Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται, με ομιλία του συγγραφέα και φιλόσοφου Στέλιου Ράμφου με θέμα «Εμείς και η Ευρώπη» το εαρινό πρόγραμμα εκδηλώσεων της Πύρνας για την περίοδο Φεβρουαρίου- Ιουνίου 2016.

Το Πρόγραμμα της Πύρνας περιλαμβάνει:

Ομιλίες και κύκλους Oμιλιών

Γνωστές προσωπικότητες από τον χώρο των Τεχνών και των Γραμμάτων, ακαδημαϊκοί, ιστορικοί κ.ά αναπτύσσουν θέματα πολιτιστικού, ιστορικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, για όσους επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους. Μεταξύ των φετινών ομιλητών διακρίνονται ο καθηγητής Ιστορίας Α.Π.Θ.  Δημήτρης Λυβάνιος (έναρξη: 8/2), ο Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Παύλος Σακκάς (έναρξη:9/2), η Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας – Ξεναγός Χρύσα Κοντογεωργοπούλου (έναρξη 11/2), η φιλόλογος-μεταφράστρια Marta Silvia Dios Sanz (έναρξη: 8/3), η συγγραφέας και καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Φωτεινή Τσαλίκογλου (9/3), o Δρ. Ιατρικής Νικόλαος Κωστόπουλος (17/3) η ιστορικός – συγγραφέας Λένα Διβάνη (έναρξη: 31/3), ο Δρ. Ισλαμικής Τέχνης Γιώργης Μαγγίνης (8/6).

Εργαστήρια

Η Πύρνα διοργανώνει εργαστήρια, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εξελίξουν τις δεξιότητές τους σε διάφορα θέματα. Από αυτά ξεχωρίζουν η «Λέσχη Ανάγνωσης» και  η «Δημιουργική Γραφή» με τη συγγραφέα Αμάντα Μιχαλοπούλου (έναρξη  8/2), το «Θεατρικό Εργαστήρι» με το σκηνοθέτη Γιώργο Παλούμπη και το «Ελεύθερο Εργαστήρι Ζωγραφικής» με τη ζωγράφο Μαριάννα Γαβριήλ. Δε λείπουν τα «Μαθήματα Μαγειρικής» (έναρξη 11/2) με συντονίστρια τη Ρενέ Βαρουτσή, η εξέλιξη των εργαστηρίων εκμάθησης Ipad με τον Apple Specialist Βασίλη Οικονόμου (έναρξη 9/2) αλλά και ένα απαραίτητο σεμινάριο πρώτων βοηθειών από τον Βασίλη Ζαΐμη της Resqme (27/2).

Φιλικές Βραδιές

Στις φιλικές βραδιές της Τετάρτης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος (17/2) μας παρουσιάζει το τελευταίο του βιβλίο «Βερονάλ» (εκδ. Μεταίχμιο), η Μαρίνα Μπουτάρη της Trip2taste των αξέχαστων γαστρονομικών εμπειριών μας προσκαλεί σε μια οινογευστική βραδιά (2/3) ενώ ο φωτογράφος Τάσσος Βρεττός μας «μυεί» στα παρασκήνια της έκθεσης «Τ(ρ)όποι Λατρείας» του Μουσείου Μπενάκη.  

Ξεναγήσεις – Ταξίδια

Πολλές ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες ξεναγήσεις και ταξίδια πλαισιώνουν το φετινό πρόγραμμα.

Προγράμματα για παιδιά

Η Πύρνα όπως πάντα έχει σχεδιάσει και φέτος ειδικές εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά 4-12 ετών, όπως είναι τα δημιουργικά παιχνίδια και εργαστήρια. Το πρόγραμμα για τα παιδιά περιλαμβάνει, θεατρικό παιχνίδι με τη Μαρία Λαγωνίκα (κάθε Παρασκευή, έναρξη 5/2) εργαστήριο Αρχιτεκτονικής με την αρχιτέκτονα-μηχανικό Φιλίτσα Δασκαλάκη (έναρξη: 6/2), εργαστήρια Animation σε συνεργασία με τον «ΚΑΡΠΟ» και εμψυχώτρια τη Λουίζα Σταθοπούλου (έναρξη: 2/4), συμβουλευτική γονέων με τον εκπαιδευτικό και σύμβουλο ψυχικής υγείας Σπύρο Κασιμάτη (έναρξη: 13/2), πολλές πασχαλινές δραστηριότητες (εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, διακόσμησης, egg hunting στον κήπο της Πύρνας) αλλά και ξεναγήσεις (Αρχαία Αγορά, Μυκήνες) και εκδρομές για γονείς με παιδιά (Μακεδονία, 24-27/3).

Η ΠΥΡΝΑ είναι μη κερδοσκοπική αστική εταιρεία με εικοσαετή ανελλιπή παρουσία στον χώρο της δια βίου μάθησης και του πολιτισμού και με σκοπό την βίου μάθηση, την επέκταση της γνώσης, την προσωπική ανάπτυξη και τη δημιουργική ψυχαγωγία για ενήλικες και παιδιά. Διοικείται από 25μελή Γενική Συνέλευση και 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο Στην στέγη της, στην οδό Κοκκιναρά 43 στην Κηφισιά, έχει φιλοξενήσει πάνω από 300 ομιλητές, ενώ τις εκδηλώσεις παρακολουθούν ετησίως πάνω από 400 μέλη και 600 φίλοι.     

Η ΠΥΡΝΑ από το 2012 δημιούργησε και λειτουργεί το πρόγραμμα ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® (www.vivliaserodes.gr) που φέρνει μικρές κινητές, θεματικές, δανειστικές βιβλιοθήκες στις τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων ανά την Ελλάδα. Με βασικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και χορηγούς το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη, τη Hertz Autohellas, την Upstream A.E. φέτος  «ταξιδεύουν» 180 σάκοι με 4250 βιβλία σε 900 σχολεία από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη.

Παράλληλα, η ΠΥΡΝΑ συνεργάζεται με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις όπως η PRAKSIS, η ACTIONAID, ο ΔΕΣΜΟΣ, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού για την στήριξη ευπαθών ομάδων και προσφύγων.