Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο του Έρικ Βαρτζμπέντ με τίτλο “Πώς ο Γούντι Άλεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας”.

 

Μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη
Σειρά: Δοκίμια – Μελέτες – Μαρτυρίες

 

Κι αν ο Γούντι γινόταν ο ψυχαναλυτής σας;

Ο Ερίκ Βαρτζμπέντ, ψυχοθεραπευτής της ψυχαναλυτικής σχολής, χρησιμοποιεί αποσπάσματα συνεντεύξεων του πιο διάσημου νεοϋορκέζου σκηνοθέτη ή διαλόγους των ταινιών του, μετατρέποντάς τα σε μαθήματα του (ευ) ζην. Ένας οδηγός διανθισμένος με τους γουντιαλενικούς αφορισμούς που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του αγαπημένου δημιουργού.

Ακολουθήστε λοιπόν τα διδάγματα του Γούντι Άλεν για να μάθετε πώς

  • να καταστρέψετε την ερωτική σας ζωή

  • να μη γίνετε αυτό που είστε

  • να μιλάτε ώστε μη σας καταλαβαίνουν

και πολλά άλλα.

 

«Θα ’θελα πολύ να μπορούσα να σας μεταδώσω ένα κάπως θετικό μήνυμα… Μα δεν έχω… Μήπως δυο αρνητικά μηνύματα σας κάνουν;»

ΓΟΥΝΤΙ ΑΛΕΝ

 

Με τις ταινίες του Γούντι Άλεν γελάμε και σκεφτόμαστε, ξεκαρδιζόμαστε και στοχαζόμαστε. Μακριά από το είδος της απλής ψυχαγωγίας, μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας επειδή ακριβώς αντλούν σοφία από τη δική μας χαοτική κατάσταση. Και γνώση, όπως θα έλεγε ο Σαρτρ, σημαίνει αλλαγή. Εκτός από την απόλαυση της όρασης και την ένταση του συναισθήματος, οι ταινίες του Άλεν κεντρίζουν και ακονίζουν τη σκέψη. Ευχαρίστως τους προσδίδω τις αρετές που ο δημιουργός τους αποδίδει στα μεγάλα μυθιστορήματα: «Μια πλήρης τροφή, με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία».

απόσπασμα από το βιβλίο

 

Ο συγγραφέας:

Ο Ερίκ Βαρτζμπέντ είναι διδάκτορας ψυχολογίας και ψυχοθεραπευτής αναλυτικής κατεύθυνσης. Το βιβλίο του για τον Γούντι Άλεν και την ψυχανάλυση έχει μεταφραστεί στα ισπανικά και τα ιταλικά.