Από τον Ιούνιο του 2018 η Βιβλιοθήκη διαθέτει το Αρχείο Νίκου Σκαλκώτα. Ένας από τους πρώτους στόχους που τέθηκε με την απόκτησή του ήταν η συμπλήρωση και επιμέλεια των ψηφιακών τεκμηρίων, η δόκιμη τεκμηρίωση και η διάθεσή τους στο κοινό από τις Ψηφιακές Συλλογές της Βιβλιοθήκης.

Καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την συλλογή των παρτιτούρων του αρχείου, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι είναι πλέον διαθέσιμες από απόσταση μέσω των Ψηφιακών συλλογών της Βιβλιοθήκης.

Το Αρχείο περιέχει επίσης έντυπες παρτιτούρες, ηχογραφήσεις, κείμενα, αλληλογραφία, προγράμματα συναυλιών, φωτογραφίες, κ.ά. τα οποία βρίσκονται στην διαδικασία ψηφιοποίησης.

Σκαλκώτας, Νίκος (1904-1949)

Ο Νίκος Σκαλκώτας γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις 8 Μαρτίου 1904. Από την ηλικία των πέντε ετών άρχισε να μαθαίνει βιολί με τον θείο του και το 1910 η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα για να του προσφέρει την ευκαιρία πληρέστερης μουσικής μόρφωσης. Γράφτηκε στο Ωδείο Αθηνών και το 1918 αποφοίτησε με την ανώτατη διάκριση («Χρυσό Μετάλλιο») για την ερμηνεία του στο «Κοντσέρτο για βιολί» του L.V. Beethoven.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1921 έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Αβέρωφ για ανώτερες σπουδές βιολιού και αναχώρησε για το Βερολίνο όπου παρέμεινε για περισσότερα από 10 χρόνια. Στη Γερμανία ήρθε σε επαφή με τα νέα συνθετικά ρεύματα και πολύ σύντομα προσανατολίστηκε στη σύνθεση, ἐχοντας δασκάλους τον K. Weil, τον P. Jarnach και τον A. Schönberg. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Βερολίνο έγραψε πάνω από 70 έργα, τα περισσότερα από τα οποία χάθηκαν.

Τον Μάιο του 1933 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με την καχυποψία και την αμφισβήτηση της τοπικής μουσικής κοινότητας. Εξασφάλισε τα προς το ζην παίζοντας στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Παράλληλα συνθετικά διένυε την 2η δημιουργική του περίοδο που διήρκεσε ως το 1945 και περιλαμβάνει πάνω 100 έργα γραμμένα με το δικό του προσωπικό ύφος. Η 3η δημιουργική του περίοδος διαρκεί από 1946 έως τον πρόωρο θάνατό του το 1949 και χαρακτηρίζεται πιο εσωστρεφής και δραματική.

Περιηγηθείτε παρακάτω στις ψηφιοποιημένες συλλογές του αρχείου εδώ