«Πόσες απάντησαν;»
«Περίπου είκοσι».
«Θα γράψεις σε όλες;»
«Αυτή είναι η γυναίκα της ζωής µου» αποκρίθηκε ο Μίκλος, δείχνοντας την τσέπη όπου είχε φυλάξει το γράµµα».
«Πώς το ξέρεις;»
«Το ξέρω».

Ιούλιος 1945. Ο Μίκλος, Ούγγρος επιζών του Μπέλσεν, καταλήγει, αποστεωµένος και χωρίς δόντια, σε έναν προσφυγικό καταυλισµό στη Σουηδία. Ο γιατρός τού δίνει µερικούς µήνες ζωής. Όµως ο Μίκλος έχει άλλα σχέδια. Βρίσκει µια λίστα 117 νεαρών γυναικών από την Ουγγαρία που βρίσκονται και αυτές σε προσφυγικούς καταυλισµούς στη Σουηδία. Με τον ωραίο γραφικό του χαρακτήρα, γράφει ένα γράµµα στην καθεµία. Γράφει εµµονικά, καθισµένος στη σκιά ενός δέντρου στον κήπο του νοσοκοµείου. Είναι σίγουρος ότι µία από αυτές θα γίνει γυναίκα του.

Σε έναν καταυλισµό εκατοντάδες χιλιόµετρα µακριά, η Λίλι διαβάζει το γράµµα του και αποφασίζει να του απαντήσει. Ανταλλάσσοντας γράµµατα, το ζευγάρι ερωτεύεται. Τον Δεκέµβριο του 1945, βρίσκουν τρόπο να συναντηθούν. Έχουν µόνο τρεις µέρες. Και ερωτεύονται ξανά από την αρχή. Τώρα µένει να βρουν έναν τρόπο να παντρευτούν… To Πυρετός την αυγή είναι η τρυφερή και συγκινητική ιστορία ενός αλησµόνητου έρωτα, βασισµένη στην πραγματικότητα.

Έγραψαν:

«Τελειώνοντας το βιβλίο αυτό, θα αγαπάτε περισσότερο τη ζωή». Bookseller

«Ο Γκάρντος φωτίζει αυτή την εκπληκτική δύναµη της ανθρώπινης βούλησης, που µας κάνει όχι µόνο να µείνουµε ζωντανοί, αλλά και να παλεύουµε για µια ζωή που αξίζει να τη ζούµε». – Julie Orringer, συγγραφέας του The Invisible Bridge

Ο συγγραφέας

Ο Πίτερ Γκάρντος γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το 1948. Είναι πολυβραβευµένος σκηνοθέτης του κινηµατογράφου και του θεάτρου. To Πυρετός την αυγή είναι το πρώτο του µυθιστόρηµα, βασισµένο στην αληθινή ιστορία των γονιών του. Μεταφράστηκε σε 14 γλώσσες και µεταφέρθηκε το 2018 στον κινηµατογράφο σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα.