Τα εγκαίνια της έκθεσης θα διεξαχθούν την Παρασκευή 10/11/2017 και ώρα 8.30 μ.μ., παρουσία των καλλιτεχνών και της εισηγήτριας Δρ. Εύας Κέκου, ιστορικού τέχνης/θεωρητικού πολιτισμού.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα μιλήσουν για την διαδικασία παραγωγής των έργων τους, την έμπνευσή τους και την επίδραση της διαμονής τους στο νησί (residency) στην καλλιτεχνική τους αυτή δράση. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους παρευρισκομένους και το κοινό.

Σύντομο ιστορικό:

Στo πλαίσιo των δράσεων της Ανωτάτης Σχολής Kαλών Tεχνών πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο θερινό εργαστήριο με τον τίτλο “Challenges in the modern art world“. Το εργαστήριο αυτό είχε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος έγιναν εισηγήσεις από την Δρ Εύα Κέκου, ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια για θέματα που αφορούν τέχνη στη μοντερνικότητα, τέχνη με νέες τεχνολογίες, τέχνη στο δημόσιο χώρο, ψυχογεωγραφία, διάδραση, κοινοτική τέχνη κλπ.

Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου, φοιτητές και πτυχιούχοι της ΑΣΚΤ, δούλεψαν με θέματα που συζητήθηκαν στο θεωρητικό μέρος του εργαστηρίου. Ο χώρος και το περιβάλλον της Ύδρας όσο και το ανάλογο θεωρητικό υπόβαθρο και η βιβλιογραφία αποτέλεσαν την έμπνευσή των καλλιτεχνών για τη δημιουργία δύο σύνθετων έργων (βίντεο, φωτογραφία) και (γλυπτική, φωτογραφία,βίντεο) ως εγκατάσταση.

Το εργαστήριο έθεσε το ερώτημα παραφράζοντας τη ρήση του Ουμπέρτο Έκο- “είναι ο Αύγουστος ο μήνας χωρίς ειδήσεις; “. Αναπτύσσοντας την ιδέα ότι ο μήνας των διακοπών είναι ένας μήνας κενός υποχρεώσεων αλλά γεμάτος από ιδέες και συναισθήματα που μας προκαλεί άλλοτε ο περιβάλλοντας χώρος και άλλοτε το ίδιο το γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα σε ένα νέο περιβάλλον αντιμέτωποι με τον εαυτό μας και με το χρόνο στην πιο σκληρή μορφή του, αυτή εντός της οποίας επιβάλλεται η περαιτέρω ενδοσκόπηση αλλά και παρατήρηση. Με ένα τρόπο λοιπόν οι ειδήσεις υπάρχουν, ανασύρονται από το υποσυνείδητο αλλά και επικοινωνούνται.

Ο κύκλος αυτός των εργασιών με τον τίτλο Psycho-geographies και τα έργα που προέκυψαν από το εργαστήριο θα παρουσιαστούν στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Υδρας στις 10 έως 13 Νοεμβρίου 2017.

Τα έργα θα εκτίθενται σε τριήμερη βάση στον Αίθουσα Εκθέσεων 2ου Ορόφου του Ιστορικου Αρχείου – Μουσείου Ύδρας. Τα εγκαίνια θα γίνουν μετά την παρουσίαση και η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Σάββατο και Κυριακή.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Παρασκευή Κούκκου, Ναταλία Κουρσούμη (οn going project) & Χριστίνα Λουκίδη, Μάγια-Γαλάτεια Ταπεινού (κάθε μέρα θα σε ξεχνάω).

Με την επιστημονική και καλλιτεχνική καθοδήγηση των κκ. Εύα Κέκου, Γιάννη Μελανίτη.