«Προηγμένο καύσιμο». Αυτό είναι το όνομα που έδωσαν οι επιστήμονες στη νέα μορφή ενέργειας με την οποία ανάβουν οι λάμπες, κινούνται τα αυτοκίνητα, λειτουργούν οι ξυριστικές μηχανές, αλλά και κατασκευάζονται οι ατομικές «υπερβόμβες». Αυτό το προηγμένο καύσιμο δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι ανθρώπινες ψυχές που παγιδεύονται με ειδικούς «ανιχνευτές» και με την κατάλληλη «επανεπεξεργασία» χρησιμοποιούνται για να γεμίσουν τις μπαταρι?ες. Πόσο άνετα θα νιώθατε αν μαθαίνατε πως η αγαπημένη σας γυναίκα θα ζει και… θα φωτίζει αιώνια ως λάμπα των 100 watts, ή πως ο γείτονάς σας, ένας παλιός αντιστασιακός, βρίσκεται τώρα μέσα στον κινητήρα ενός Citroen; Η χρη?ση, όμως, αυτής της ενέργειας έχει μια μικρή παρενέργεια…

Μ’ ένα γλυκόπικρο μυθιστόρημα-θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, ο Romain Gary βάζει, αυτή τη φορά, στο στόχαστρό του το ενεργειακό πρόβλημα. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η επιστήμη και τι θα απογίνει, μέσα σε όλα αυτά, η ψύχη; Κι ο αναγνώστης διαβάζει με κομμένη την ανάσα…

Ο συγγραφέας:

Ο Romain Gary, ψευδώνυμο του Roman Kacew, γεννήθηκε στις 8 Μαΐου 1914 στη Βίλνα της σημερινής Λιθουανίας. Είναι ο μοναδικός Γάλλος συγγραφέας που βραβεύτηκε δύο φορές με το λογοτεχνικό Βραβείο Γκονκούρ: το 1956 για το μυθιστόρημα Les Racines du ciel και το 1975 για το La vie devant soi που δημοσίευσε με το ψευδώνυμο Emile Ajar. Μεγάλωσε με τη μητέρα του, η οποία έτρεφε γι’ αυτόν μεγάλες ελπίδες: «Θα γίνεις ήρωας, θα γίνεις στρατηγός, ο Γάλλος Γκαμπριέλε Ντ’ Ανούντσιο, Πρέσβης της Γαλλίας», του έλεγε• και τα κατάφερε. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών φτάνει στη Νίκαια της Γαλλίας. Σπουδάζει νομικά στο Παρίσι, παίρνει τη γαλλική υπηκοότητα το 1935 και από το 1940 υπηρετεί στις αεροπορικές δυνάμεις των Ελεύθερων Γάλλων. Αυτήν την περίοδο επιλέγει για ψευδώνυμο το όνομα Gary (Γκαρί) που σημαίνει κάψε! στα ρωσικά. Παίρνει τον τίτλο του Συντρόφου της Ελευθερίας και γίνεται Διοικητής της Λεγεώνας της Τιμής.

Το 1944 παντρεύεται με την εκκεντρική Βρετανίδα μυθιστοριογράφο Lesley Blanch, με την οποία θα χωρίσει εννέα χρόνια αργότερα. Η Ευρωπαϊκή Θητεία είναι το πρώτο του μυθιστόρημα, εκδίδεται με επιτυχία το 1945 και κερδίζει το βραβείο των Κριτικών. Την ίδια χρονιά, διορίζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας και ως διπλωμάτης διαμένει στη Βουλγαρία και στην Ελβετία. Το 1952 διορίζεται στη διπλωματική αποστολή της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη, έπειτα στην Πρεσβεία της Βολιβίας και ως το 1961 είναι πρόξενος της Γαλλίας στο Λος Άντζελες. Εκεί παντρεύεται την πανέμορφη ηθοποιό Jean Seberg και αποκτά μαζί της ένα γιο.

Το 1960 δημοσιεύει το αυτογραφικό μυθιστόρημα H Υπόσχεση της Αυγής, το οποίο αργότερα θα μεταφέρει στον κινηματογράφο ο Jules Dassin με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη στο ρόλο της μητέρας. Γράφει σενάρια, σκηνοθετεί δύο ταινίες και εκδίδει γύρω στα τριάντα μυθιστορήματα με πολλά ψευδώνυμα: Fosco Sinibaldi, Shatan Bogat, Emile Ajar. Με το τελευταίο ψευδώνυμο, δημιουργεί το μεγαλύτερο μυστήριο στους γαλλόφωνους κύκλους των γραμμάτων. Όταν το 1974 δημοσιεύει το Gros-Calin, κανείς δεν υποψιάζεται ποιος κρύβεται πίσω απ’ αυτό το όνομα. Κι όταν κερδίζει το Βραβείο Γκονκούρ, όλοι αναρωτιούνται ποιος είναι ο συγγραφέας. Ακολουθούν άλλα δύο έργα του Emile Ajar: Pseudo και L’angoisse du roi Salomon, ενώ το 1978 δημοσιεύει το Charge d’ame (Το Ψυχικό Φορτίο) ως Romain Gary. Ο άνθρωπος με τα χίλια πρόσωπα, όπως τον αποκαλούν, αυτός ο χαμαιλέοντας, αυτός ο συναρπαστικός άνθρωπος που ήθελε να ζήσει «ταυτόχρονα παντού και μέσα σ’ όλα, μ’ ένα εκατομμύριο ζωές» δίνει τέλος στη ζωή του στις 2 Δεκεμβρίου 1980. Μετά το θάνατό του, δημοσιεύεται το έργο Vie et Mort d’Emile Ajar, με το οποίο λύνει το μυστήριο της ταυτότητας τού Emile Ajar.