Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την έκθεση έγχρωμης ξυλογραφίας της Ράνιας Γριμάλδη – Κορομηλά με τίτλο “Θεατρικά.

Ξυλογραφίες εμπνευσμένες από το βεστιάριο, το θέατρο, τους παλιάτσους, τους πιερότους… Χαρακτικά έργα με έντονα χρώματα που αποπνέουν μία πολύ γιορτινή ατμόσφαιρα κάτι που δικαιούμαστε και μας αξίζει.

Η Ράνια Γριμάλδη-Κορομηλά γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε χαρακτική στην Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Κώστα Γραμματόπουλο. Ασχολείται κυρίως με την έγχρωμη ξυλογραφία και όλα τα αλλά είδη της χαρακτικής αλλά και με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Είναι μέλος της Εφορίας Χαρακτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και στο Δ. Σ. της Ένωσης Χαρακτών. Διδάσκει ξυλογραφία στα εργαστήρια του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.

Η ίδια γράφει για το έργο της:
“Οι παραστάσεις και ό,τι έχει σχέση με αυτές πάντα με γοήτευαν και με έκαναν να ταξιδεύω. Οι πιερότοι που μιμούνται τα πάντα σιωπηλά, μόνο με τις εκφράσεις του προσώπου και με ντελικάτες κινήσεις του σώματος και των χεριών τους, οι ηθοποιοί, ο κόσμος των μοντέλων με τις εξωπραγματικές γυναίκες, τα φανταχτερά θεατρικά κουστούμια και καπέλα εποχής. Χάραξα λοιπόν ένα μικρό μέρος αυτού του ατελείωτου κόσμου και τους πιερότους που δανείστηκα απ’ τον περίφημο φωτογράφο του 19ου αιώνα Nadar, ίσως γιατί τώρα στις παράξενες εποχές που ζούμε ένοιωσα περισσότερη ανάγκη από τη μαγεία και τα ταξίδια στη δική τους αλήθεια.”

                                                    

Η κριτικός και ιστορικός τέχνης Αθηνά Σχινά γράφει μεταξύ άλλων για τη Ράνια:

“Η πρόσφατη ενότητα έργων της Ράνιας Γριμάλδη Κορομηλά (έγχρωμες ξυλογραφίες σε πλάγια ξύλα) θέμα της έχει τις ποικίλες “μεταμφιέσεις” σε τόπους και χρόνους , έτσι όπως παρουσιάζονται αφενός μέσα από ρόλους που αφορούν τη ζωή , αφετέρου μέσα από διεργασίες που αφορούν την ίδια την τέχνη. 
Το έναυσμα έμπνευσης της χαράκτριας έχει προέλθει από αυτήν καθ\’ εαυτήν την διαδικασία της τεχνικής που χρησιμοποιεί, καθώς με την επαλληλία των επιπέδων χάραξης και στη συνέχεια της σταδιακής προσθήκης των χρωμάτων στο τύπωμα , η κάθε της επιφάνεια μεταμορφώνεται και φυσικά μεταμφιέζεται.”
 

Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011, 20:00