρώπινες εμπειρίες και ανησυχίες· μας προκαλεί να προβληματιστούμε. Να αντιληφθούμε τα σημερινά δεδομένα και να αντιδράσουμε. Να μην είμαστε παθητικοί αποδέκτες όσων αποφασίζουν οι άλλοι για εμάς.

Ο τίτλος του EP είναι μια μεταφορά. Αναφέρεται στην άνιση μάχη που δίνουν οι άνθρωποι, που στηρίζονται στα «γυμνά» τους χέρια, ενάντια στους μηχανισμούς που τους καταπιέζουν, τους ελέγχουν και τους απομονώνουν.

Αυτό το EP είναι ένα πρώτο δείγμα της δουλειάς του Ravious και αποτελεί μια δυνατή εισαγωγή για τους δίσκους που θα ακολουθήσουν.

Χέρια Γυμνά

  • Στίχοι – Ερμηνεία: Ravious
  • Μουσικές παραγωγές: Sumo Beats | Frida | ManyFacedGod | Dennis Cage
  • Ηχογράφηση – Μίξη – Mastering: JK One (Mixdown Studio)

Tracklist

  • Χέρια Γυμνά
  • Κόντρα στον καιρό
  • Αρετή και κακία
  • Θάλασσες
  • Τελευταίος χορός

Ακούστε το EP εδώ.

Ravious – Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Νίκος Βαβουλιώτης (aka Ravious) είναι MC και μουσικός παραγωγός. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική το 2012, καθώς ένιωθε την ανάγκη να εκφραστεί μέσα από τη συγκεκριμένη τέχνη, ασκώντας κριτική απέναντι σε όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα την εποχή που εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση.

«Συναντήθηκε» με την hip hop κουλτούρα στην παιδική του ηλικία και η βασική πηγή έμπνευσής του ήταν η γειτονιά στην οποία γεννήθηκε και στην οποία κατοικεί μέχρι σήμερα. Η Καισαριανή, πέρα από τη μεγάλη ιστορική σημασία που έχει, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας από τους πρώτους πυρήνες της rap στην Ελλάδα, καθώς, τόσο εκεί όσο και στον Βύρωνα, δραστηριοποιήθηκαν οι FF.C και οι Razastarr, δύο από τα πρώτα συγκροτήματα που έθεσαν τα θεμέλια για αυτό το είδος μουσικής πανελλαδικά. Αυτά τα πρώτα ακούσματα, ώθησαν τον Ravious να πει τη δική του ιστορία μέσα από τους στίχους του.

Στην Καισαριανή ήταν που έπαιξε στις πρώτες του συναυλίες, σε τοπικά μαγαζιά, σε φεστιβάλ και σε ανοιχτούς χώρους. Το πρώτο του single «Δεν είστε ίδιοι» κυκλοφόρησε το 2015. Μέχρι σήμερα, μεταξύ πολλών άλλων χαρακτηριστικών κομματιών, έχουν κυκλοφορήσει τα «Άγραφος νόμος», «Δεν ήταν ατύχημα», «Μαύρη Ιθάκη».

Στόχος του Ravious είναι να μεταδώσει ένα δυνατό μήνυμα που θα συνεχίσει να αντηχεί και στις επόμενες γενιές νέων και καλλιτεχνών.

Το «Χέρια Γυμνά» είναι το πρώτο του EP και σύντομα πρόκειται να ακολουθήσουν νέοι δίσκοι και συναυλίες.