Το Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή-ιατρού έχει την ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενεί στην Στέγη Τέχνης & Πολιτισμού …

(Βύρωνος & Γαριβάλδη, Τρίκαλα Θεσσαλίας) την έκθεση Π. Τέτσης Ζωγραφική.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή-ιατρού με τη συνδρομή του Δήμου Τρικκαίων και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ζωγράφος, δάσκαλος, Ακαδημαϊκός, ο Παναγιώτης Τέτσης έχει κερδίσει την αναγνώριση και την καθολική αποδοχή. Η έκθεσή του συνιστά κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για την πόλη των Τρικάλων αλλά και για ολόκληρη την Θεσσαλία. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να θαυμάσει μια σειρά έργων από πρόσφατες ενότητες δουλειάς (Φεγγάρια, Θάλασσες, Ύδρα, Τα ωραία της φύσης, Παρακάμπτοντας τα Τσελεβίνια, Πεύκα) τα οποία αποτυπώνουν τη μαγική ποιητική, τις αναζητήσεις και την πάντοτε φρέσκια και νεανική ματιά ενός ακμαίου και σύγχρονου δημιουργού.

Το Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή-ιατρού είναι κοινωφελές Ίδρυμα με φιλανθρωπική, κοινωνική και πολιτιστική δράση στο Ν. Τρικάλων. Ιατρός και λογοτέχνης, ο Λεωνίδας Κ. Μακρής (1897-1977) υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα με πολύπλευρη δραστηριότητα στην πόλη και την περιοχή των Τρικάλων. Η προσφορά του στην ευρύτερη περιοχή του νομού Τρικάλων υπήρξε σημαντική, εκκινώντας από την πηγαία και σφοδρή επιθυμία του για προσφορά στην κοινωνία και τους συνανθρώπους του. Η επιθυμία του αυτή εκδηλώθηκε και με τη διαθήκη του αφού με διάταξη τελευταίας βούλησης διέθεσε ολόκληρη την περιουσία του για τη σύσταση Ιδρύματος με κοινωφελείς, φιλανθρωπικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

Το Ίδρυμα στα πλαίσια εκπληρώσεως των σκοπών του χορηγεί χρηματικά βοηθήματα σε απόρους, ενισχύει τη δράση καταξιωμένων και νέων ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων που έλκουν την καταγωγή τους από το Νομό Τρικάλων ενώ παράλληλα συνεργάζεται με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο για ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Παραλλήλως το Ίδρυμα συνδράμει οικονομικώς φιλανθρωπικά και κοινωφελή σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους του Νομού Τρικάλων, το Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς και την Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης για την απρόσκοπτη συνέχιση του κοινωφελούς έργου τους. 

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος και με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία μιας κοιτίδας πολιτισμού στο Ν. Τρικάλων, το νεοκλασικό κτήριο ιδιοκτησίας του Ιδρύματος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλεως των Τρικάλων στη συμβολή των οδών Βύρωνος και Γαριβάλδη, εκμισθώθηκε στον Δήμο Τρικκαίων προκειμένου να λειτουργήσει από αυτόν και με τη συνδρομή του Ιδρύματος αποκλειστικά ως πολυχώρος πολιτιστικού ενδιαφέροντος και να στεγάσει τη «Στέγη Τέχνης & Πολιτισμού» του Ιδρύματος.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τρεις εκθέσεις-αφιερώματα σε τρεις από τους σημαντικότερους και πιο καταξιωμένους σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς –τον  Χρίστο Καρά, τον Σωτήρη Σόρογκα και τον Δημοσθένη Κοκκινίδη–, μια σημαντική παρουσίαση έργων της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα – Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας, καθώς και λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Η έκθεση του Παναγιώτη Τέτση έρχεται να επιβεβαιώσει την ποιότητα, τη σοβαρότητα και την εγκυρότητα, τη θέληση για συνέχιση των πολιτιστικών στόχων του Ιδρύματος ώστε να απηχούν όχι μόνο στην περιοχή της Θεσσαλίας αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.

Ο επιμελητής της έκθεσης, ιστορικός της τέχνης Γιάννης Μπόλης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η ζωγραφική του Παναγιώτη Τέτση ανελίσσει το ίδιο όραμα, διερευνά το ίδιο αισθητικό πρόβλημα. Μια βαθιά ενοποιητική γραμμή διατρέχει τις προσπάθειές του, φανερώνει μια ειλικρινή και έντιμη, συνειδητή, κατασταλαγμένη και χωρίς παρεκκλίσεις πορεία προς την επίτευξη ενός επιδιωκόμενου ζωγραφικού προορισμού. Μια πορεία που μας επιτρέπει να ανιχνεύσουμε επιδράσεις και ευρύτερες αναφορές, να παρακολουθήσουμε τις σκέψεις και τις κατευθύνσεις του, τις αμφιβολίες και τις αμφιταλαντεύσεις του, τις διαδρομές και τα βήματα μιας ακέραιης καλλιτεχνικής παιδείας, πράξης και προσφοράς, έξω από καθιερωμένα σχήματα και σχολές, ενός παραδειγματικού έργου με συνοχή και ποιότητα, το οποίο κινείται στην παράδοση του μοντερνισμού και καταλαμβάνει ηγετική θέση στο σώμα της μεταπολεμικής ελληνικής τέχνης με την προσφορά του να ξεπερνά κατά πολύ τα δεδομένα όρια των ζωγραφικών του καταθέσεων». 

 
Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ειδικές εκπαιδευτικές ξεναγήσεις οι οποίες θα απευθύνονται σε μαθητές όλων των σχολικών τάξεων (δημοτικό – γυμνάσιο – λύκειο) αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Η έκδοση του καταλόγου πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Λεωνίδα Κ. Μακρή – ιατρού με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Επιμέλεια έκθεσης & καταλόγου: Γιάννης Μπόλης
Συντονισμός έκθεσης – οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων: Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου