Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου με τίτλο, «Πώς έρχονται οι λέξεις. Τέχνη και τεχνική της δημιουργικής γραφής».

Το βιβλίο απευθύνεται στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τη συγγραφή. Δεν αριθμεί οδηγίες, ούτε δίνει χρησμό. Προσπαθεί, με έναν πιο ελευθεριακό τρόπο, να προσφέρει ιδέες και ερεθίσματα, να προτείνει ασκήσεις και να ανοίξει τη βεντάλια πολλών και διαφορετικών συγγραφικών λύσεων. Ο επίδοξος συγγραφέας κρατά ό,τι ταιριάζει στο ταμπεραμέντο του και πετά τα υπόλοιπα. Γιατί αυτό το καλό έχει η λογοτεχνία: εκεί μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας. Με προσωπεία, που αναδεικνύουν τα πρόσωπα. Χωρίς καλολογίες. Μόνο εμείς, οι λέξεις και τα πράγματα.

Περιεχόμενα

Πρόλογος

1. Γιατί διδάσκω δημιουργική γραφή

2. Το ήμισυ του παντός: το γράψιμο έρχεται γράφοντας

3. Μην το λες. Δείξ’ το

4. Του κυνηγού και του ψαρά το πιάτο δέκα φορές

 είναι αδειανό και μια φορά γεμάτο

5. Έβλεπε ο Όμηρος σινεμά; Ή πώς ο κινηματογράφος

 άλλαξε μια για πάντα το μυθιστόρημα

6. Περί εμπνεύσεως και άλλων δαιμονίων:

 ο λογοτεχνικός ήρωας και άλλα αναπάντητα

 ερωτήματα

7. Ιστορία και λογοτεχνία. Ή πώς μια βαρετή διατριβή

 μπορεί να γίνει ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα

8. Λογοτεχνία και εμπειρία. Ή πώς η ζωή γίνεται βιβλίο

9. Μια φορά κι έναν καιρό. Ο μυθιστορηματικός χρόνος

 και άλλα τινά

Η Σοφία Νικολαΐδου σπούδασε κλασική φιλολογία (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές) και αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας (διδακτορική διατριβή). Έχει εκδώσει συλλογές διηγημάτων (Ξανθιά πατημένη, Ο φόβος θα σε βρει και θα ‘σαι μόνος), μυθιστορήματα (Πλανήτης Πρέσπα, Ο μωβ μαέστρος, Απόψε δεν έχουμε φίλους, Χορεύουν οι ελέφαντες), μελέτες και μεταφράσεις. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από την ίδρυσή του (2008-2013), σε σεμινάρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2002-), στο Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ (2010-2012), στο Οξυγόνο των εκδόσεων Μεταίχμιο (2013-) κ.α.

Έχει συμμετάσχει σε είκοσι ελληνόγλωσσες και οκτώ ξενόγλωσσες ανθολογίες. Κείμενά της έχουν μεταφραστεί σε εννιά γλώσσες. Το Απόψε δεν έχουμε φίλους τιμήθηκε με το Athens Prize for Literature και μεταφράστηκε στα εβραϊκά. Από το 2001 συνεργάζεται με την εφημερίδα Τα Νέα για θέματα που αφορούν το βιβλίο. Από το 1992 εργάζεται ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η ιστοσελίδα της είναι: www.snikolaidou.gr