Ο «Ψυχρός Γρανίτης» είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς αστυνομικής λογοτεχνίας με πρωταγωνιστή τον αρχιφύλακα Λόγκαν ΜακΡέι, έναν βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα, με ισχυρό ένστικτο, ευφυΐα, δύναμη θέλησης, χιούμορ και αυτοσαρκασμό, αλλά και ελαττώματα και πάθη.

Τα «Ελληνικά Γράμματα» παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό τον Σκωτσέζο συγγραφέα Στιούαρτ ΜακΜπράιντ, ανερχόμενο αστέρι της αστυνομικής λογοτεχνίας, με αρκετά βραβεία ήδη στο ενεργητικό του.

Σ’ αυτό το βιβλίο, η διάσημη γρανιτένια πόλη Αμπερντίν της Σκωτίας, έναν παγωμένο χειμώνα, συνταράσσεται από τις ανατριχιαστικές δολοφονίες νηπίων. Το πρώτο τρίχρονο νεκρό παιδί ανακαλύπτεται σ’ ένα χαντάκι, στραγγαλισμένο, ακρωτηριασμένο και πεθαμένο εδώ και πολύ καιρό. Ένας κατά συρροή δολοφόνος παραμονεύει στους χιονισμένους δρόμους του Αμπερντίν, την ώρα που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναζητούν ενόχους και αποδίδουν ευθύνες. Πολύ σύντομα, τα νεκρά σώματα των παιδιών θα συσσωρευτούν στο νεκροτομείο με την ίδια ταχύτητα που το χιόνι θα καλύψει τους δρόμους της πόλης.

Ο αρχιφύλακας Λόγκαν ΜακΡέι έχει μόλις επιστρέψει στη δουλειά του μετά από αναρρωτική άδεια ενός έτους και τον περιμένει σκληρή και δύσκολη εργασία. Δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του. Κι άλλα παιδιά εξαφανίζονται, κι άλλα παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν. Και αν ο Λόγκαν δεν προσέξει, είναι πολύ πιθανό να έχει κι αυτός την ίδια μοίρα. Οι υποψίες του αρχικά στρέφονται σε έναν περιθωριακό και τρομακτικό τύπο. Αλλά, όπως συνήθως, τα φαινόμενα απατούν.

Με καταιγιστική δράση και ασύλληπτες ανατροπές, ο «Ψυχρός Γρανίτης» είναι ένα συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, διαποτισμένο από έντονο μαύρο χιούμορ.

Έγραψαν για το βιβλίο:

«Άγριο και γεμάτο χιούμορ, το σκωτσέζικο νουάρ στα καλύτερά του» (Val McDermid)

«Άγριο, στιβαρό, διαποτισμένο από το πιο μαύρο χιούμορ. Αστυνομικό μυθιστόρημα υψηλής ποιότητας» (Mark Billingham)

«Ο MacBride είναι ένας διαβολεμένα καλός συγγραφέας, κανείς δεν γράφει με τόσο σκοτεινό και τραχύ τρόπο» (Peter James)

Ο συγγραφέας

Ο Stuart MacBride (Στιούαρτ ΜακΜπράιντ) είναι ο κορυφαίος συγγραφέας μπεστ σέλερ των Sunday Times. Έχει γράψει μια σειρά μυθιστορημάτων με πρωταγωνιστή τον αστυνομικό επιθεωρητή Λόγκαν ΜακΡέι, μια άλλη σειρά με πρωταγωνιστή τον αστυνομικό Ας Χέντερσον, ένα φουτουριστικό θρίλερ, μια συλλογή διηγημάτων και ένα εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία (CWA’s Dagger in the Library, Barry Award for the Best Debut Novel, Best Breakthrough Author at the ITV3 Crime Triller Awards, World Stories Champion), ενώ το 2015 έγινε επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Νταντί.

Ζει στη βορειοανατολική Σκωτία με τη γυναίκα του Φιόνα, τις γάτες του Γκρέντελ και Γκέρκιν, μερικές κότες, άλογα και έναν λαχανόκηπο γεμάτο αγριόχορτα.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του: www.StuartMacBride.com